Pluimveehouderij

Nieuws 7530 x bekeken 66 reactieslaatste update:1 dec 2015

EZ en sector inventariseren pluimveerechten

Den Haag - Brancheorganisatie voor de pluimveehouderij Avined en het ministerie van Economische Zaken gaan het aantal beschikbare en de hoeveelheid benutte pluimveerechten per regio inventariseren. Dat zegt Hennie de Haan, voorzitter van pluimveehoudersbond NVP, namens Avined.

De inventarisatie van de pluimveerechten die per regio in omloop zijn, wordt naar verwachting over enkele weken opgeleverd. De Haan wil de verdeling van de pluimveerechten in kaart brengen, omdat pluimveebedrijven niet of nauwelijks in hun behoefte aan pluimveerechten kunnen voorzien. Dit vanwege de uitbreiding die een deel van hen heeft gedaan, anticiperend op het opheffen van de rechten per 2015.

Kopen of leasen moeilijk

Het kopen of leasen van pluimveerechten is moeilijk. Volgens de Haan zijn rechten nauwelijks beschikbaar of heel duur. Volgens Pluimveerechten.nu is de gemiddelde prijs €14,60 per recht, leaseprijs is bijna €3 per recht.

Dijksma geen voorstander van uitwisseling rechten

Op initiatief van NVP en NOP vond onlangs een gesprek plaats met staatssecretaris Dijksma (EZ). Onderwerp van gesprek was de toekomst van de pluimveehouderij. De pluimveerechten stonden daarin centraal. Dijksma heeft aangegeven geen voorstander te zijn van een mogelijke uitwisseling van productierechten tussen veehouderijsectoren. Mocht haar standpunt wijzigen, dan heeft Dijksma toegezegd dat de pluimveehouderij betrokken wordt bij gesprekken over de eventuele uitwisseling van fosfaat- en dierrechten tussen de sectoren.

Toekomstscenario's pluimveehouderij

NVP wil aan de slag om enkele toekomstscenario's voor de pluimveehouderij uit te werken. Daarbij wordt ook gekeken naar een optie waarbij deze rechten alsnog verdwijnen, omdat de pluimveesector de mestverwerking op orde heeft.

Laatste reacties

 • Bussemakers

  Had ik al gezegd afschaffen die pluimveerechten. Niet? Bij deze dan alsnog.

 • Tonnis

  Handen af van de pluimveerechten.

 • Tonnis

  De prijzen van koop en leaserechten ontstaan toch door vraag en aanbod. En als de rechten je te duur zijn betaal je toch gewoon een boete. Het kan toch niet zo zijn dat pluimveehouders die voldoende rechten hebben worden beconcureerd door pluimveehouders die geen rechten hebben, want je komt ze tegen op de mest, vlees en eiermarkt.

 • wimschaap

  volkomen met tonnis eens afblijven van pluimveerechten je hoef niet altyd uit te breiden maakt alleen eierprijs kapot

 • legkip1

  Roerend mee eens

 • jvandegoorvof

  Volkomen met Tonnis eens. Afblijven van de pluimveerechten!!

 • boerB

  helemaal mee eens. afblijven van de pluimveerechten. mooi zo laten als het is.

 • eggfarmer

  Weg met die rechten! Ze dienen geen enkel doel en beperken enorm de verduurzaming van de gehele pluimveesector.

 • joostslingenbergh

  Iedereen heeft rechten gekregen. Vergeet dat niet. Vergeet ook niet dat de overheid van plan was om ze op te heffen!

 • Zents beheer

  joostslingenbergh, hoezo iedereen heeft rechten gekregen ?
  Ik heb ze allemaal moeten kopen en betalen, en velen met mij. Maar los van dat zou over een heikel punt als dit eens goed de mening van de gehele pluimveesector onderzocht moeten worden. Ik krijg steeds meer de indruk dat de mening van het NOP/NVP bestuur niet wordt gedragen door de sector en dat is toch bedenkelijk.

 • JB

  Je hebt ze gekregen/gekocht je mag er op afschrijven, dus dan mogen ze er ook af gaan

 • joostslingenbergh

  Zents, dat kan waar zijn. Er zijn in de sector te veel verschillende belangen. En dat is een probleem

 • Tonnis

  Ik blijf erbij iemand die nu zit te zeuren dat hij of zij dure rechten moet aanschaffen had nooit een pluimveestal moeten bouwen.

 • joostslingenbergh

  Overheid is onbetrouwbaar geweest, en daardoor zijn de rechten duur...

 • Tonnis

  De nop en nvp nemen het op voor pluimveehouders zonder rechten, die mogen naar mijn idee helemaal geen pluimvee houden.

 • zon

  Afblijven van de rechten,als je niet wilt leasen of kopen dan had je niet moeten bouwen.
  Als je de rechten niet op orde hebt verpest je de markt met de overvloed aan eieren of vlees.

 • Tonnis

  Goed bekeken zon.

 • w.vd.akker

  ben het er helemaal mee eens Afblijven van de rechten Eerst duur moeten kopen en nu gratis afgeven daar hebben we voor gewerkt.Lijkt helemaal nergens op .Nu hebben we het nog in handen met de kippen alsze er straks er af zijn dan word er weer volop gebouwd tot alle gevolgen van dien.

 • jvandegoorvof

  Zents, helemaal mee eens. Kan niet beter verwoord worden. Heb de NOP/LTO er al een paar keer op aangesproken dat ze zeggen te handelen namens hun achterban. Welke achterban!! (dat moet haast de achterban zijn zonder voldoende pluimveerechten) Onze mening is in ieder geval nooit gevraagd.

 • Probe

  Nvp en nop zijn de spreekbuizen van de grote snelle groeiers. En van de afnemende schakels. Zeer bedenkelijk.

 • bremhof1

  Wij kunnen die rechten wel behouden maar in het buitenland produceren ze ook eieren zonder enige vorm van pluimveerechten. Dus als wij niet uitbreiden dan doen ze dat in het buitenland wel. Bovendien beperkt de milieu/bouwvergunningen de bouw van pluimveestallen wel. Voor de stoppers kan ik me iets voorstellen dat ze de pluimveerechten als hun pensioen zien maar bij bedrijfsovername is het toch een lastig verhaal om te financieren voor een hoop lucht.

 • eggfarmer

  Dat is inderdaad het enige eerlijke verhaal bremhof1.
  En voor een beter rendement kan het geld veel beter aan zonnepanelen,droogtunnels,warmteterugwinning etc besteedt worden.

 • zon

  De bedoeling is ook om niet nog meer kippen te krijgen,er zijn er al teveel,kijk naar de opbrengstprijzen.
  Bij de melkveehouderij is hetzelfde gebeurt en ze zouden willen dat het quotum er weer op zat.
  Bij nog meer kippen komen er nog meer extra regeltjes bij en kosten.

 • heico1

  Pluimveerechten moeten wat mij betreft absoluut blijven en NOP / NVP moeten voor hun leden opkomen. Het zou, maar dat heb ik al vaker gezegd, een hoop discussie schelen als ze eens lieten zien dat ze ook daadwerkelijk de stem van hun achterban laten horen.
  Naast alle al eens genoemde argumenten mis ik nog wel eens de aderlating die bedrijven met rechten moeten doen bij afschaffing in hun positie tov de bank. Natuurlijk zijn de rechten ook lastig bij een overname en gaat er ook geld de sector uit (het pensioen is de stoppers van harte gegund, ook ik hoop later als gepensioneerde nog wat centjes te hebben om van te leven). Maar de rechten zijn nu ook onderpand, ze vertegenwoordigen een waarde of we dat nu willen of niet. De hypothecaire zekerheid van de bedrijven met rechten daalt enorm bij afschaffing wat op zijn zachtst gezegd niet gunstig gaat zijn bij een financieringsaanvraag (al is het maar een verlenging van een lening waarvan de rentevaste periode afloopt).

 • AlexOirlo

  Heico, feit1 dat "luchthandel" een hypothecaire zekerheid is onder jou bedrijf en niet de kern (stallen, grond, vergunningen, pluimvee) moet jou al tot denken hebben aangezet dat dit een ongezonde situatie is. Feit2 als er veel vraag is naar "lucht" hebben dus vele een tekort. Dus de wedstrijd binnenin de NVP/NOP kan niet beantwoordt worden door rechten er simpelweg op te houden. In het buitenland hebben ze die kosten niet zoals Bremhof1 zegt. Ter herinnering, als de pluimveesector qua mestverwerking zijn best deed zouden rechten verdwijnen. Daar hebben de meeste ondernemers geld op ingezet door verwerking te bouwen en dit produkt te VERKOPEN aan de hoogstbiedende afnemer in binnen en buitenland.

 • fietskip

  er worden hier veel waarheden gezegd, maar als de rechten blijven zal het niet zo zijn dat daardoor er betere prijzen komen.

 • tennis

  Blijf af van de pluimveerechten.

 • deelen

  Wat de bestuurders vragen is een gevaarlijke ontwikkeling.
  De leaseprijs van varkensrechten is ongeveer 0,80 euro per kg, van pluimveerechten 1,50 en melkveerechten naar verwachting 10 euro per kg. Dus als het schot tussen melkvee en pluimvee vervalt is de sector de sjaak. Bovendien zit de pluimveesector nu al boven haar eigen fosfaatplafond

 • heico1

  AlexOirlo wie had het over mijn bedrijf?
  Als je echter zelf pluimveerechten hebt dan weet je ook dat daar 9 van de 10 keer hypotheek op gevestigd is door de geldverstrekker (de hypotheekhouder staat niet voor niets op het overschrijfformulier).
  Dan vertegenwoordigen ze dus een waarde (De huidige marktwaarde zegt dan weer afdoende over wat er gebeurt als ze er nu af gaan). Feit is dan dus, los van je roerende/onroerende goederen, dat voor de bank je hypothecaire zekerheid verslechterd als de rechten er af gaan hoe goed je waarde van die andere roerende/onroerende goederen ook is.
  Dit hoeft geen doodsteek te zijn, maar heeft sowieso gevolgen bij een volgende financieringsaanvraag.

 • jvandegoorvof

  Fietskip, zal best waar zijn, maar omgekeerd (als de rechten afgeschaft worden) krijgen we ook geen hogere prijzen.

 • Natuurlijk moeten de rechten blijven !!iedereen die meent dat ze eraf moeten kijkt nooit verder dan zijn eigen bedrijf.. Kijk maar naar de melkveehouderij...

 • fietskip

  jvandegoorvof, klopt helemaal. Daarom zeg ik ook dat er veel waarheden gezegd worden, voor en tegen afschaffing. Allebei hebben ze voor en nadelen.

 • Gerrit

  De discussie over pluimveerechten is vaak emotioneel. Als je het rationeel bekijkt wordt de concurrentiepositie verzwakt door het handhaven van pluimveerechten. Daarmee hebben we als Nederlandse pluimveehouders vergeleken met buitenlandse pluimveehouders een hogere kostprijs. Het is een utopie om te denken dat je met pluimveerechten de productie stuurt. Alles wat wij niet produceren, produceert het buitenland. Verder hebben de (lokale) overheden al diverse instrumenten via RO- en milieubeleid om de productie lokaal te sturen.

 • yongone

  Mooi samenvatting #gerrit en wat nog erger is dat sector al een paar jaar stil staat qau innovatie's gewoon omdat er geen geld voor is. De pluimvee sector was altijd de meest snelle innovatieve sector en staat nu stil...............

 • Bussemakers

  Helemaal mee eens met gerrit en yongone.

 • soja

  Afschaffen geeft veel dynamiek kijk maar naar de melkveesector!!!!!
  Afblijven van de rechten

 • yongone

  aanschaf 1 recht 13.50
  lease opbrengst 3.00 rendement 22%
  minus rente lening 2%
  netto netto rendement 20%

  investeerders kom maar op, alles opkopen maar.
  nergens een beter rendement te krijgen

 • peter1939

  afschaffing is 3 jaar uitgesteld van 2015 naar 2018...dus gewoon net als rundvee naar fosfaatquotum per bedrijf zodat er prikkel komt voor efficientie en mestverwerking...droge mest levert al geld op dus wat is het probleem???en rechten zijn helaas geen garantie voor goede eierprijzen gezien de laatste 5 jaar omdat rest van europa geen rechten heeft en op dezelfde markt opereert dus wie denkt dat rechten eierprijs ondersteund snapt het niet.....

 • kakelvers

  Pluimveerechten moeten blijven!

 • R. B.

  Gaan we de melkveehouders achterna ?????????????

 • puinhoop

  Degenen die zeggen dat pluimveerechten moeten blijven hadden beter ambtenaar kunnen worden. Voor sommigen is bij leasen al de hele winst verdampt. Weg met al die ballast!!!! We hebben toch omgevingsvergunningen e.d. !

 • Wian

  Als wij niet uitbreiden doet het buitenland het wel dit is wel het domste argument om rechten af teschaffen, Er is geen enkele garantie als er hier uitgebreid word dat er in het buitenland niet uitgebreid word. Eerst maar eens de pluimveehouders bestraffen die hun rechten niet voor elkaar hebben als je 1 kip in de stal te veel hebt word je bestraft voor oneerlijke concurentie als je geen rechten hebt krijg je een boete die gebaseerd is op het inkomen van dat moment een schijntje dus afgelopen jaren. Wat nou level playing field waar onze voormannen hun mond van vol hebben. De pluimveehouders die nu janken dat ze duur moeten kopen of leasen hebben zelf gekozen om te spekuleren eigen schuld dikke bult.

 • Mr Y

  Laat diegene die de pluimveerechten willen afschaffen en willen uitbreiden dat lekker in het buitenland doen daar moeten de eieren ook naar toe dat is dan ook nog een win win situatie. En voor diegenen die willen dat de pluimveerechten blijven, stuur even een email naar het ministerie van economische zaken dan weten ze daar teminste dat er ook voorstanders voor pluimveerechten zijn.

 • zon

  NOP en NVP misbruiken de Avined om hun eigen standpunten(met kleine achterban) er door te drukken en dwingend voor alle pluimveehouders op te leggen.
  Dit hebben ze met de promotiebelasting al gedaan en ze willen het nu ook met de rechten.

 • Probe

  Plan zal niet lukken. Mw. Dijksma is sector tegemoet gekomen met 1,2 miljoen rechten in de POR-regeling. En nu moet sector het onderling maar verdelen. En rem eraf is zelfde als de boel in de soep laten lopen. Dat zal ze zeker niet toelaten. Gelukkig maar, alleen inderdaad jammer dat de voormannen en vrouwen zich laten sturen door pereferie en snelle groeiers. Helaas hebben ze lak aan de gezonde gezinsbedrijven. Heb het vaker gezegd, maar deze bedrijven moeten nu blij zijn met PvdA. Nooit gedacht dat ik dit zou beweren....

 • ariefritz

  Het is wel opvallend dat NOP en LTO niet reageren op de vraag naar een peiling onder leden, over het in te nemen standpunt m.b.t handhaven of afschaffen pluimveerechten.
  Of zijn ze bang voor de uitkomst?

 • oeleboele

  Wat mij betreft mogen de rechten blijven, maar iedereen moet ophouden elkaar de 'schuld' te geven, want al vanaf 2007 is men bezig met de vraag of de rechten eraf moeten ja/nee. En nog steeds is daar geen duidelijkheid over, kijk, daar zit de 'schuld' . Iedereen doet wat bij zijn bedrijf past, en als iedereen rechten had, zou er voor de verleaser niks meer over blijven om te verleasen, dus geen extra inkomsten. Gelukkig voor hen dat er ook nog bedrijven zijn die rechten moeten leasen. Wellicht omdat de overheid nog steeds geen ja of nee heeft gezegd.

 • Zents beheer

  We gaan het allemaal wel meemaken met of zonder rechten, het heeft beide voor en nadelen. Bij behoud van rechten zijn de opbrengst prijzen echt niet hoger. Andersom gaat de kostprijs ook niet zakken bij afschaffen, ze gaan niet verdwijnen voordat alles door nieuwe regels zo dichtgetimmerd is dat groei van de veestapel uitgesloten is. Doen ze dit niet dan komt er weer een leger van knelgevallen wanneer er weer ingegrepen gaat worden bij te veel nieuwe aanvragen. Het gaat al lang niet meer over mest alleen, we lopen in dit land tegen de grenzen van groei aan. Aloude verdien modellen werken niet meer ( we hebben ongeveer de laagste kostprijs binnen de EU maar ook de laagste opbrengstprijs) Ziekte uitbraken blijven altijd op de loer liggen. Land inrichting is allang geen zaak meer van boeren alleen, iedereen praat mee. Of we het nou leuk vinden of niet, wen er maar aan.
  En bij een eventuele verandering zal Dijksma niet alleen luisteren naar LTO/NOP en NVP. Dat heeft ze wel geleerd bij de introductie van melkvee rechten. De kamer zal haar terug fluiten.

 • Tonnis

  Volgens mij moeten we naar een systeem van fosfaatrechten. En wel op de volgende manier:
  de rechten toewijzen aan die pluimveehouders die de rechten in gebruik hebben, die zn. rechten niet zelf gebruikt is ze kwijt.
  Dus heb je minder rechten dan pluimvee in een nader te bepalen jaar, moet je terug in het aantal dieren.
  Ben je een structurele verleaser dan ben je je rechten kwijt.

 • soja

  tonnis als je een structurele spaarder bent zullen wij jouw spaarcenten dan ook maar afpakken

 • joostslingenbergh

  De overheid had niet moeten beloven dat de rechten er in 2015 er af zouden gaan.

 • Tonnis

  Meneer Wolters, ik heb niet doorgeleerd, leg mij de overeenkomst eens uit tussen het sparen van geld en het verleasen van pluimveerechten.

 • Zents beheer

  Enige navraag leerde mij vandaag dat de reden waarom de prijs van rechten nu zo piekt de volgende is. Door lobby werk van oa. de NOP/NVP is de pop-regeling gekomen. Niets mis mee ware het niet dat nog dit jaar 1.2 milj. rechten (de andere helft) aangekocht moeten worden. Dit geeft een enorme (tijdelijke) boost richting de prijs. De aangekochte rechten zullen laten we zeggen 15 euro kosten. Betekent dat de betreffende pluimveehouder vorig jaar voor minder dan 7,5 euro volledig eigenaar kon worden zonder de voorwaarden van pop ! Wanneer er nu een jaar later wordt gevraagd om afschaffen van alle rechten zijn in elk geval de pop-deelnemers enorm benadeeld ondanks dat ze waren ingeloot !

 • jehanvankroaks

  Wie meent dat de pluimveerechten moeten worden afgeschaft, is net zo intelligent dan de rundveehouders die meenden dat het melkquotem er zo nodig af moest.
  Ik betaal liever flink geld voor de pluimveerechten bij uitbreiding, dan voor niks uitbreiden........... en dan nog minder te verdienen....
  Gaan de rechten eraf, dan zullen ( 100% zeker) prijzen van onze producten ook worden verlaagd.

  Laten we nu eens eerst werk maken van het feit dat we voor onze producten de prijzen krijgen die we horen te verdienen.

 • Tonnis

  Zents bedoel jij misschien de Por regeling.

 • Zents beheer

  Inderdaad Tonnis, Por regeling, zo heet dat drama.

 • Hugobens

  @Zents beheer; Waarom zijn de leaserechten dan zo in prijs gestegen? • Mr Y

  Hugobens, omdat de kooprechten zo in prijs zijn gestegen!

 • Zents beheer

  Hugobens, 1. zie boven.
  2. omdat er toch nog 5% geplust is zonder
  aankoop rechten.

 • Hugobens

  Tja dat is de vraag...
  De vleeskuikensector heeft door conceptproductie minder productierechten nodig. Tevens zijn er 2% rechten via de POR op de markt gekomen.
  De vraag is hoeveel hebben de VB en legsector geplust?
  Als deze plus gecompenseerd wordt door POR en conceptproductie dan is het hoge prijsniveau één grote lucht bel....

 • Tonnis

  Meneer Bens U moet zeker nog kopen of leasen
  De verkoper of verleaser hebben de meeste macht
  Want iemand die tekort aan rechten heeft in een bepaald jaar begaat een economisch delict en is dus strafbaar.

 • Tonnis

  Moet een pluimveehouder die weg geconcureerd is door zijn schaalvergrotende collega zonder rechten, dan zijn rechten weggeven?

 • groot boerdam

  Handen af van de pluimveerechten!!!

 • jvandegoorvof

  Wat te doen om de pluimveerechten in stand te houden! Naar onze mening moeten we als voorstanders hiervan actie ondernemen om de pluimveerechten te behouden!!
  Immers, degene die er wel vanaf willen lobbyen al sinds jaar en dag bij de standsorganisaties en de overheid.
  De tijd begint te dringen. Wellicht komen we met z'n allen verder dan alleen.


 • fietskip

  Tonnis, bij wie ligt de macht als de vleeskuiken sector kan besluiten om de laatste ronde niet op te zetten? En nog iets, een vleeskuikenhouder die de zogenaamde jumbo kip gaat houden heeft op jaarbasis ongeveer 42 % minder kippen. Dus ook zoveel minder rechten. Het zou zomaar kunnen dat de leaseprijzen puur gespeculeer zijn momenteel. De tijd zal het leren.Het kan zomaar gebeuren dat de verleaser verliest.

 • yongone

  En Ja zeggen de inkopers van de supers over deze kip doordat u zoveel krijgt voor de rechten die u verleast dan betalen wij gelijk al wat minder. Want van die inkomsten willen wij ook wel wat van hebben.

Laad alle reacties (62)

Of registreer je om te kunnen reageren.