Pluimveehouderij

Nieuws

Britse kippenfokkers bezorgd over prijzenslag

Londen – Britse kippenfokkers maken zich ernstig zorgen over de ontketende prijzenslag met kip. ''Wordt kip nu een 'loss leader', een product dat ze met verlies verkopen, zoals dat eerder met de melk is gebeurd?", vraagt Duncan Priestner, voorzitter van de sectie pluimveehouderij bij de National Farmers Union, zich af.

Met kip wordt in de Britse supermarkten altijd al veel gestunt, maar volgens de NFU begint dat in het kader van de prijzenoorlog nu gevaarlijke vormen aan te nemen. ''De prijzen zijn echt in elkaar gestort'', aldus Priestner. Hij noemt supermarkt Waitrose die de prijs van een hele kip nagenoeg heeft gehalveerd naar €2,80. Bij de Britse Aldi kost zo'n hele kip €5,30 terwijl marktleider Tesco er drie voor tien pond ofwel €13 in de aanbieding heeft.

De supermarkten proberen daarmee ook de verkoop van kip wat op te krikken nadat die door een golf publiciteit rond campylobacter een klap heeft opgelopen. In november publiceerde de voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency een rapport waarin per supermarkt was aangegeven hoeveel campylobacter gemiddeld op daar verkochte kip werd aangetroffen. Dat heeft er toe geleid dat er de afgelopen weken zo'n 2 procent minder kip is verkocht dan een jaar eerder. Daarbij komt volgens Priestner dan ook nog dat de productie bij de pluimveehouderijen juist op een hoog niveau ligt. ''Het begint allemaal in de gevarenzone te komen. Veel pluimveehouders maken zich zorgen dat we de markt overvoeren waarmee de prijzen dan, net als nu in de melkwereld, nog verder in zouden klappen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.