Pluimveehouderij

Nieuws

Novogen onderzoekt dubbeldoelkip

Quintin – Legpluimveefokbedrijf Novogen onderzoekt drie prototypen voor een dubbeldoelkip. Dat meldt het bedrijf in zijn laatste nieuwsbrief.

Door het kruisen van Novogen leghennenlijnen en Hubbard vleeskuikenlijnen zijn er combinaties opgesteld waarvan de haantjes geschikt zijn om af te mesten binnen concepten als Label Rouge en de Certified kip, en de hennen redelijk mee kunnen komen met traditionele leghennen qua eierproductie.

Compromis

Omdat groei en eiproductie als eigenschappen botsen met elkaar moet er voor een dubbeldoelkip een compromis gesloten worden tussen de productie van eieren en die van vlees.

Novogen en Hubbard zijn beide onderdeel van de Franse Groupe Grimaud, waardoor met verschillende leg- en vleeslijnen geëxperimenteerd kon worden. Het resultaat zijn drie combinaties die volgens Novogen potentie hebben om ingezet te worden als dubbeldoelkip.

Oplossing voor doden eendagshaantjes

De dubbeldoelkip zou een oplossing zijn voor het doden van eendagshaantjes, wat al jaren op veel discussie kan rekenen. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt gesproken over een verbod hierop.

Techniek om het geslacht van het kuiken al in het ei te bepalen wordt ontwikkeld, maar is nog niet praktijkrijp en zal bovendien een forse investering vragen van kleinere broederijen.

Mindere productie vlees en eieren

De hanen van de drie types doen wat betreft groei en de productie van borstvlees onder voor gangbare vleeskuikens, maar zijn wel geschikt voor concepten als Label Rouge (2.200 gram na 81 dagen) en de Certified kip (2.200 gram na 56 dagen).

De leghennen van de testtypes hebben een lagere eierproductie dan de standaard Novogen Brown-hen, zo blijkt uit tests in een scharrelsysteem.

Volgens Novogen wordt dat echter deels goedgemaakt door 'het goede aanpassingsvermogen en gedrag van de hen in verschillende omgevingen en met verschillende voersamenstellingen'.

Of registreer je om te kunnen reageren.