Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

‘Rusland kan niet zonder onze broedeieren’

“Als ze de import van broedeieren stilleggen, schieten ze zichzelf in de voet.” Dit zei Jacques de Lange, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens (NVE) donderdag tegen dagblad De Gelderlander in reactie op de deze week afgekondigde extra economische sancties tegen Rusland.

De Lange hoopt dat zijn sector niet lijdt onder eventuele handelsrepresailles van Rusland. "Die broedeieren hebben ze nodig om de kippenproductie op gang te houden. Daar kunnen ze niet zomaar mee stoppen, er moet voedsel geproduceerd worden. Om kippen te kunnen fokken hebben ze onze broedeieren nodig. Ze kunnen niet zomaar naar een ander."
Toch is er ook in zijn sector, die jaarlijks voor miljoenen naar Rusland exporteert, wel enige zorg. "Het is ook afwachten wat er met de economie gebeurt. De koers van de roebel ten opzichte van de euro daalt. Daardoor wordt de import voor de Russen duurder. Dat kan leiden tot een lagere vraag."
De Lange merkt dat ook de Russen zich zorgen maken. "Vorige week was ik in Moskou. Ze vroegen: 'De eieren blijven toch wel komen?' Ze begrijpen daar niet zo goed waar de sancties vandaan komen. Ze zien heel de dag op tv dat Rusland niets fout heeft gedaan."

Laatste reacties

 • koeboertje

  Ik denk dat het poetin niets interrseert of zijn onderdanen honger lijden.

 • kuiken007

  poetin says; ik weet niet hoe ik zonder jullie broedeieren verder moet, maar ga het wel proberen!

 • ikkethuis

  een groot volk dat honger lijdt en opgezet wordt tegen 1 vijand, zijn gevaarlijke ingrediënten.

 • gjcamps

  Zonder Putin en zijn beleid van de afgelopen jaren zouden ze zelfs geen broedeieren importeren maar kant en klaar kippenvlees. De vleesverwerking en supermarkten kiezen toch voor snel en makkelijk geld verdienen. Primaire landbouw is een headacke voor ze. Ze zullen nu snel ook eigen opfok en ouderdieren moeten gaan opzetten. Tijdelijk moeten nog wat kip uit de vriezer halen of importeren. Voor alles is een oplossing of alternatief.

 • gerjan slingenbergh

  Ik denk dat Kamps de Russsische mentaliteit onvoldoende kent.

 • schoenmakers1

  ze weten niet waar die sancties vandaan komen! Het is net als hier, je wordt door de media compleet gehersenspoeld

 • gjcamps

  @slingenbergh als je mij bedoeld heb je het mis. Ik heb nu vakantie op de Krim, alleen maar Russen hier.

 • flyinghollander

  gjcamps lekker rustig op de Krim nu.

 • gjcamps

  @ flyinghollander: ik schat 30% van de aantallen touristen van wat normaal is. Veel minder auto's, de echte 'dy-hards' zijn omgereden van Moscow naar Rostov en dan via Kerch met de Ferry. Geen Wit-Russen, en wij zijn ook niet met de auto gegaan. Mensen zijn toch blij dat het niet zo gelopen is als nu in Donetsk/Lugansk.

 • gerjan slingenbergh

  @gjcamps Sorry,Ik bedoel Jacques de Lange

 • gjcamps

  @slingenbergh, geen probleem, ik denk echter dat Jacque en Rik ook behoorlijk wat ervaring hebben met de Rusische zakencultuur. We kregen hier vanavond weer een gevluchte familie uit Donetsk. De helft van onze kinderkleding maar afgegeven. Toch triest wat er in een half jaar kan gebeuren. Vorige vakantie ben ik nog met de trein naar Donetsk gegaan en van daaruit naar huis gevlogen. Nu schieten ze alles kapot.

 • Momfer

  Als Putin niet zonder Nederlandse broedeieren kan waarom krijgt hij ze dan nog, hij moet toch op zijn knieën.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.