Pluimveehouderij

Nieuws 1359 x bekeken

Schade vogelgriep tussen €49 en €56 miljoen

Wageningen – De totale directe schade van de vogelgriep bedraagt tussen de €49 miljoen en €56 miljoen. Dat heeft onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR becijferd.

Hierin zijn meegenomen: de kosten voor bestrijding en de schade van compartimentering, het vervoersverbod en transportbeperkingen. Het betreft de schade vanaf de eerste uitbraak (16 november) tot het opheffen van de laatste beperkingen (22 januari).

Half december publiceerde het LEI al een indicatieve berekening van de kosten van de vogelgriep voor de sector. Toen berekenden ze de schade tussen de €38 miljoen en €45 miljoen. Onder andere de transportbeperkingen golden echter tot en met vorige week woensdag, zoals het een-op-een transport voor veevoerleveranciers en eierpakstations, waardoor het bedrag ook daarna ondanks het uitblijven van nieuwe uitbraken is opgelopen.

De lagere opbrengstprijzen voor pluimveevlees door grenssluitingen van derde landen tot 22 januari zijn in de directe schade voor de pluimveesector meegenomen. De komende maanden kan dit echter nog verdere gevolgschade opleveren, omdat veel derde landen de grenzen nog altijd gesloten houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.