Pluimveehouderij

Nieuws 2232 x bekeken

Uitbraken salmonella terug te voeren op één pakstation

Brussel - De uitbraken van Salmonella Enteritidis in verschillende EU-lidstaten zijn terug te voeren op één gemeenschappelijke bron; een eierpakstation in Zuid-Duitsland.

Dat meldt de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

De uitbraken zijn gemeld in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Luxemburg en Frankrijk zijn enkele gevallen gemeld. Volgens de EFSA zijn de uitbraken aan elkaar te linken door het tijdstip van de uitbraken en het microbiologische karakter van de isolaten. De organisatie heeft vastgesteld dat besmette eieren, gevonden in Frankrijk afkomstig waren van een Zuid-Duits pakstation. Ook een geval met een besmette aardbeiencake in duitsland kon worden teruggevoerd op het zelfde pakstation.

De gevallen in Engeland zijn niet duidelijk terug te traceren op het zelfde Duitse bedrijf. Gealarmeerd door de salmonellagevallen heeft de Britse voedselindustrie de laatste tijd importen van in haar ogen verdachte partijen eieren al teruggebracht. Toch denkt EFSA dat er mogelijk nog gevallen aan het licht kunnen komen in het Verenigd Koninkrijk, die de link met het Duitse bedrijf kunnen bevestigen.

De bevindingen van EFSA bevestigt volgens de Britse organisatie van eierproducenten BEIC (British Egg Industry Council) in zijn vermoeden dat de besmetting afkomstig is van importeieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.