Pluimveehouderij

Nieuws 3125 x bekeken 12 reacties

Dunne marges, buffers opgesoupeerd

De marges in de legsector staan al zo’n twee jaar onder druk. De financiële problemen voor legpluimveebedrijven nemen toe. Structurele verbetering wordt niet snel verwacht. Dit schrijft het vakblad ʼPluimveehouderij’ na een rondgang bij voerfirma’s, hennenleveranciers, eierhandel en de drie grootste banken.

In juli schreef het LEI in de agri-monitor onder de kop ʼLeghennenhouderij in een diep dal' dat de leghennenhouders al twee jaar lang eierprijzen ontvangen die fors onder de kostprijs liggen en dat vooral scharrelhennenhouders moeite hebben het hoofd boven water te houden. Volgens het LEI is het perspectief voor het komende halfjaar niet gunstig. In het artikel ging het LEI in op de oorzaken (overproductie) en mogelijke gevolgen (faillissementen, bedrijfovernames door investeerders, kuikenbroederij en/of veevoerleverancier worden eigenaar van koppels hennen) van deze situatie. Pluimveehouderij probeerde bij de periferie de diepte van het dal in de leghennenhouderij te peilen.

Zwaar weer
Dat de Nederlandse legsector al (te) lange tijd financieel in zwaar weer verkeert, wordt door bedrijven rondom de legpluimveebedrijven breed bevestigd. Iedereen ervaart de spanningen. Het aantal bedrijven dat failliet is gegaan, is echter zeer beperkt. Althans, de meesten zeggen dat niet te hebben meegemaakt in hun klantenkring.
In een artikel dat vrijdag in Pluimveehouderij wordt gepubliceerd, zegt een hennenleverancier: ,,Wij besteden meer tijd dan ooit te voren om met klanten mee te denken over de financiering van hun koppel.'' Een pluimveespecialist van een van de drie grote banken is somber. ,,Het aantal pluimveebedrijven waar de continuïteit sterk ter discussie staat zal bij onvoldoende marktherstel verder oplopen.''

Oplossingen op maat
Veel respondenten geven aan dat er voor veel pluimveebedrijven in overleg met diverse handelspartners maatwerk-oplossingen moeten worden gevonden om verder afglijden te voorkomen. ,,De druk is aanwezig. Er wordt her en der gezocht naar maatwerk.'' Voerfirma's en hennenleveranciers ontkennen in toenemende mate financiers van koppels hennen te zijn (geworden). ,,Voor het financieren van hennen verwijzen we de pluimveehouder naar de banken'', zegt een voerfabrikant.

Laatste reacties

 • withaag1

  Zolang we alleen 'maatwerkoplossingen zoeken per bedrijf' zal er weinig verbetering in de situatie komen. Sterker....... het zal alleen maar erger worden. Wanneer gaan onze ogen open, en gaan we de zieke appels verwijderen van de gezonde appels.?? Enkele rotte appels in één kist zorgt voor aantasting van de hele kist.!! Sorry voor de 'grove uitdrukking' maar het is niet anders....... én.....het buitenland zal níét gaan minderen.

 • Eierboer Zuid

  Nu vrijdag open dag bij de familie Loomans te Heusden - Asten waar een nieuwe stal voor uitbreiding zorgt van de leghennenstapel van 25.000 naar 65.000 stuks. Precies wat de sector nodig heeft ! Met dank aan Rabobank, Agrifirm en Vepymo. Agrifirm en Vepymo zorgen zo mee voor de overproductie en zullen zich in de handen wrijven als ze straks weer een 'maatwerk-oplossing' kunnen vinden voor de familie Loomans.

 • Zents beheer

  # Eierboer Zuid, deze ondernemers doen deze uitbreiding naar ik aan neem binnen de wet en alle kaders die hiervoor zijn afgesproken.
  Het is een individuele ondernemers keuze waar naar ik aan neem goed over is nagedacht. Overproductie is een probleem van de gehele sector en zal ook sector breed moeten worden opgelost.
  Wanneer je zoveel namen weet op te noemen had je toch ook je eigen naam kunnen vermelden?

 • bankivahoen

  Ik neem aan dat de fam Loomans gewoon pluimveerechten aankoopt of leased , dus ergens anders zitten er dus minder kippen. De totale pluimveestapel kan dus niet groeien. Inderdaad is dit ieders eigen keuze, of ie verstandig is weet men over een jaar of 10 .

 • Koen Franken

  Elke dag 10 vrachtwagens met eieren komen de grens over bij Venlo , komen allemaal onze markt verzieken , en inderdaad er zijn veel te veel kippen en te weinig rechten was vorig jaar al en dit jaar nog erger , ze zijn er niet dus ben bang dat die die mensen welke nog rechten moet leasen daar ook nog eens dik voor moeten betalen , dit komt bovenop een slechte eiermarkt

 • W Geverink

  Beste Sanders. Hoeveel van de nederlandse eieren gaan de grens over? Is het 60% of 70% van de totale productie ? Heel wat meer dan die tien vrachtwagens die binnen komen in ieder geval. Ik denk dat de boeren in de importerende landen er ook niet blij mee zijn dat die nederlandse eieren hun markt komen verzieken.

 • Koen Franken

  Beste Geverink , uw verhaal is duidelijk , maar waar het om gaat dat het om gaat dat het eieren zijn welke geproduceerd nog in de oude legbatterij welke al sinds 2012 Europees verboden is .

 • John Claessens

  Onze ministerie zijn weer plannen aan het voor bereiden om nog meer rechten bij te drukken zowel varkens als ook pluimveerechten als compensatie voor de zgn koeienrechten die niet zijn ingevoerd . Dus nog meer productie . Zo helpen we elkaar het moeras in . Laten we eerst die pluimveerechten die heden ten dagen zijn goed benutten .

 • william1

  Beste John , deze stelling delen velen. Maar de nop ,lto en nvp delen dit niet. Er is dus geen democratie meer ,een avondje bellen of via studieclubs informatie inwinnen is te lastig. Jammer de betrokkenheid is al weinig en zal nog Verder afnemen.

 • zon

  Hoe zien die maatwerk oplossingen eruit?
  Nemen de leveranciers/afnemers de zaak langzaamaan over.
  Maken voerboer en eierafnemer afspraken over de prijsstelling.
  Krijgen eierafnemers hierdoor steeds meer vaste leveranciers voor weinig geld.
  Komt hierdoor de prijs van de andere, niet vaste leverancier hierdoor ook onder druk te staan.
  Lijkt mij dat cooperatieve voerboeren hier niet aan mee kunnen doen.
  De leden via een omweg een lagere opbrengstprijs gunnen.

 • Momfer

  De scharrel is verloren dat komt niet meer goed zonder een forse krimp, de uitloop daarintegen hoeft alleen maar het biomeerwaarde concept toe te passen en de prijs vliegt omhoog.

 • Eggie82

  Beste Cookie, laten we eerst is kijken of Biomeerwaarde concept werkt voor een langere periode dan een maand of twee. De helft van hun plannen gaat al niet door op dit moment, zoals de eieren zelf sorteren. Hard lopers zijn ook vaak dood lopers.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.