Pluimveehouderij

Nieuws

Opnieuw vogelgriep op klein bedrijf VS

Washington - In de Amerikaanse staat Washington in het plaatsje Benton County is hoogpathogene vogelgriep gevonden op een klein bedrijf bij een koppel zogenoemde backyard-kippen; dieren met uitloop.

De eigenaar van de dieren trok aan de bel nadat van het koppel van 150 kippen, kalkoenen en gedomesticeerde watervogels zo'n 50 dieren waren doodgegaan.

Het is de tweede keer dat er vogelgriep wordt ontdekt bij buitenlopende gedomesticeerde kippen. Eerder werd vogelgriep gevonden bij een koppel van 100 dieren in Douglas County in de staat Oregon. Ook is er vogelgriepvirus gevonden bij dieren in de natuur in Whatcom County in de staat Washington. In die gevallen ging het om virus van het H5N8-type. Ook hebben de Amerikanen H5N2-virus gevonden in de natuur. Ditzelfde virus waart rond in de Canadese staat Brits Columbia, waar verschillende commerciële bedrijven zijn getroffen door vogelgriep.

De ontwikkelingen in Amerika hebben ertoe geleid dat India de grenzen heeft gesloten voor Amerikaans kippenvlees. India wil koste wat het kost voorkomen dat de pluimveesector die in opbouw is, wordt getroffen door vogelgriep en wil geen enkel risico nemen. Amerika heeft geprotesteerd en benadrukt dat de grote commerciële pluimveevleesbedrijven tot nu toe niet besmet zijn met vogelgriep. De overheid heeft pluimveehouders wel opgeroepen om contacten van hun dieren met wilde watervogels te beperken en de dieren binnen te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.