Pluimveehouderij

Nieuws 3215 x bekeken 1 reactie

Nederland stemt niet over 'megastal' Oekraïne

Den Haag – Nederland zal niet stemmen over een miljoenenlening van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) aan het Oekraïense pluimveebedrijf MHP. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder riep de Tweede Kamer het kabinet op met een aangenomen motie het kabinet de lening niet goed te keuren.

Grote pluimvee-integratie

MHP is een conglomeraat met diverse activiteiten in de landbouw. Het bedrijf behoort tot de grootste pluimvee-integraties van Europa, maakt foie gras en teelt op 380.000 hectare mais, zonnebloemzaad, tarwe en koolzaad. Een deel van de productie wordt als voer gebruikt, maar het bedrijf is ook een stevige producent van zonnebloemolie.

'Productie niet volgens EU-normen'

MHP wil $85 miljoen (€75 miljoen) lenen van EBRD. De Partij voor de Dieren is hier fel tegen, omdat MHP niet volgens de in de EU geldende normen zou produceren. Dat leidt volgens de partij tot oneerlijke concurrentie boeren en dierenleed. Een motie van de partij werd ruimschoots aangenomen. Dijsselbloem is voorstander van de lening maar draagt de Nederlandse bewindvoerder vanwege de motie op niet te stemmen over de lening.

'Bijdrage aan modernisering landbouw Oekraïne'

Dijsselbloem schrijft dat EBRD vindt dat MHP voldoet aan hoge milieu- en dierenwelzijnsstandaarden. Zelf is de PvdA-politicus er 'vrij zeker van' dat de MHP-stallen ook geen megastallen zijn, zoals de Partij voor de Dieren beweert. EBRD ziet in de investering een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke modernisering van de Oekraïense landbouw. Daarnaast is de lening een politiek signaal dat Oekraïne ondanks de burgeroorlog open is voor zaken.

Verbeteringen afgesproken met MHP

EBRD zou zich volgens Dijsselbloem bewust zijn van de 'negatieve signalen' vanuit verschillende NGO's tegenover MHP, en deze met de onderneming hebben besproken. MHP zal een aantal met EBRD afgesproken verbeteringen doorvoeren. Deze verbeteringen werden al bij een vorige investering vastgelegd in een zogeheten 'Environmental and Social Action Plan'. Externe consultants zullen met MHP en EBRD kijken of meer verbeteringen mogelijk zijn.

Eén reactie

  • geen boer

    en toch blijft het vreemd dat het begrip "megastal" steeds maar weer gelijkgesteld wordt aan dierenleed. Met al die grond is zo'n bedrijf eigenlijk heel duurzaam, maar kennelijk is absolute schaalgrootte voor de vertrutte Nederlandse politiek per definitie negatief.
    Alsof we nog steeds winkelen bij de plaatselijke kruidenier en meubelmaker.

Of registreer je om te kunnen reageren.