Pluimveehouderij

Nieuws 6444 x bekeken 14 reacties

Eierprijs dendert naar beneden

De gebruikelijke dip in de eiermarkt lijkt zich te hebben verplaatst van de zomer naar de herfst.

De eierprijzen zijn opnieuw fors gedaald. De NOP-richtprijs voor scharreleieren in de klasse 62/63 gram zakte met 15 cent naar €6,66 per 100 stuks. De prijs ligt nog wel ruim boven het niveau van vorig jaar, maar laat al weken een dalende lijn zien. Ondanks de prijsdalingen liggen de prijzen van Nederlandse eieren nog altijd op een hoger niveau dan in voorgaande jaren.

Ruim aanbod, lage prijs

Handelaren spreken van een moeizame handel. Het ruime aanbod van eieren drukt op dit moment enorm op de prijs. De vraag vanuit de industrie blijft op een lager niveau hangen, omdat daar nog ruime voorraden aanwezig zijn. De afzet naar de retail trekt wel wat aan, maar wordt door handelaren nog altijd als zwak tot matig omschreven. Vanuit de Verenigde Staten worden nog steeds eieren gevraagd, maar kopers stellen hun koop wel uit. De afzet naar derde landen kabbelt verder op een laag niveau. Dat ligt voornamelijk aan de hogere prijzen van de Nederlandse eieren.

Prijzen flink gezakt

Op de beurs in Barneveld zakte de prijs van scharreleieren in de klasse 64 gram ook met 15 cent. Daar wordt nu €7,55 per 100 stuks betaald. De NOP-richtprijs voor 100 stuks verrijkte kooi-eieren zakte met maar liefst 21 cent naar €5,78.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van eieren vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijzen van scharreleieren
Prijzen van kooi-eieren
totaal overzicht

Laatste reacties

 • De Toekomst

  Zo dat was dan de prijspiek weer dit jaar, nu lag het al in de zomer, vanaf december weer meer kippen in europa dus hou je hart maar weer vast volgend jaar!

 • kuiken007

  stijgende pluimveerechten en dalende eierprijzen dat wordt nog wat!!!!

 • oeleboele

  Ja ook zoiets. Boeren die de rechten in veel gevallen gekregen hebben destijds en nu hun collega's het vel over de oren halen om ze te kunnen leasen.........

 • wimschaap

  hoorde pas eieren verkocht jaar rond 7.5 cent kan een ander bezuren

 • zon

  @ oeleboele,
  Ik heb een groot gedeelte gekocht destijds,ik heb nu iets over en verleas die,denk je nu echt dat ik die voor niks weg geef.
  Die wie fors moeten leasen hebben veel meer leegstand moeten maken of gewoonweg niet moeten bouwen,ze verprutsen nu met dat extra aanbod van eieren ook nog de eiermarkt.

 • bankivahoen

  Zon, denk jij echt dat vraag en aanbod nog iets te maken hebben met de prijsvorming?

 • Tonnis

  Meneer oeleboele, die boeren die nu vinden dat ze het vel over de oren wordt getrokken, hadden nooit maar dan ook nooit met pluimvee moeten beginnen.

 • zon

  Bankivahoen,iedereen weet dat de prijs gemanipuleerd wordt daar heb je een punt maar er zit ook nog een deel vraag en aanbod in.
  Wanneer er dan teveel kippen zitten die er niet mogen zitten en ze kunnen het niet afdekken met rechten dan heeft dat wel degelijk invloed op de prijs.

 • Tuig

  Iedereen heeft het over de leg, maar de meeste uitbreiding zit in de vleeskuikenmoederdieren.

 • Foxxy

  Tsjah, nu de akkerbouwers nog....

 • Koen Franken

  Het jaar 2013 zijn ze nu aan het nalopen , menige pluimveehouder zal daar echt niet zo gerust op zijn . Denk dat elke pluimveehouder dat inmiddels wel weet dat je het risico niet kunt lopen en ze op een morgen bij je aankloppen .

 • oeleboele

  rechten weggeven hoeft niet, nee, maar er wordt nu veel teveel gevraagd. een beetje een normale middenweg prijs , daar wordt niemand minder van, de verleaser niet en de leaser ook niet.

 • Tonnis

  Meneer oeleboele, als ik mijn rechten voor minder van de hand doe, dan wordt ik daar toch minder van financieel gezien.

 • Barneveldsei

  Vergoeding krijgen voor leegstand is niks mis mee.
  Kunnen de andere plv houders nog rechten vinden om te leasen. Helaas wordt er over de grens veel te veel gebouwd. Hier krijgen we last van. Inkoop transport wordt bepalend.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.