Pluimveehouderij

Nieuws

EU-export pluimveevlees iets groter

Brussel - De EU-export van pluimveevlees naar derde landen is tot en met juli 2,5 procent groter dan een jaar geleden over dezelfde periode. Dat blijkt uit de gegevens die de EU bekend heeft gemaakt.

De export naar Zuid-Afrika is tot en met juli 35 procent groter dan vorig jaar. Het land importeerde 108.331 ton vlees. Ook de export naar Rusland is tot en met juli nog gestegen met 23 procent tot 64.923 ton. Zuid-Afrika hanteert echter sinds juli hogere importheffingen, waardoor vooral de export vanuit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onder druk staat. Volgens Nepluvi-voorzitter Jan Odink heeft Zuid-Afrika juist in afwachting van de nieuwe importheffingen extra veel pluimveevlees geïmporteerd. "Ze zagen het aankomen en hebben er vooraf op ingespeeld."

De perikelen met Rusland zijn bekend. Ook die export ligt tot en met juli nog op een hoger niveau dan vorig jaar, maar is als gevolg van de ontwikkelingen in Oekraïne nu vrijwel stilgevallen. Rusland wil bovendien zelfvoorzienend worden voor pluimveevlees. De importen uit de EU zijn de laatste jaren steeds afgenomen.

De import van pluimveevlees ligt nagenoeg op het niveau van vorig jaar (-0,5 procent). De EU importeerde tot en met juli 483.679 ton. Grootste leveranciers zijn Brazilië met 293.562 ton en Thailand met 144.785 ton. Opvallend zijn de importen uit Oekraïne. tot en met juli heeft de EU 5.824 ton pluimveevlees naar de EU geëxporteerd. Ter vergelijking: over heel 2013 bedroeg de Oekraïense export naar de EU slechts 276 ton. "Oekraïne heeft goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de EU heeft geboden", aldus Jan Odink.

Of registreer je om te kunnen reageren.