Pluimveehouderij

Nieuws

ILT op Duitse vleeskuikenbedrijven

Deventer - Op vleeskuikenbedrijven in de omgeving van Meppen, Duitsland, zijn uitbraken van ILT (Infectieuze Laryngotracheïtis) vastgesteld. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer is eind vorige week om advies gevraagd om de uitbraken tot stilstand te brengen.

De virusuitbraken, die zich al meerder weken voordoen, gaan gepaard met ademhalingsproblemen, groeivertraging en ziekte. Meppen ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van het Drentse Coevorden, een pluimveedichte regio.

Centraal in de GD-aanpak van ILT staat het verminderen van de infectiedruk van het ILT-virus in het gebied en tegengaan van insleep van het virus op bedrijven. Hiervoor worden voor zowel vleeskuikens als leghennen en ouderdieren scenario's uitgewerkt. Aandachtspunten zijn onder meer het langer dan gebruikelijk leeg laten staan van de vleeskuikenstallen, het gesynchroniseerd opzetten van nieuwe vleeskuikens, het transport van mest en dieren en het op de juiste manier vaccineren van opfokleghennen/ouderdieren (een oogdruppelenting).

Deze aanpak was eerder in de Bommelerwaard en rondom Someren (Noord-Brabant) succesvol om de ILT-uitbraak te beteugelen.

In Nederland worden via het Early Warning Systeem uitbraken van diverse dierziekten in de gaten gehouden, waaronder ILT. Mocht het aantal ILT-uitbraken in een regio in Nederland plotseling toenemen, dan zal de GD hierop reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.