Pluimveehouderij

Nieuws 2332 x bekeken

Consumentenprijs eieren stijgt opvallend

Wageningen - De consumentenprijsindex van eieren is in juli 2015 met bijna 6 punten gestegen. Dat is opvallend, omdat deze al bijna twee jaar stabiel was. Dat blijkt uit een update van de voedselprijzen door het LEI Wageningen.

In juli en augustus bedroeg de consumentenprijsindex bijna 105 punten, terwijl deze vanaf oktober 2013 al maanden schommelde rond de 99 tot 100 punten. Bovendien dalen de eierprijzen meestal in de zomermaanden.

Grote vraag vanuit VS

Het LEI schrijft de opvallende stijging van de eierprijs in de winkels toe aan aan de grote vraag naar eieren vanuit de Verenigde Staten. Vanuit verschillende Europese landen werden afgelopen maanden eieren en eiproducten naar de Verenigde Staten geëxporteerd, wat afgelopen zomer de eierprijzen opdreef.

Winkelprijzen en enquêtes

Voor de consumentenprijsindex wordt gebruik gemaakt van scannerdata van winkels. Daarnaast worden onder andere winkelprijzen genoteerd en schriftelijke en telefonische enquêtes gehouden.

Naast de consumentenprijs publiceert het LEI gelijktijdig de prijs af boerderij, die de pluimveehouders ontvangen, en de producentenprijsindex, de prijs na verwerking af pakstation. Ook de prijsindex af boerderij, die van nature meer aan verandering onderhevig is, en de producentenprijsindex liepen deze zomer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.