Pluimveehouderij

Nieuws 2613 x bekeken 10 reacties

Mogelijk aanvullende hygiëne-eisen in bedrijfsgezondheidsplan

Zeist - De pluimveesector en het ministerie van Economische Zaken bekijken de mogelijkheid om structurele aanvullende hygiënemaatregelen op te laten nemen in het bedrijfsgezondheidsplan. Dat vertelt Alex Spieker, medewerker Diergezondheid bij Avined.

Op deze manier kunnen ook pluimveebedrijven die niet bij IKB aangesloten zijn, toch gedwongen worden zich aan de aangescherpte eisen te houden. Het bedrijfsgezondheidsplan is in eerste instantie in het leven geroepen om het antibioticagebruik terug te dringen. Mogelijk zullen daar nu aanvullende hygiëne-eisen in moeten worden opgenomen. Avined en andere vertegenwoordigers uit de pluimveesector overleggen momenteel met het ministerie van Economische Zaken welke aanscherpingen er nodig zijn, naar aanleiding van de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep eind 2014.

Eerst wordt bekeken hoe georganiseerd moet worden dat dergelijke eisen voor de hele sector zullen gelden. Daarna staat de inhoudelijke kant op de agenda. Hierbij staat centraal welke maatregelen daadwerkelijk cruciaal zijn om insleep van dierziekten te voorkomen, aldus Spieker. Bovendien wordt gekeken welke maatregelen te handhaven zijn en of er draagvlak voor is binnen de sector.

In de IKB-voorschriften zijn in december tijdelijk aanvullende hygiënemaatregelen opgenomen vanwege de vogelgriepsituatie, die tot op heden nog altijd gelden. Zij zullen een leidraad vormen voor de besprekingen over structurele maatregelen volgens Spieker, maar er zal kritisch gekeken worden of deze allen zinvol blijven.

Laatste reacties

 • Roelofsn

  Straks ook met schone laarzen, overall en haarnetje de uitloop in?

 • Koen Franken

  En niet te vergeten ook nog douchen

 • bankivahoen

  En per uitloop een andere overall ?

 • l coumans

  of gewoon bij en tussen de kippen gaan wonen dan zie je nog eens wat.

 • niek brabant

  de maatregelen voorheen waren al genoeg.
  een ons verstand doet meer als een kilo halemid.

 • Khalid en zijn maten

  Hahaha halamid !

 • zon

  Hoop dat de pluimveebestuurders weten waar ze over praten.
  De hygiëne was al aardig goed,bij freiland en bio is dat moeilijk.

  Komt er weer op neer dat er weer meer regeltjes dus controles dus kosten bijkomen.
  En dat willen ze structureel maken.
  Wij zitten er niet op te wachten.
  Het is een excuus om werk te houden voor de controle instanties op kosten van de pluimveehouder.

 • Barneveldsei

  Dgf wordt (willen) ze weer verhogen. Was in 2003 12 miljoen, werd 26 miljoen in 2013. Nu voor 2015 46 miljoen. Hoe goed je ook je best doet om de ziektes buiten je bedrijf wilt houden je blijft het pispaaltje van deze maatschappij. Graag zou ik de facturen wilen zien zodat alle pluimveehouders kunnen zien dat het geldgoed wordt besteedt. Ben erg bang dat sommige mensen er een riante jaarsalaris in deze 3 maanden verdienen.
  Wij als pluimveehouders kunnen niet zien wie er aansprakelijk is voor deze uitgaven.

 • william1

  Beste bestuurders laat de democratie het werk doen.Nu menen bestuurders dat ze handelen namens de ondernemers of ze daar altijd het draagvlak mee vergroten neem ik in twijfel.Die paar ondernemers ca 250 hebben ook een stem.

 • new kids

  Spieker is met de wichelroede bezig, maar hij is het spoor bijster.
  Zijn vrienden hebben er nog vertrouwen in en volgen hem gedwee.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.