Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Eierhandelaren: maatregelen vogelgriep duren te lang

Zeist - Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wacht te lang met het opheffen van maatregelen die na de uitbraak van de vogelgriep half november verplicht werden. Dat vindt de Nederlandse vereniging voor verpakkers en industriële verwerking van eieren (Anevei).

"Eerst was er waardering voor de snelle aanpak van staatssecretaris Dijksma, maar het draagvlak voor haar vogelgriepbeleid brokkelt nu af'', zegt Hubert Andela, voorzitter van Anevei. "Onze leden mogen bijvoorbeeld sinds november maar bij één pluimveehouder tegelijk eieren ophalen. De overheid wil zo besmetting van het ene pluimveebedrijf naar het andere voorkomen, maar dat risico wordt met schoonmaken en ontsmetten van de vrachtwagens al uitstekend beheerst'', legt Andela uit.

Anevei wijst er op dat Duitsland en Engeland met veel lichtere maatregelen hun vogelgriepcrisis net zo goed indammen. In de Duitse Deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Noord-Nederland, brak in december vogelgriep uit. Andela: "Nedersaksen is een pluimveerijk gebied, net als de Veluwe in Nederland. Toch nam de regering van deze deelstaat alleen de lichtere maatregelen die Brussel voorschrijft. Daar geldt dus geen landelijk vervoersverbod voor pluimvee en het ophalen van eieren kon vanaf het begin gewoon doorgaan."

De Anevei-voorzitter begrijpt de lichtere Duitse aanpak wel: "De besmetting loopt via poep van wilde vogels. Die valt uit de lucht op het erf. Wat hebben allerlei beperkingen van vervoer over de weg dan voor zin?''

Sinds december hebben de groothandelaren en eiverwerkende industrie het ministerie van EZ tevergeefs gevraagd om aanpassing van de vogelgriepaanpak. Nu overwegen ze om de hogere transportkosten met een bedrag per vracht opgehaalde eieren te gaan verhalen op de pluimveehouders. Het lukt in de praktijk namelijk niet om de hogere kosten door te berekenen aan hun afnemers, met name supermarktketens en levensmiddelenbedrijven in Noordwest-Europa.

Laatste reacties

 • 281067

  Groothandelaren en eiverwerkende industrie, laat de pluimveehouders met rust .Spreek je EIGEN MARGE of die van de RETAIL erop aan. Voor de kerstdagen toen de eieren nodig waren, waren de extra maatregelen geen probleem TOCH !!!!.

 • zon

  De boer is toch niet schuldig aan de regelingen.
  Beneden alle peil om hier geld weg proberen te halen.
  Het is bedrijfsrisico voor de handel niet voor de boer.

 • koen.kerkhof1

  Als de heren eierhandelaren eieren nodig hebben komen ze ook voor een paar pallets gereden, soms wel 2 maal op 1 dag.
  Laat ze de extra kosten van nu daar maar mee verrekenen. Beetje zielig gehuil van de eierhandel.

 • trijnie

  En dat terwijl de diesel een stuk goedkoper is geworden.
  Iedereen moet inleveren en veiligheid voor alles. Het heeft al geld genoeg gekost.

 • Burnetti

  @andela: en Engeland en Duitsland hebben met hun lichte maatregelen de HPAI al weer op bedrijven. Emsland is heel dichtbij en bedrijven uit de Regio leveren aan Nederlandse slachters.
  Het draagvlak voor maatregelen brokkelt af en daarmee de diergezondheid en wordt de kans op een dierziekteuitbraak groter.

  je verschuift het risico naar individuele veehouders zonder je eigen buffer te gebruiken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.