Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Kamer wil snel praten over Kip van Morgen

Den Haag - De Tweede Kamer wil op korte termijn praten over het oordeel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de Kip van Morgen. Een meerderheid van het parlement vroeg dinsdag om een brief van de staatssecretaris over de ontstane situatie, nu de ACM heeft bepaald dat de afspraken over de Kip van Morgen strijdig zijn met de mededingingsregels.

De ChristenUnie vroeg dinsdag bij monde van Carla Dik-Faber om een debat. Volgens Dik-Faber slaat het oordeel van ACM de bodem uit de duurzaamheidsambities van het bedrijfsleven. Zij meent dat met het oordeel van de consumentenautoriteit niet alleen de Kip van Morgen onderuit gehaald wordt, maar ook andere duurzaamheidsinitiatieven.

Het CDA heeft afgelopen zomer in een initiatiefnota aangegeven dat  de mededingingsregels voldoende ruimte moeten bieden voor duurzaamheidsinitiatieven. Woordvoerder Jaco Geurts van het CDA zei naar aanleiding van het verzoek van Dik-Faber in de Kamer blij te zijn dat de ChristenUnie ook tot dat inzicht is gekomen. "Ik zou zowat zeggen: de ChristenUnie is ook wakker geworden."

SGP-woordvoerder Elbert Dijkgraaf vindt dat het kabinet aan zet is. "Maar het kabinet acteert niet."

PvdA en Partij voor de Dieren willen wel praten over de uitspraak van de ACM, maar zij tonen zich niet onder de indruk van de Kip van Morgen. Marianne Thieme van de PvdD zei dat wat haar betreft de Kip van Morgen al lang de Kip van Gisteren is. De SP wil dat niet alleen de mededingingsregels aan de orde komen, maar ook de margeverdeling binnen de keten.

Lees ook: 'ACM steekt spaak in het wiel van verduurzaming'

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Het wordt tijd dat de APM (Autoriteit Producent en Markt) een rapport uitbrengt!!!

 • wilbrord

  Toen mijn moeder trouwde kreeg ze een toom kippen mee. Als kind heb ik eens gezien dat een kip een rat op zijn kop pikte toen die onder een plint door in het hok wilde komen. hij/ zij droop af. Door wonen in de stad is het bij huis hebben van kippen lastiger geworden. Ook in de kleine stad waar ik nu woon. Toch zou ik dat wel willen, met velen. Zodat de kippen een goed leven hebben. Hun vlees en eieren voor ieder beschikbaar zijn. Want laten we eerlijk wezen; er wordt te veel kippenvlees gegeten en met eieren gaan we slordig om. Waar wij mensen een waardig leven voorstaan, kan dit ook voor dieren welke we gepast ook - gezien een orde in de natuur - mogen consumeren. Alle wetsregelingen zijn goed beschouwd beschamend.
  Die zouden niet nodig zijn wanneer veel van onze vrije wil het vermogen weet op te brengen om niet tegen ons biologische zelf te zijn.

 • John*

  veel mensen hebben er voor gekozen om op een hoop te gaan wonen met als gevolg dat de dieren nu ook op een hoop zitten. Intensivering van de veehouderij en landbouw gaat hand in hand met de verstedelijking van het land. De afstand producent consument wordt steeds groter. De producent kan zijn verhaal niet doen en zodoende geen geld vragen voor de emotie die bij het product zit. De mensen in de stad kopen uiteindelijk het product met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Dierwelzijn en Milieu interesseert ze niets.

 • pantass

  Wat een kwats. Alles Is mondiaal. Wie zegt dat de kip die jullie kopen en geslacht is in nederland, wel echt een nederlandse kip is? De supermarkten zijn net zo betrouwbaar als een ...... (vul dat zelf maar in) ze willen zich zelf niet eens binden aan de nederlandse pluimveehouder die 'duurzaam' produceert. Ze willen vrij zijn in aankopen van vlees. Dus waarom zouden ze niet gaan stunten met 'duurzaam' vlees. Kuikens kopen van een 2 tal broederijen, voer kopen van een 2 tal voerfirmas, leveren aan een 2 tal slachterijen, ongeveer vaste prijzen beuren, geen fatsoenlijke prijsnotering. Kartel? Hoezo? En dat de rest van de verduurzamings processen nu ook op de tocht staan, door dit debat is grote onzin. Wat heeft verduurzaming van soja nu te maken met kartelvorming.

 • bertes

  erger nog. ze kwamen praten of ik de kip van morgen wilde doen. en verdorie nog aan toe, ik zou al meteen minder voor het ei krijgen als gangbaar,
  ze rekende me voor dat het ras die gekozen is voor de kip van morgen. minder uitval geeft. dus minder medicijn. en minder voer nodig heeft. dus rede om minder te betalen. ik heb dus bedankt. ik hoop dat iedereen dat doet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.