Pluimveehouderij

Nieuws

Mens niet in gevaar door H5N8

Brussel - De mens loopt geen reëel gevaar als gevolg van de uitbraak van vogelgriep van het subtype H5N8. Dat stelt Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid).

In antwoord op vragen van het Europees Parlement zegt Andriukaitis dat de betrokken lidstaten de benodigde maatregelen nemen om de verspreiding van het virus te beperken. De kans dat een eventuele besmetting bij de mens terecht komt wordt als heel laag beschreven. Alleen in bepaalde beroepsgroepen (boeren, dierenartsen, werknemers van pluimveeslachterijen) lopen een iets hoger risico op besmetting. Maar er zijn geen besmettingen bij de mens bekend met het H5N8-virus.

Er is geen bewijs voor verspreiding van het virus naar mensen door de consumptie van (besmet) pluimveevlees of de consumptie van (besmette) eieren, aldus de Europees Commissaris.

Uitbraken van H5N8 zijn in verschillende lidstaten van de Europese Unie vastgesteld: Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië. Buiten Europa zijn besmettingen vastgesteld in Korea, Japan en China en afgelopen december in Rusland en de Verenigde Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.