Pluimveehouderij

Nieuws 4999 x bekeken 26 reacties

'Kwart legpluimveehouders in financiële problemen'

Den Haag - Steeds meer legpluimveehouders raken in financiële problemen doordat de eierprijs al lange tijd heel laag ligt, terwijl kippenvoer juist erg duur is.

Inmiddels heeft ongeveer een kwart van deze boeren moeite om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Daarvoor waarschuwt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland zaterdag.

De lage eierprijs wordt onder meer veroorzaakt door scherpe prijsafspraken met supermarkten. Daarnaast worden er volgens LTO nog steeds veel legbatterij-eieren verkocht in Europa, ondanks dat de productie hiervan in de EU sinds 2012 verboden is.

Nederlandse pluimveehouders hebben de indruk dat niet elk land even streng is in de handhaving van het verbod. Ook worden er 'foute' eieren van buiten Europa ingevoerd. Ze vinden aftrek in de levensmiddelenindustrie en zitten bijvoorbeeld verwerkt in koekjes of cake.

Bij veel legpluimveehouders raken de buffers echter op. En het is tegenwoordig moeilijker is om bij de bank voor een lening aan te kloppen. Als laatste redmiddel wordt vaak bij de leverancier van legkippen of veevoer aangeklopt voor financiering.

Het aantal legpluimveehouders in Nederland is tussen 2011 en 2013 met bijna tweehonderd  afgenomen tot zo'n negenhonderd ondernemers, bevestigt LTO-bestuurder Hugo Bens na berichtgeving van de NOS. Hij verwacht dat dit aantal nog verder zal dalen. Slecht lopende ondernemingen worden vaak opgekocht door concurrenten die aan schaalvergroting doen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Minder bedrijven is dat de oplossing? Ik denk niet dat minder bedrijven met meer eieren de markt weer in evenwicht brengt. We moeten minder eieren hebben zodat de prijs weer kan stijgen naar een niveua waarbij in ieder geval alle kosten worden gedekt. Laat winst een latere zorg zijn, nu dreigt iedereen ook de blijver morgen wijker te worden. Wie wordt van de huidige malaise beter? Niet de kippenhouder, niet de voer leveranvier, de bank ook niet. Het lijkt er op dat het buitenland en de handel er beter van worden. Het heeft er steeds meer alle schijn van dat alle maatregelen bedacht door de politiek, de hele economie in het honderd jagen behalve de Handel die floreert als nooit te voren. Ver uit het grootste deel van het aardse kapiteel is in handen van een zeer klein groepje en de grote muete heeft de rest, nagenoeg niets dus. Deze grote groep krijgt iedere dag minder van de aardse koek en het kleine groepje handelaren krijgt ierder uur meer op naam te staan. En te bedenken dat de politiek zegt te vechten voor een eerlijke verdelingen van kapitaal en goederen.

 • groot boerdam

  Goed uitgelegd agratax1 helemaal mee eens maar wat doen we eraan om het tij te keren.

 • Zents beheer

  Wat is dat nu, LTO trekt aan de bel en maakt zich zorgen ?
  Maar kippen kun je toch niet melken ?
  Voor het geval dat : niet de hand op houden en vragen om steun. We zijn nu zover dat de markt z'n werk gaat doen en de sector het zelf op moet lossen.

 • farmerbn

  Een melkveehouder heeft een fabriek nodig om poeder en kaas te maken dus levert hij aan die fabriek. Eieren worden vaak onveranderd verkocht in de winkel net zoals ze weggaan bij de kippenboer dus een kippenboer heeft geen fabriek of handelaar nodig. Hij kan gewoon zijn eieren verkopen aan een supermarkt. In periodes dat hij geen of te weinig eieren heeft ,schakelt hij een collega in.

 • a.vdijk2

  NL is de belangrijkste exporteur van de EU met een zelfvoorzieningsgraad van ruim 300 %. DE is voor NL veruit de belangrijkste exportmarkt (voor zover je binnen de EU nog van export kunt spreken). De hoge eierprijzen ten gevolge van het relatieve tekort door de omschakeling naar scharreleieren vanwege het kooiverbod heeft de productie in zowel NL als DE onverantwoord doen stijgen. De huidige overproductie was dus voorzienbaar. De eierboeren die heel innovatief zijn in de beste productietechnieken, hebben een volledige blinde vlek als het om de afzet cq. marketing van hun product gaat! Deze markt is en blijft volume en kostprijs gedreven. Op lange termijn wordt er gemiddeld geen geld verdiend

 • jan007

  farmerbn lto neemt het voor de handel en verwerkers op?. Die zijn toch geen lid, ze betalen vast niet.

 • Momfer

  Journaal gezien allemaal!,daar krijg je toch spontaan een huilbui van, iedereen staat op omvallen behalve de woordvoerders.

 • zon

  #1.
  De voerboer doet wel mee om deze situatie zo te krijgen.
  Een tijdelijke ondersteuning voor een individuele pluimveehouder is ok.

  Maar wanneer het moeilijker wordt gaan ze gewoon door.
  Dan is het zaak om het verlies te nemen en ervoor te zorgen dat de andere pluimveehouders niet tegengewerkt worden met een producerende boer die er beter niet meer kan zijn.

  Ik weet wel dat voerboeren zeggen dat ze dit soort praktijken niet doen.
  Weet uit eigen ervaring dat bij mij een andere voerleverancier voer wou leveren en dan tevens hulp wilde geven bij de financiering van hennen.
  Dit alles ongevraagd van mijn kant.
  Enkel om een klant binnen te halen. • agro1

  voer duur??? tarwe, mais en soja zijn historisch laag geprijsd, waar blijft de neerwaartse prijsaanpassing voor de gebruiker. aardappels: € 1,-- @ € 1,50 per 100 kg!! bij de detailhandel ongeveer hetzelfde bedrag voor 1 (ÉÉN!!!!!) kilootje, waar blijft het veschil???? bij die zielige supermarkt met zijn mooie reclametjes soms??? there is something rotten in the state of Denmark. (hamlet , shakespeare) ciolos boppe!!!!

 • juur

  Buiten NL worden ook grote pluimvee stallen gebouwd Die neemt de ruimte in van de NL leveranciers Die worden zelfvoorzienend. Geen transporten meer over grote afstanden.

 • veldzicht

  Het treurige is dat de boeren het grotendeels zelf veroorzaken,
  als er even een paar centen wordt verdient worden binnen de kortste tijd weer enorme stallen bij gebouwd,de gevolgen kennen we allemaal.
  een moeilijk op te lossen probleem als de boeren geen afspraken
  kunnen,mogen of willen maken.

 • farmerbn

  Het blijkt dus dat een kippenboer in goede tijden geld moet sparen voor slechte tijden. Momenteel wordt er gehuild in slechte tijden en vergroot (met extra financiering) in goede tijden. Een slimme ondernemer neemt zo min mogelijk risico en heeft wat vet op de ribben.

 • gjcamps

  Brussel moet import kooieieren en afgeleide producten verbieden. Verder geen Sappart achtige subsidies voor leghennen projecten in Oost Europa en verder nog handhaven huisvesting besluit. Je zult zien dat de prijzen meteen gaan stijgen.

 • Haspel

  #1 De voerleverancier wordt er niet beter aan....haha wat een grap! Zij laten de gemiddelde boer structureel te veel betalen.

 • keine

  het is verschrikkelijk vervelend en er zullen helaas meer mensen in de problemen komen. maar het gebeurt overal in de hele land en tuinbouw.
  het is natuurlijk belachelijk dat kooi eieren nederland binnen komen terwijl wij hoge kosten moesten maken en de kooien moesten afschaffen

 • Joseph,de man

  Het is allemaal de schuld van die Ruim Alle Boeren Op bank
  In de goeie tijd de boeren gek maken met torenhoge financieringen en in de slechte tijd zijn ze niet thuis
  En dan uiteraard ook de pluimveehouders zelf, zij zijn er mooi ingetuind

 • pinkeltje

  Je bepaalt als boer gewoon zelf of je tekent bij het kruisje. Probleem is en blijft dat je als individuele boer geen enkele invloed op prijs of productie hebt en je dus maar moet hopen dat anderen niet teveel uitbreiden. Maar wie nooit bij enig kruisje heeft getekend omdat er veel redenen waren waarom het allemaal niet goed zou gaan komen is inmiddels ook al lang geen boer meer. Het is een beetje te makkelijk om daar de bank de schuld van te geven. Boeren is helaas geen gegarandeerde winstformule, net zo min als dat in welke andere bedrijfstak het geval is. Maar dat er o.a. in Italië nog behoorlijk wat kippen op kooien zitten is natuurlijk ook te gek voor woorden en weer een sterk staaltje van het falen van EU beleid. Daar hoor ik de Pechtolds van deze wereld niet over. En daar ga je ze trouwens ook niet over horen want daar win je niet genoeg stemmen mee.

 • Roy Tomesen

  Lekker makkelijk iedereen de schuld geven lekker anoniem reageren op dit soort forums en laten we vooral niet naar ons zelf kijken. Als we allemaal open gaan reageren op dit soort sites krijgen we misschien een open dialoog alleen als we allemaal in onze schulp krijpen met stomme schuilnaampjes komen we nooit tot een goed gesprek en een mogelijke oplossing. Roy Tomesen

 • Roy Tomesen

  Lekker makkelijk iedereen de schuld geven lekker anoniem reageren op dit soort forums en laten we vooral niet naar ons zelf kijken. Als we allemaal open gaan reageren op dit soort sites krijgen we misschien een open dialoog alleen als we allemaal in onze schulp krijpen met stomme schuilnaampjes komen we nooit tot een goed gesprek en een mogelijke oplossing. Roy Tomesen

 • koen.kerkhof1

  We moeten inderdaad ook bij ons zelf kijken, we maken zelf deze eieren. Maar we kunnen wel onze verkopers van de eieren en inkopers van grootwinkelbedrijf aanspreken op hun gedrag. Wel hun mond vol van maatschappelijk duurzaam en verantwoord ondernemen, maar hebben ze wel in de gaten dat ze met hun verkoop en inkoopgedrag vele familiebedrijven naar de afgrond helpen. Kunnen ze 's nachts nog wel goed slapen als ze nadenken wat voor spanningen en stress dit teweeg brengt bij ondernemers en hun familie? Ik durf hier wel mijn eigen naam bij te zetten. Gr,. Koen van de Kerkhof

 • Joseph,de man

  Een pluimveehouder in Limburg kan niet ruiken dat er bijv elders in het land enorm uitgebreid word een bank weet dat wel en had hier ook adequater op moeten reageren

 • doan

  Koen neem maar van mij aan dat geen enkele inkoper of verkoper van eieren hier `s nachts ook maar een minuut wakker van ligt, ik denk dat wij minder goed slapen als zij. Het gaat bij deze lui maar om 1 ding inkopen tegen een zo laag mogelijke en verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs.
  En dat wij die eieren er nou wel of niet voor kunnen maken dat boeit ze niet.
  Hun pakken de marge en een flinke ook. En zolang de voerfabriek/eierhandel en de hennenleverancier kippen blijven financieren komt aan deze situatie geen einde en blijft de inkoper van het grootwinkelbedrijf lachende derde. Er moeten minder dieren komen anders lost dit nooit op. Alleen de vraag is hoe, zo schiet het niet op.
  Gr. Anton

 • zon

  Ben het helemaal met#23 eens.
  De mindere kippen moeten komen uit handhaving van EU regelgeving en stop van batterijeieren uit niet EU.
  Tevens moeten de voerleveranciers stoppen met het financieren van dieren.
  Dit haalt dieren uit de markt.
  In de besturen van de cooperatieve voerboeren moet erover gesproken worden dat deze ongewenste ontwikkelingen gestopt worden.

 • Barneveldsei

  Laten we beginnen met maximaal 25000 kippen per bedrijf te houden. Dat kan ik ook weer m'n 12000 kippen houden na 24 maanden leegstand. Familie bedrijven heeft toch de voorkeur van de consument boven de mega bedrijven.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.