Pluimveehouderij

Nieuws 1256 x bekeken 1 reactielaatste update:14 jan 2015

Novi-Pluim komt met kwaliteitsprogramma

Oosterwolde - Afzetvereniging voor vleeskuikenouderdieren Novi-Pluim start in februari met het project NoviPlus, waar vermeerderaars vrijwillig aan mee kunnen doen. Novi-Pluim wil, samen met slachterij Remkes, inhaken op de vraag naar ketenkwaliteit.

Het NoviPlus-programma bevat aspecten van dierenwelzijn, diergezondheid en milieu voor de vermeerderings-,  slacht- en verwerkingsfase. Novi-Pluim is eigenaar van het programma en beslist over de inhoud waarin de adviezen van maatschappelijke organisaties meegenomen worden.
Het NoviPlus-programma is een groeimodel. De drempel is 100 punten die behaald kunnen worden voor dierwelzijn, milieuvriendelijke productie, energieverbruik en omgevingsfactoren. Voor het instapjaar 2015 geldt een lagere drempel van 80 punten en voor 2016 een drempel van 90 punten."
Normaal ontvangen vermeerderaars voor de hennen de marktprijs Barneveld plus 2 cent per kilo. Voor 2015 betaalt Remkes voor leveringen van NoviPlus gecertificeerde bedrijven een bonus van 5 cent extra bovenop de reguliere toeslag van 2 cent die voor elke Novi-Pluim lid geldt. NoviPlus vermeerderaars ontvangen daarnaast ook de eventuele nabetaling. Vermeerderaars die mee willen doen aan NoviPlus kunnen zich aanmelden bij Steven Doornewaard, directeur van Novi-Pluim. CBD verzorgt dan de audit, eventueel gecombineerd met de IKB-controle. Ook vermeerderaars met ouderdieren voor langzaamgroeiende vleeskuikens zijn welkom; zij ontvangen 2 cent op de gemiddelde prijs van de ouderdieren en bruine leghennen.

Novi-Pluim gaat sinds 2015 verder gaat als vereniging. Hiervoor is volgens Doonewaard gekozen vanwege de transparantie en meer inspraak van leden. Het bestuur van de nieuwe vereniging bestaat uit voorzitter Jurjën Kuipers, secretaris Twan Engelen en  bestuursleden Cees de Haas, Frans Princen en Gerrit van de Berg. Eind februari wil Novi-Pluim een ledenvergadering organiseren.

Eén reactie

  • spluimvee

    WHA, wat een grap! Bij gebrek aan kippen worden er bij ons in de buurt nu al moederdieren geladen tegen Noviplus condities.
    Waar ga je heen met je betrouwbaarheid. Als pluimveehouder moet je gewoon moeilijk doen, krijg je bij Novipluim of Noviplus gewoon meer! Sorry, zou ik niet bij willen horen, dat is toch niet met elkaar een bepaald doel halen? Dit is geldklopperij, al jaren geweest, nu wordt het nog veel erger en dat met een schitterend verhaal. Bah.

Of registreer je om te kunnen reageren.