Pluimveehouderij

Nieuws 25 reacties

EU kan Oekraïens kooi-ei niet tegenhouden

Brussel - Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) kan geen maatregelen nemen tegen de invoer van kooi-eieren uit Oekraïne. Dat stelt Andriukaitis in antwoord op vragen van VVD-europarlementariër Jan Huitema.

Andriukaitis zegt dat de Europese Unie er binnen de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE en de wereldvoedselorganisatie FAO alles aan doet om het niveau van dierenwelzijn wereldwijd op een hoger plan te zetten om op die manier het concurrentievermogen van de Europese ondernemers veilig te stellen.

Als kooi-eieren vanuit landen buiten de EU worden ingevoerd, moeten ze worden geëtiketteerd met de melding dat de eieren 'niet conform de EG-normen' zijn geproduceerd. Op die manier kunnen consumenten een  bewuste keuze maken, zegt Andriukaitis.

Tegelijk stelt de Europees Commissaris dat de invoer van eieren en eiproducten uit landen van buiten de Europese Unie verwaarloosbaar is ten opzichte van de eigen productie. De Europese Unie is een netto-exporteur van eieren en eiproducten.

Laatste reacties

 • leftturn

  het is toch niet zo moeilijk om een tekortkoming in de oekrainse keuringsdiensten te constateren en de import voor onbepaalde tijd op te schorten. waarom schieten we altijd onszelf in de voet als EU, de rest is toch net wat slimmer.

 • .....

  Schandalig dit, afschaffen die EU zo snel mogelijk

 • sadijojo

  ik geloof niet dat het afschaffen van de EU hier iets mee te maken heeft. kooi-ei is kooi-ei en oekraine blijft gewoon oekraine

 • trijnie

  Het moet voor de consument gemakkelijker worden om een keuze te maken als hij/zo in de winkel staat. Gewoon op de verpakking een Nederlands vlaggetje. Dit kan de EU niet verbieden lijkt me.
  En wat het verwerken van kooieieren betreft: actievoeren of misschien een stickertje: diervriendelijk geproduceert.

 • verstappen.joep

  Hier is misschien toch een gaatje te vinden om de Nederlandse gezonde, veilige, millieuvriendelijke en diervriendelijke kooieieren in de schappen te krfijgen. Misschien met die kruidenier uit het zuiden als kartrekker?
  Jan doe je best.

 • Fred60

  Diervriendelijke?

 • j.verstraten1

  Het gaat helemaal niet om de keuze van de consument voor het winkelschap, het gaat om al die producten waar ei componenten in verwerkt zitten, daar zit hem de kneep want daar heeft de consument helemaal geen echte keuze.

 • PetervanKempen

  Wat nog het meest steekt is dat de sector binnen europa aan allerlei (deels Goede) regels wordt opgehangen, maar vervolgens mag proberen zo te concurreren met anderen die juist die regels niet hebben of zich er niet aan houden. De makke is dat de EU open staat voor de wereld markt , tegelijk intern kostprijsverhogende maatregelen afkondigd, en de eigen sector niet verdedigd.
  WD kan zijn geschonden imago nu in de praktijk goedmaken door alle verkooppunten voor oekraiense legbatterij eieren en importeurs van niet EU conforme eierproducten en vlees aan de schandpaal te nagelen.
  Met de mond , ja, maar in de praktijk vinden zij het makkelijker de eigen boerensector de grond in te boeren (sorry: BOREN) Die agrariers die in de richting van dierenwelzijn organisaties werken worden daardoor ook nog eens in de rug aangevallen op de thuismarkten door betweters die nooit tevreden zijn met al de bereikte resultaten op dit gebied.

 • bremhof1

  ALs die consument nou ook eens bewust zou kiezen voor een NL/EU ei. negen van de tien kopen toch het goedkoopste ei zonder bewust op de verpakking te kijken. De handelsbelangen met Oekraine zullen wel weer zwaarder wegen dan de EU regeltjes.

 • PetervanKempen

  Wat nog het meest steekt is dat de sector binnen europa aan allerlei (deels Goede) regels wordt opgehangen, maar vervolgens mag proberen zo te concurreren met anderen die juist die regels niet hebben of zich er niet aan houden. De makke is dat de EU open staat voor de wereld markt , tegelijk intern kostprijsverhogende maatregelen afkondigd, en de eigen sector niet verdedigd.
  WD kan zijn geschonden imago nu in de praktijk goedmaken door alle verkooppunten voor oekraiense legbatterij eieren en importeurs van niet EU conforme eierproducten en vlees aan de schandpaal te nagelen.
  Met de mond , ja, maar in de praktijk vinden zij het makkelijker de eigen boerensector de grond in te boeren (sorry: BOREN) Die agrariers die in de richting van dierenwelzijn organisaties werken worden daardoor ook nog eens in de rug aangevallen op de thuismarkten door betweters die nooit tevreden zijn met al de bereikte resultaten op dit gebied.

 • trijnie

  PetervanKempen, WD heeft al namen van fabrikanten genoemd die kooieieren in hun produkt verwerken. Maar alles moet vaak herhaald worden. Momenteel zijn ze heel erg bezig met de kooieieren uit het buitenland en de 'verrijkte' kooieieren die er nog in nederland worden geproduceerd.
  Ook met kip krijgen de 'jumbo's' het voor de kiezen..

 • J@gertje

  Hier moet de sector zelf keihard ingaan.
  Daar hebben ze WD toch niet bij nodig?

 • alco1

  Juist @J@gertje. Waar zijn de voormannen?
  Echter zie je dit verschijnsel in alle sectoren en politiek.
  Niets zeggen of meepraten is de garantie om te mogen promoveren en te blijven zitten op je pluche.

 • Elevage

  kan WD misschien al het subsidiegeld van de postcodeloterij eens nuttig besteden aan het tegenhouden van buitenlandse landbouwproducten ipv die uit Nederland de grond in te boren

 • John Claessens

  Persoonlijk zou ik toch opletten met dergelijke uitspraken !

 • J@gertje

  @John Claessens, wie en wat bedoel je hiermee????

 • trijnie

  @elevage zie mijn reactie #11

  De sector of de overheid zou zelf meer voor jullie belangen op moeten komen. Maar als ik alles hier zo volg, heb ik het idee dat de boer zoet wordt gehouden dmv subsidie en zolang er maar genoeg geproduceert wordt, is er geen vuiltje aan de lucht.

 • PetervanKempen

  @ Trijnie, ik moet je in deze waarneming gelijk geven.
  In mijn betoog vroeg ik naast (nog) meer focus van WD op externe bedreigingen van wel bereikte dierwelzijn situaties in onze EU en land, ook om meer actieve steun van de overheden. Zoals we elders lezen sytond nederland echter ALLEEN in de EU op dit punt. Een slechte 'beloning' voor een lidstaat die met dieren welzijn beleid kilometers voorop loopt in de EU.
  Zoals je dus ziet is ondank s'werelds loon en wie zijn hier de sjaak? Juist de boeren die die super progressieve en verduurderende normen 120% krijgen opgelegd door een machteloze overheid, die weer aangestuurd door een aantal activisten die een grote minderheid van kiezers vertegenwoordigen. Om het nog zuurder te maken, dragen die aanjagers onder die welzijnspartijen NUL euro bij aan de financiering van het gewenst beleid. Dat klopt toch niet, De lusten? Dan ook de lasten!

 • koestal

  ongelijk speelveld,hoezo EU ?

 • koestal

  zo hou je de eierprijzen laag voor de consument,en de boer zoekt het maar uit ,Wat doen we dan met de EU als boer ?

 • koestal

  laat de Oekraine z,n eieren maar naar Rusland sturen ,daar is nu schaarste

 • gjcamps

  Of laat ze die naar Oost Ukraine sturen, daar overleven de mensen alleen met hulpkonvooien.

 • agratax2

  @koestal. De UA eieren moeten als afbetaling van de leningen, verstrekt door Nederland geexporteerd worden naar Nederland. Wij wensen toch geen afbetaling van de lening in RusRub of Grivan, die je bij geen Westerse bank kunt omzetten.
  @gjcamps. Oost Oekraine overleefd zoals ze al eeuwen doen via hun eigen tuin en ruilhandel. De hulpconvooien zijn Russische reclame om de bevolking te paaien. Volgens geruchten hebben de meeste mensen niets gezien van de hulpgoederen, als er tenminste hulpgoederen in de witte vrachtwagens hebben gezeten.

 • ohzo

  Over Oost Ukraine hoeft men niet zo meer over in te zitten. Dat is aan flarden geschoten en wonen niet zoveel mensen meer. Duurt nog 20 jaar, voordat dat weer op zijn pootjes staat.
  Hulde aan de politiek!
  Ukr moet een beetje geld hebben om Europa terug te betalen voor het geleverde gas. Gedeelte IMF geld, ander gedeelte wat ze nog een beetje hebben: agri produkten.

 • gjcamps

  @agratax, de geruchten over de inhoud van het witte huis komen?
  @ohzo, klopt agriproducten of mensen handel (vul zelf maar in waarvoor) zijn de enige mogelijkheden voor leningen in harde valuta terug te betalen. En de lokale bevolking kan een ei niet meer betalen en heeft honger. Zie hier het paralel met Stalin, toen vanuit Moscow, nu vanuit Brussel en Washington gestuurd.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.