PluimveeNieuws

NOP past richtprijs eieren in fasen aan

De NOP past zijn richtprijs eieren met kleine stapjes aan om deze weer in de pas te laten lopen met andere eiernoteringen en om de NOP-richtprijs weer een goede afspiegeling van de markt te laten zijn.

De eerste wijzigingen zijn doorgevoerd in week 37. De eerste wijzigingen – schrappen van extra korting op de S-eieren – zijn doorgevoerd in week 37. Daarna volgden en volgen nog enkele kleine aanpassingen. Die zijn erop gericht de Weser Ems-notering wat zwaarder te laten wegen in de NOP-richtprijs.

De NOP-eiernoteringscommissie besloot hiertoe, omdat de toeslag op de NOP-richtprijs verder oploopt. Voor de commissie een teken dat de notering iets devalueert en niet langer een goede afspiegeling van de markt is. De eiernoteringscommissie bekijkt nu de reacties in de markt, van eierhandel en legpluimveehouders, op de gedane correcties en gaat zich vervolgens beraden of verdere aanpassingen van de notering nodig zijn.

De NOP-richtprijs wordt samengesteld op basis van de Amsterdamse grossiersnotering, de Weser Ems-notering en prijsopgaven vanuit de handel. Op deze nationale en internationale bronnen wordt een correctie toegepast, bijvoorbeeld omdat het een notering van gesorteerde eieren is of omdat ze is genoteerd in de gewichtsklassen XL, L, M en S, terwijl de NOP-richtprijs een gramnotering franco pakstation is.

Afspraken over toeslagen

Eierhandel en pluimveehouder maken afspraken over toeslagen (plussen) en kortingen (minnen) op de richtprijs. Wanneer die toeslagen of kortingen erg groot worden, is de richtprijs geen goede afspiegeling van de markt. Volgens commissie-voorzitter Jan Willem Lagerweij is het altijd mogelijk dat er tijdelijk extra toeslag wordt geboden, wegens bijzondere marktomstandigheden, bijvoorbeeld in het voorjaar voor kleine witte eitjes die bestemd zijn voor kokerij en ververij.

Omdat ook de eierhandel met de NOP-richtprijs uit de voeten moet kunnen, overlegt de NOP-eiernoteringscommissie zo nodig met de vereniging van eierhandelaren (Anevei). In een begin september aan de Anevei-voorzitter gestuurde brief heeft de NOP de voorgenomen veranderingsstappen van de richtprijs opgesomd. De NOP-eiernoteringscommissie wilde de reactie in de markt afwachten alvorens de doorgevoerde veranderingen, op hoofdlijnen. algemeen bekend te maken.

Afgelopen vrijdag werd bericht uit deze brief over de veranderingen van de samenstelling van de NOP-richtprijs. Lagerweij: “Misschien hadden we direct ook al hierover moeten communiceren met de pluimveehouders, en opener en transparanter over de veranderingen van de richtprijs moeten zijn.”

Beheer
WP Admin