Pluimveehouderij

Nieuws 3541 x bekeken 4 reacties

Maak kippenstal ʼsnavel-proof’

Duiven – Stress is een belangrijke reden voor het ontstaan van pikkerij bij leghennen. Het risico op schade is groter wanneer de kippen intacte, onbehandelde snavels hebben. Extra uitval door pikkerij kan oplopen tot wel 15 procent. Voorkomen van stress is dan ook heel belangrijk vanaf september 2018, wanneer het behandelen van snavels wettelijk wordt verboden. Mogelijk moet deze ingreep al eerder achterwege blijven als eierafnemers in Duitsland of Duitse deelstaten dat eisen.

Tips om succesvol hennen zonder snavelbehandeling te houden, werden donderdagavond in Duiven gegeven tijdens een studieavond van Vitelia Voeders door Janne van Rooij, productmanager bij Ter Heerdt kuikens en hennen, en Ton van Welie, HAS-student en stagiair bij Vitelia Voeders. ʼHet feest van de hele snavelsʼ kreeg de studieavond als titel en was eerder ook al in Oirlo georganiseerd. Volgens verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia moet dat feestje goed worden voorbereid, want dan wordt het een beter feest. En adviseurs willen de pluimveehouders daar graag bij helpen, want een feestje bouw je niet alleen.

Van Rooij ging in op soorten pikkerij en factoren die agressief pikken en kannibalisme kunnen beïnvloeden. Haar tips beperkten zich vooral tot de opfokperiode, terwijl de tips van Van Welie gericht waren op de legperiode. Die twee fasen in het leven van de leghen moeten overigens goed op elkaar worden afgestemd. De overgang van opfok- naar legstal is een stressmoment en hoe geleidelijker die overgang verloopt, des te minder (kans op) stress. Denk daarbij aan voertijdstippen, lengte en intensiteit van verlichting.

De opfokperiode moet onder meer zijn gericht op aanleren van gewenst gedrag. Kuikens tijdig loslaten in de scharrelruimte, zo snel mogelijk afleidingsmateriaal aanbieden, entingen goed uitvoeren en zorgen voor een goede uniformiteit. Voeding en dan met name de passagesnelheid van het voer in de darm kan invloed hebben op ontstaan van pikkerij. De neurotransmitter serotonine speelt daarbij een rol. Een laag serotoninegehalte leidt tot een ander, agressiever gedrag, meer stress en hogere uitval. Tot kippen die eerder de confrontatie aangaan, meer van zich afbijten. Vandaar het belang van een goede voerstructuur en samenstelling.

Van Welie had ook een hele lijst met tips voor de legperiode. Onder meer adviseerde hij dimbare verlichting en een ʼwake up-effectʼ in de morgen. Tijdens zijn stage-onderzoek voor Vitelia had hij op meerdere legbedrijven 's morgen, in de uren direct na het aangaan van het licht in de stal, een piek in de pikkerij waargenomen. Mogelijk is die piek in pikkerij lager als in de stal een soort ʼochtendglorenʼ wordt nagebootst. Direct daglicht in de stal ontraadde hij. Mogelijk dat een voerbeurt vlak voor de lampen aangaan die piek in de pikkerij kan beperken.

Als stal-verrijkingen die het ontstaan van ongewenst pikgedrag kunnen tegengaan, adviseerde hij pikblokken (in Engeland zijn die er met graankorrels erin), lucerne, graan strooien en CD's in het strooisel.

Van Welie sloot af met het advies leghennen een stabiele en veilige omgeving aan te bieden, de stal snavel-proof te maken (door de verlichting zo nodig aan te passen) en te zorgen klaar te zijn voor het snavelbehandelverbod. Want over enkele ronden is het zover.

Laatste reacties

 • alco1

  Dit mot en dat mot.
  Als er nu eens boeren waren die zouden zeggen:
  Als je het zo doet,dan kan het zonder snavelbranden, want het gaat zo al jaren goed bij mij. Dan zal het waarde hebben. Iedereen wil wel zonder dat rot klusje
  Maar nee hoor: De boer laat zich weer alles voorkauwen vanaf de zijlijn met opgedrongen eisen van anti clubjes. Zgn. consumenten.

 • l coumans

  alco die boeren zijn er ook maar die worden hier op dit forum uitgelachen

 • W Geverink

  Uitgelachen is niet het juiste woord coumans. Men is zo overtuigt dat er geen oplossing is voor het probleem dat er naar gratis advies van ervaringsdeskundige collega's niet wordt geluisterd . Men vertrouwd er op dat universiteiten en 'deskundigen' met de pasklare oplossingen komen. Ik bijvoorbeeld heb jaren lang prima resultaten gedraaid met het vierdagen systeem in mijn eigen zeugenstapel. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het vierdagen systeem zo bijzonder was tot op deze site boeren begonnen te klagen dat dit voor Nederland nieuwe systeem hun de kop zou gaan kosten. Ik heb daarop ook presies uitgelegd hoe ik het vierdagensysteem op mijn bedrijf heb toegepast. Het mooie was dat het de boeren geen ene rooie rotcent zou kosten om het uit te proberen en ze er met de volgende speenronde al meteen me aan de slag kondenen met een maand heb je al de eerste resultaten. Als er dan mensen zijn die zeggen dat het niet kan en die liever wachten tot in Wageningen of Sterksel het wiel opnieuw wordt uitgevonden die doen dat dan maar.

 • mr X

  met biologische kippen, 6/m2 leefruimte, gaat het goed. Ze blijven vaak tegenwoordig tot 80 weken in de productie. Misschien bij scharrelkippen ook een reducering tot 7/m2? Is tevens goed voor de prijzen. Het is een discussie waard..........Kom maar op.

Of registreer je om te kunnen reageren.