PluimveeNieuws

Mogelijk aanvullende hygiëne-eisen in bedrijfsgezondheidsplan

Zeist – De pluimveesector en het ministerie van Economische Zaken bekijken de mogelijkheid om structurele aanvullende hygiënemaatregelen op te laten nemen in het bedrijfsgezondheidsplan. Dat vertelt Alex Spieker, medewerker Diergezondheid bij Avined.

Op deze manier kunnen ook pluimveebedrijven die niet bij IKB aangesloten zijn, toch gedwongen worden zich aan de aangescherpte eisen te houden. Het bedrijfsgezondheidsplan is in eerste instantie in het leven geroepen om het antibioticagebruik terug te dringen. Mogelijk zullen daar nu aanvullende hygiëne-eisen in moeten worden opgenomen. Avined en andere vertegenwoordigers uit de pluimveesector overleggen momenteel met het ministerie van Economische Zaken welke aanscherpingen er nodig zijn, naar aanleiding van de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep eind 2014.

Eerst wordt bekeken hoe georganiseerd moet worden dat dergelijke eisen voor de hele sector zullen gelden. Daarna staat de inhoudelijke kant op de agenda. Hierbij staat centraal welke maatregelen daadwerkelijk cruciaal zijn om insleep van dierziekten te voorkomen, aldus Spieker. Bovendien wordt gekeken welke maatregelen te handhaven zijn en of er draagvlak voor is binnen de sector.

In de IKB-voorschriften zijn in december tijdelijk aanvullende hygiënemaatregelen opgenomen vanwege de vogelgriepsituatie, die tot op heden nog altijd gelden. Zij zullen een leidraad vormen voor de besprekingen over structurele maatregelen volgens Spieker, maar er zal kritisch gekeken worden of deze allen zinvol blijven.

Beheer
WP Admin