PluimveeNieuws

EZ en sector inventariseren pluimveerechten

Den Haag – Brancheorganisatie voor de pluimveehouderij Avined en het ministerie van Economische Zaken gaan het aantal beschikbare en de hoeveelheid benutte pluimveerechten per regio inventariseren. Dat zegt Hennie de Haan, voorzitter van pluimveehoudersbond NVP, namens Avined.

De inventarisatie van de pluimveerechten die per regio in omloop zijn, wordt naar verwachting over enkele weken opgeleverd. De Haan wil de verdeling van de pluimveerechten in kaart brengen, omdat pluimveebedrijven niet of nauwelijks in hun behoefte aan pluimveerechten kunnen voorzien. Dit vanwege de uitbreiding die een deel van hen heeft gedaan, anticiperend op het opheffen van de rechten per 2015.

Kopen of leasen moeilijk

Het kopen of leasen van pluimveerechten is moeilijk. Volgens de Haan zijn rechten nauwelijks beschikbaar of heel duur. Volgens Pluimveerechten.nu is de gemiddelde prijs €14,60 per recht, leaseprijs is bijna €3 per recht.

Dijksma geen voorstander van uitwisseling rechten

Op initiatief van NVP en NOP vond onlangs een gesprek plaats met staatssecretaris Dijksma (EZ). Onderwerp van gesprek was de toekomst van de pluimveehouderij. De pluimveerechten stonden daarin centraal. Dijksma heeft aangegeven geen voorstander te zijn van een mogelijke uitwisseling van productierechten tussen veehouderijsectoren. Mocht haar standpunt wijzigen, dan heeft Dijksma toegezegd dat de pluimveehouderij betrokken wordt bij gesprekken over de eventuele uitwisseling van fosfaat- en dierrechten tussen de sectoren.

Toekomstscenario’s pluimveehouderij

NVP wil aan de slag om enkele toekomstscenario’s voor de pluimveehouderij uit te werken. Daarbij wordt ook gekeken naar een optie waarbij deze rechten alsnog verdwijnen, omdat de pluimveesector de mestverwerking op orde heeft.

Beheer
WP Admin