Pluimveehouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:12 jan 2015

Focus pluimveesector op DGF

Doetinchem – Pluimveeorganisaties NOP en NVP hebben in de eerste weken van het nieuwe jaar het Diergezondheidsfonds (DGF) hoog op de agenda staan.

Een convenant hierover moet nog altijd gesloten worden, hoewel het ministerie van Economische Zaken eerder aangaf te hopen er voor de jaarwisseling met de sector uit te komen. Struikelblok is onder andere het plafondbedrag, wat in de vorige periode van vijf jaar op €24 miljoen was vastgesteld. Momenteel zou gesproken worden over bijna een verdubbeling hiervan, met als kanttekening dat daar dan ook de jaarlijkse terugkerende monitorings- en bestrijdingskosten hieronder zouden vallen. De afgelopen jaren lag dit bedrag rond de €2,5 miljoen.

"Of wij kunnen instemmen met de hoogte van dit plafond hangt voor ons ook af van de mate waarin de sector invloed heeft op de maatregelen rondom dierziekte-uitbraken", aldus voorzitter Eric Hubers van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). Hoe meer invloed de sector hierop krijgt, hoe hoger het plafond kan uitvallen wat betreft de NOP. Hennie de Haan, sinds 1 januari voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), zegt dat er daarnaast nog veel vragen beantwoord moeten worden voordat de NVP zich achter het nieuwe convenant kan scharen. "Er zijn in het verleden veel dingen besproken die we nu graag als concrete afspraken willen terugzien. Een voorbeeld hiervan is om de broeders en vermeerderaars onder het DGF te laten vallen."

Ook differentiatie wat betreft de heffingstarieven staat nog altijd ter discussie. Omdat eerder onderzoek heeft aangetoond dat bedrijven met uitloop meer risico lopen op vogelgriepbesmetting wilde een deel van de sector dat zij hogere heffingen zouden betalen.

Nu de nieuwste uitbraken allemaal gevonden zijn bij gesloten bedrijven zal dit punt opnieuw ter discussie staan.

Daarnaast zullen de pluimveeorganisaties in 2015 in ieder geval gaan evalueren over de aanpak van de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep en de genomen maatregelen hierom. De Haan: "We moeten kijken hoe we structureel insleep kunnen voorkomen". Hubers ziet in die evaluatie graag de grootte van gebieden bij regionalisering meegenomen, en het plaatsen van eendagskuikens.

Laatste reacties

 • red

  De pluimvee sector zit meer te wachten op bestuurders met haar op hun tanden.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Vlees en eieren hebben ook vaak strijdige belangen.

 • zon

  Veel kosten gaan volgens mij naar controle kosten van de NVWA,dat zijn zeer ondoorzichtige kosten en lijkt mij ook hoge kosten.
  Lijkt mij beter dat de sector die niet op zich gaat nemen.

 • gerjan slingenbergh

  De NOP moet zich druk maken om het rendement van de pluimveehouders. Details zijn van minder belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.