Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

Ophokplicht in België verlengd

Brussel – De preventieve maatregelen voor vogelgriep in België zijn verlengd tot en met 19 februari. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maakte dit besluit van federaal landbouwminister Willy Borsus bekend.

Concreet gaat het om de ophokregeling voor professioneel gehouden pluimvee, de verplichting om alle pluimvee en vogels binnen te voederen en te drenken, en het verbod op het gebruik van oppervlaktewater voor het drenken van pluimvee en vogels. Niet meer verlengd worden de bijzondere voorschriften voor verzamelingen van vogels en pluimvee, waardoor vogelbeurzen en andere evenementen waar siervogels en duiven verkocht worden, opnieuw toegelaten zijn.

De maatregelen die moeten voorkomen dat vogelgriep in België toeslaat, golden sinds 21 november vorig jaar en waren genomen in reactie op de vogelgriepuitbraken in Nederland.

Sinds eind december werden in de Europese Unie geen uitbraken meer vastgesteld met het H5N8-vogelgriepvirus op pluimveebedrijven. Maar in enkele (buur)landen zijn nog wel besmettingen  vastgesteld bij verschillende soorten wilde vogels, voornamelijk watervogels. Dat wijst erop dat het H5N8-virus nog steeds circuleert bij wilde vogels en het risico op besmetting van pluimvee nog steeds groot is.

De verlengde maatregelen zijn er op gericht om contact tussen pluimvee en mogelijk besmette wilde vogels te vermijden en zo het risico op overdracht van het virus naar de pluimveestapel te beperken. Het FAVV herinnert er aan dat het toepassen van deze drie maatregelen alleen niet volstaat om vogelgriep een halt toe te roepen. Ook het correct en strikt toepassen van de bioveiligheidsmaatregelen in de pluimveesector is van kapitaal belang om vogelgriep buiten de stal te houden, aldus nog het FAVV.

Bron: Belga en Vilt

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Hoog pathogene vogelgriep ontstaat meestal in de hokken waar de kippen
  zeer dicht op elkaar zitten. De dieren zijn gefokt om bij een lage voedselopname veel eieren te leggen. Daardoor is de weerstand van de dieren afgenomen. Omdat de kippen sinds de BSE crisis ook geen dierlijke eiwitten meer krijgen zijn ze nog meer vatbaar voor ziektes. Als de kippen ziek worden wordt de ziekte verspreid door het uitblazen van ventilatie lucht waardoor vogels in de omgeving ook deze ziekte krijgen.
  Vogels zijn veel sterker en gaan er derhalve niet aan dood maar ze verspreiden de ziekte vervolgens over de hele wereld. Kortom, als je de kippen het hele jaar binnenhoudt los je het probleem niet op.

 • alco1

  @Gerjan. Dat weerstand heel belangrijk is in het overleven van een besmetting ben ik volledig met je eens. Maar kippen die dicht op elkaar zitten kunnen niet toveren, als een wens die de vader is van de gedachte.

 • Tonnis

  Meneer Slingenbergh, weet U dit zeker of orakelt U ook maar wat, en wilt U de gangbare pluimveehouderij in een kwaad daglicht plaatsen.

 • l coumans

  Tonnis zitten de gangbare kippen dan zeer dicht op elkaar?????

 • gerjan slingenbergh

  Meneer Tonnis, Ik wil de gangbare pluimveehouderij zeker niet in een kwaad daglicht plaatsen. Maar vertel me wat er niet aan het verhaaltje klopt.

 • Kippenboerke

  Beste Slingenbergh,

  Het volgende klopt niet.'Hoog pathogene vogelgriep ontstaat meestal in de hokken waar de kippen zeer dicht op elkaar zitten' Toen de kippen echt dik op elkaar zaten (lees batterij) kenden we gelukkig geen hoog pathogeen AI.

  'De dieren zijn gefokt om bij een lage voedselopname veel eieren te leggen. Daardoor is de weerstand van de dieren afgenomen.' De weerstand van de dieren kan ook als selectiecriteria gebruikt worden. Bijv.: Buikwaterzucht bij vleeskuikens is op deze manier geheel verdwenen.

  'Omdat de kippen sinds de BSE crisis ook geen dierlijke eiwitten meer krijgen zijn ze nog meer vatbaar voor ziektes.' Bloedplasma is dierlijk eiwit en is toegestaan.

  'Als de kippen ziek worden wordt de ziekte verspreid door het uitblazen van ventilatie lucht waardoor vogels in de omgeving ook deze ziekte krijgen.' Dus besmette trekvogels zijn niet de aanleiding maar het gevolg? De omgekeerde wereld dus!!

  'Vogels zijn veel sterker en gaan er derhalve niet aan dood maar ze verspreiden de ziekte vervolgens over de hele wereld'. En waarom vinden we dan dooie smienten die positief zijn?

  'Kortom, als je de kippen het hele jaar binnenhoudt los je het probleem niet op. ' Maar is de kans op besmetting veel kleiner en dat is ondertussen al lang bewezen.

  Kortom: er klopt idd geen snars van je verhaal!

 • gerjan slingenbergh

  @kippenboerke Bent u 2003 vergeten? Sinds wanneer leggen vleeskuikens eieren? Hoeveel kippen krijgen bloedplasma?
  In Nederland hebben ze poepjes van smienten gevonden en in Duitsland
  hebben de jagers een handje geholpen.
  U verwart LPAI en HPAI.

 • Wian

  #Gerjan, In de volksmond wordt het begrip weerstand meestal gebruikt om de mate van bevattelijkheid voor infecties aan te duiden. Maar de weerstand is in feite een functie van het afweersysteem. Dit systeem moet het lichaam beschermen tegen bedreigingen van buitenaf zoals virussen en bacteriën. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en is over het algemeen in staat deze op te ruimen. Om deze lichaam vreemde stoffen te herkennen zal het lichaam eerst antilichamen moeten maken dit kan alleen door in aanraking te komen met in dit geval het vogel griepvirus. Wanneer je dus zoals jij het stelt jou buitenloop kippen meer weerstand hebben tegen vogelgriep zijn ze in aanraking geweest met het virus dus AI besmet en zullen je kippen geruimd moeten worden dit is nu eenmaal zo wereld wijd afgesproken door de gezondheid organisaties.

 • gerjan slingenbergh

  @ Wian U hebt het goed begrepen maar ik stel nergens dat buiten lopende kippen meer weerstand hebben.
  Overigens lopen er in Nederland heel veel kippen met antistoffen tegen AI. Vraag het onze gezondheidsdienst voor dieren.

 • Wian

  @Gerjan, jou reactie #9 wat AI antistoffen bij kippen klopt niet dit geeft een verkeerd beeld omtrent AI. Het zou best kunnen dat bij de hobby sector kippen rond lopen met AI antistoffen. Bij bedrijfs matig gehouden pluimvee word via de verplichte bloedtap onder zocht op antistoffen als deze aangetroffen worden ben je positief op AI en word het bedrijf geruimd.

 • gerjan slingenbergh

  Beste Wian, ik weet dat het ongeloofwaardig overkomt maar wat ik schreef over antistoffen is waar. Daarom schreef ik eronder dat onze
  GD voor dieren daar meer over weet.
  Als het virus in Nederland (HPAI of LPAI) wordt aangetroffen dan wordt er geruimd. Heeft de kip AI antistoffen en er zijn geen klinische verschijnselen meer dan worden die kippen niet geruimd.

 • alco1

  @Gerjan het gaat erom dat je schreef dat hoog pathogene vogelpest 'ontstaat' als kippen dicht op elkaar zitten. Vandaar de vraag of ze dan kunnen 'toveren'?

 • gerjan slingenbergh

  Nee, Alco1. kippen kunnen niet toveren.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.