Pluimveehouderij

Nieuws 1866 x bekeken 4 reacties

Exportproblemen frustreren kuikenmarkt

Slachterijen hebben moeite met de afzet van kuikenvlees over de grens. De Russische boycot, de verhoogde importheffingen in Zuid-Afrika én diverse dichte grenzen vanwege de H5N8-uitbraken bemoeilijken de export. Dat zegt Gert-Jan Oplaat, de kersverse voorzitter van Nepluvi, de organisatie van de pluimveeverwerkende industrie.

De markt voor vleeskuikens laat de laatste weken een stabiele, licht stijgende trend zien. Vleeskuikenhouders hadden echter gehoopt –  en misschien ook wel gerekend – op hogere prijzen als gevolg van een lager aanbod van slachtrijpe kuikens. Vanwege de H5N8-uitbraken en de afgekondigde vervoersverboden zijn enkele weken geleden immers fors minder kuikens opgezet. Het aanbod van slachtrijpe kuikens is daardoor in de eerste maand van 2015 beperkt. Toch wordt het lagere kuikenaanbod niet overstegen door de vraag, zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat, nadat hij enkele van zijn leden (slachterijen) heeft gepolst. "Het aanbod van kuikens is dan wel lager,  we hebben ook te maken met exportproblemen, die deels worden veroorzaak door de H5N8-uitbraken. Dat houdt de kuikenmarkt in januari in evenwicht."

Oplaat hoopt dat het ministerie van Economische Zaken zich inspant om de grenzen voor Nederlands pluimveevlees snel weer geopend te krijgen. "Landen als Hongkong, Servië, de Filippijnen, de Verenigde Arabische Emiraten, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan weren nu onze producten als gevolg van de H5N8-uitbraken. Als de grenzen van deze landen niet snel opengaan, zou in februari een verstoring van de markt kunnen ontstaan. Daarbij komt dat we al langer te maken hebben met de Russische boycot en de verhoogde importheffingen in Zuid-Afrika."
Vleeskuikenhouders kunnen niet beoordelen hoe groot de vraag naar kuikens werkelijk is, zegt Jan Verhoijsen, vleeskuikenhouder in Someren-Eind en tevens voorzitter van de kring vleeskuikenhouders van LTO-NOP. "De prijsvorming in de landbouw is erg ondoorzichtig. Dat is natuurlijk al veel langer het geval. Het enige wat wij kunnen doen om de markt te sturen en  overproductie te voorkomen, is het aanbod reguleren. We kunnen kiezen voor een lagere bezetting en/of een langere periode van leegstand afkondigen."
Oplaat kan zich naar eigen zeggen 'heel goed voorstellen' dat er door vleeskuikenhouders vraagtekens worden gezet bij het uitblijven van hogere prijzen, zeker als het aanbod van kuikens laag is. De voormalig NVP-voorzitter wijst echter nogmaals op de exportproblemen en ontkent stellig dat andere factoren een rol spelen. "Iedereen is  gebaat bij hoge prijzen, ook de slachterijen. Er worden geen spelletjes gespeeld, neem dat maar van mij aan."

Laatste reacties

 • kip o loog

  Zoals zijn pet is praat (kakelt) de drager.
  Als je goed het nieuws volgt is er bijna in elk land wel een uitbraak geweest. Wie kan het nu echt verklaren (of is dit al besproken in een achterkamertje SLAGERS )

 • groot boerdam

  Die Oplaat zit er net een paar dagen en nu al schreeuwen dat er geen spelletjes gespeeld worden.
  Dit heeft hij zeker gezegd net na de nieuwjaars receptie.

 • jp.bierema

  Uit het oog, uit het hart. De heer Oplaat stelt mij teleur met zijn slagersclubpeptolk. Na zeven dagen ons proberen terechtzetten met de opmerking: 'denk maar niet dat er spelletjes worden gespeeld', is hier een groot voorbeeld van. Uw leden doen niet anders dan dat meneer Oplaat, iedere week de markt omlaag manipuleren met prijsdrukkende informatie. Bah, wat krijgen we daar een vieze smaak van in de mond.

 • mr X

  Het verhaal van Oplaat is gedicteerd door degene die hem betalen. Het is toch zo dat degene bepaalt die betaalt. Oplaat kan niet anders. Als hij niet doet wat hem gezegd wordt, dan vliegt hij zo de laan uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.