Pluimveehouderij

Nieuws 1327 x bekeken

€950.000 uitgekeerd aan vergoeding vogelgriep

Den Haag - Aan de acht in verband met de uitbraken van vogelgriep geruimde eenden- en kippenbedrijven is in totaal ongeveer €950.000 uitbetaald uit het Diergezondheidsfonds.

In totaal zijn ongeveer 345.000 kippen en eenden geruimd. Behalve voor de geruimde bedrijven is het Diergezondheidsfonds ook opengesteld voor broederijen en vermeerderaars. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. De betrokken bedrijven hebben voor de kerst hun vergoeding gehad.

De vergoeding heeft alleen betrekking op de waarde van de geruimde dieren. Er is geen vergoeding voor de vervolgschade, die komt voor rekening van de betrokken bedrijven zelf.

In verband met de uitbraken van vogelgriep (H5N8) in Hekendorp, Kamperveen, Ter Aar en Zoeterwoude zijn in november acht bedrijven geruimd met in totaal 22.500 vleeseenden en 322.500 kippen. Vier bedrijven werden geruimd vanwege een besmetting, vier zijn preventief geruimd. Eén van de preventief geruimde bedrijven bleek naderhand besmet te zijn met het virus.

Vorige week woensdag zijn de laatste beschermings- en toezichtsgebieden in Zoeterwoude vrijgegeven. Sindsdien geldt in heel Nederland hetzelfde regime.

Het beroep op het Diergezondheidsfonds is relatief beperkt gebleven waardoor het ministerie zelf niet extra in de buidel hoeft te tasten voor de vergoedingen aan de bedrijven. Het ministerie draait wel op voor een deel van de extra kosten die gemaakt zijn bij de bestrijding van de uitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.