Pluimveehouderij

Nieuws 3614 x bekeken 15 reacties

Mogelijk pas in 2021 èchte verbetering eiermarkt

Den Ham – Mogelijk zal pas in 2021, wanneer de overgangstermijn voor het houden van kippen in verrijkte kooien verstrijkt, de eiermarkt ècht verbeteren. Omdat dan wellicht het aantal hennen zal afnemen, noodzakelijk om de overmatige eierproductie teniet te doen. Dit was dinsdagmiddag een sombere voorspelling van Herman van Welie, relatiebeheerder bij AEC Uden Administratie en Consulancy, als deelnemer van de diergroepbijeenkomst legpluimveehouderij van Agrivaknet, de vereniging van agrarisch specialisten. Deze bijeenkomst stond in het teken van de financiën in de leghennenhouderij.

De inkomsten van legpluimveehouders zijn al twee jaar laag door lage eierprijzen in combinatie met hoge voerprijzen. De lage eierprijzen zijn het gevolg van een overaanbod in Europa. Waar in het verleden sommige pluimveehouders onder die omstandigheid hun stallen een tijdje leeg lieten staan, is dat nu geen optie omdat de meesten enkele jaren geleden hebben geïnvesteerd in een nieuwe stalinrichting om te voldoen aan het verbod op de traditionele kooi. Die omschakeling heeft niet geleid tot minder kippen in Europa, wat sommigen hadden verwacht. Zolang de variabele kosten nog worden vergoed produceren de pluimveehouders door, interend op het eigen vermogen. De vermogenspositie van een grote groep legpluimveehouders is uitgehold, de buffers raken op, de rek is eruit. Een groeiend aantal pluimveehouders – berichten noemen een kwart – heeft moeite aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Aanschaf van een nieuw koppel wordt steeds lastiger, omdat banken terughoudend zijn dat te financieren. Ondanks dat het financieringsklimaat nergens zo goed is als in Nederland, zei sectormanager pluimvee bij ING Bank Kees van Vliet, spreker tijdens de bijeenkomst.

Wanneer een pluimveehouder geen koppelfinanciering bij de bank geregeld kan krijgen, resteren familie, zakenrelaties, leveranciers en afnemers voor de financiering. Ook contractproductie is een mogelijkheid. Eventueel kan een pluimveehouder hulp krijgen vanuit de BBZ-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). In die situaties is ING vaak wel weer bereid mee te werken aan de voorwaarden die daartoe gesteld worden, aldus Van Vliet.

Legpluimveehouders zouden wel willen stoppen met hun bedrijf, maar omdat de opbrengst bij verkoop van het bedrijf te laag is om de schulden af te betalen, is dat geen optie. Dus blijft het aantal kippen en daarmee de eierproductie in stand.

Laatste reacties

 • withaag1

  Dat bin pas berichten.

 • Zents beheer

  Zo dan, en wat hebben de agrarisch adviseurs besloten, allemaal op zoek naar ander werk ?
  Wat een waardeloos verhaal. We kunnen voor eind dit jaar de prijs nog op geen kwartje/kg voorspellen, laat staan voor 2021.
  Wat ik zeker weet : vandaag zijn op de Agrar aucktion in Duitsland 10 vrachten eieren voor volgende week leveren af farm verkocht .
  Kooi 90 - 91 ct/kg
  Scharrel 93 - 95 ct/kg
  gewichten van M tot L

 • boerB

  Wat een lul verhaal. Wat heb je hier nu aan. We kunnen nog niet voorspellen wat de prijs volgende week doet en dan kom je aan met 2021. Duidelijk is wel dat er gewoon minder kippen moeten komen, maar als dat zo door gaat met deze prijs dan komt dat vanzelf!

 • info36

  Weer een profeet die brood eet. En dus weer de zaak in de put schrijven.
  Men doet niets liever tegenwoordig. Flutberichten.

 • boerJohan

  En dat inkrimpen moet europees gebeuren,anders heeft het nog geen zin

 • Braaksma

  Laten we eens 1 week de eieren aan de varkens voeren kijken wat de prijs doet.

  Dries Braaksma

 • l coumans

  nou braaksma je kan de eieren ook aan de kippen terug opvoeren en dat vinden ze heel lekker maken ze er weer gewoon een nieuw ei van

 • kk

  k vraag mij af of de gene die dit bericht heeft geplaatst heeft nagedacht.
  De datum van 2021 geld volgens mij alleen voor Nederland in de rest van de EU blijft deze na 2021 gewoon toe gestaan. in Nederland waren ten tijde van omschakeling 30 bedrijven met verrijkte kooi er zijn er ook al enkele van die de kooien toch opgeruimd hebben dus om hoeveel hennen gaat het dan eigenlijk.Het grootste gedeelte zal dan ook weer omschakelen dus die eieren verdwijnen niet al met al ongeloof waardig verhaal.

 • koen.kerkhof1

  Wat een onzinnig verhaal. Hebben de heren adviseurs weer een leuk dagje uit gehad en geven ze zulke reactie.
  Het wordt tijd dat er eens minder adviseurs komen, deze moeten immers ook allemaal door ons betaald worden. Overal wordt goed geld verdiend behalve bij ons.

 • Wian

  Als de handel hun marge niet met ons wil delen moeten we maar eens gaan bedenken hoe wij hun hele marge kunnen over nemen. De handel buiten spel zetten en de eieren via een samenwerkingsverband rechtstreeks verkopen aan de retail.

 • domme boer

  We moeten op de eerste plaats eens ophouden met te roepen dat er te veel eieren zijn !!
  Er zijn genoeg eieren maar zeker niet teveel want ik hoor nergens dat er eieren in de koelhuizen zitten.
  Het grote problem is dat de pakstations mekaar kapot concureren over onze rug, het maakt hen niet uit wat de eierprijs is zolang zij hun marge maar hebben.
  Er zijn wel enkele dingen die we zouden kunnen doen als sector :

  1 - De voerprijs doorberekenen in de NOP notering ( kosten doorberekenen is heel normal in de economie ! )

  2 - Wij als pluimveehouders moeten een minimum prijs bedingen bij onze afnemer (evt met max) Als het merendeel van ons dit doet zal de NOP niet meer onder die minimumprijs gaan want dan kost het de eierhandel geld !

  3 - De publiciteit zoeken door een vracht eieren voor een supermarket op de stoep te kieperen. Want als supermakten ergens gevoelig voor zin dan is het wel voor de media die komen vragen waarom ze de boeren uitbuiten !!

  Dus laten we iets gaan doen ipv alemaal in een hoekje gaan zitten janken.

 • MVonk

  vanderven, er is al meer dan een jaar geen overschot aan eieren, het enigste wat ons nog kan helpen is inderdaad de publiciteit opzoeken.

 • verstappen.joep

  Misschien een maandje geen eieren leveren?
  Kijken wat er dan gebeurd.

 • rvdb

  akkoord joep, als jij dan een maand mijn vaste lasten op je neemt beginnen we direct . gr Robert van der Bolt.

 • aqwzsx12

  ik denk dat het pas in 2022 zal zijn, volgens mijn eierbol

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.