Pluimveehouderij

Nieuws 31 reacties

Legsector zucht onder lage eierprijs

Doetinchem - Het gaat niet goed in de leghennenhouderij. De sector kampt al sinds maart vorig jaar met te lage eierprijzen en lage saldo's. Bedrijven komen in liquiditeitsproblemen. Er is niet veel perspectief op een snel herstel van de eierprijzen.

De laatste vier weken daalde de NOP-richtprijs van witte en die van bruine kooieieren (over alle gewichtsklassen) met bijna 16 procent. De NOP-richtprijs (gemiddeld over alle gewichtsklassen) van witte scharreleieren is de laatste vier weken met 12 procent gedaald, die van bruine scharreleieren met bijna 9 procent. Het enige lichtpuntje is dat de voerprijs tot nu toe duidelijk lager is dan vorig jaar. De gemiddelde LEI-notering voor legmeel 1 en 2 is tot nu toe iets meer dan €4 per 100 kilo lager dan gemiddeld over heel 2013. "Het mag er iets beter uitzien dan vorig jaar", zegt NOP-voorzitter Eric Hubers, "Maar de financiële buffers bij de pluimveehouders zijn weg na deze lange periode van lage prijzen."

Een belangrijke oorzaak van de huidige moeilijke situatie voor de legsector ligt in de omschakeling in 2012 naar scharrelhuisvesting. Zo'n 65 procent van de hennen zit nu in een scharrelsysteem. Er is sprake van overaanbod van scharreleieren. Door de omschakeling op diervriendelijker huisvestingssystemen in Europa zijn overal nieuwe stallen gebouwd. Daardoor is er een stuk flexibiliteit uit de markt verdwenen. Eierhandelaar Leon Clemens van Omega Food in Bergeijk: "Vroeger kozen hennenhouders met een oudere afgeschreven stal gemakkelijk voor een periode van leegstand. Door die effecten verdween dan vrij snel het overaanbod en herstelde de markt sneller. Nu is dat niet meer zo. De pluimveehouder blijft produceren om zijn variabele kosten te kunnen dekken."

Het overschot scharreleieren moet voor een belangrijk deel in de regel worden weggezet in de industrie. "De eieren worden voor de prijs van kooieieren, dus met fikse verliezen afgezet. Er is nauwelijks vraag naar specifieke scharreleieren in de industrie", aldus Eric Hubers van de NOP.

Hubers hoopt voor dit seizoen dat de eierprijs weer wat aantrekt na de schoolvakanties. Clemens verwacht dat ergens in 2015 er een omslagpunt komt. "Het kan niet eeuwig zo voort blijven duren."

Goedkoper voer houdt sector overeind

Alleen doordat het voer enkele euro's goedkoper is dan vorig jaar, weet de legpluimveehouderij tot nu toe dit jaar een licht positieve bruto marge te behalen. Tot nu toe dit jaar is de gemiddelde LEI-notering voor legmeel 1 en 2 iets meer dan € 4 per 100 kilo lager dan gemiddeld over heel 2013. Dit blijkt uit cijfers die het vakblad Pluimveehouderij elke maand berekent en publiceert.
In de eerste zeven maanden van dit jaar was de berekende bruto marge per witte kooikip 55,4 cent en die van een bruine scharrelhen 76,3 cent. De maandelijkse bruto marge is de opbrengst van eieren en slachtkip minus de voerkosten en de aankoop jonge hen, berekend bij actuele maandprijzen voor een hele productieperiode en teruggerekend per maand. Van die bruto marge moeten nog tal van kosten en de afschrijvingen worden betaald. Die 55 of 76 cent per kip zijn dan snel op. De inkomens van de legpluimveehouders staan dan ook zwaar onder druk. En volgen ook nog eens op een jaar met negatieve marges.
Bij bruine scharrelhennen is de berekende bruto marge van 76,3 cent in de eerste zeven maanden van dit jaar meer dan de negatieve bruto marge in 2013 van 56,5 cent per hen. Bij witte kooikippen is de berekende bruto marge bij witte kooikippen tot nu toe dit jaar niet genoeg om de negatieve bruto marge in 2013 van 89,4 cent te compenseren.
2012 was een jaar met goede marges. In dat jaar zaten veel legpluimveebedrijven in omschakeling naar een diervriendelijker huisvestingsysteem en hadden ze in dat jaar of in een deel ervan geen of minder kippen.

Laatste reacties

 • Momfer

  meneer Clemens, er komt pas een omslagpunt als de stallen instorten en dat gaat voor de gemiddelde pluimveehouder nog wel een jaartje of 10 duren de afgelopen 10 jaar is namelijk alles vernieuwd. En voor meneer Hubers, niet langer pleiten voor afschaffen van pluimveerechten!

 • anton1937

  Cookie Clemens' heeft wel gelijk als hij stelt,dat pluimveehouderij vroeger kozen voor leegstand als de eierprijzen laag waren. Meestal hadden de pluimveehouders wel in een of meer periodes reserves opgebouwd. Dat kan tegenwoordig niet meer omdat de prijzen over langere periodes te laag zijn geweest. Bovendien worden de eierprijzen gedrukt door de macht van de grote supers AH etc. Eierverkoop aan huis via automaten verkoop is de oplossing voor de kleinere en middelgrote pluimveehouders. Overigens doen de koeien en varkensboeren er goed aan,om aan huis hun producten in consument vriendelijke verpakkingen aan de man te brengen. De macht van de AH en Unilever moet gebroken worden.

 • Wian

  anton1937,Jou op merkring over huisverkoop is een druppel op de gloeiende plaat in de eerste plaats gaan een aantal collega pluimveehouders elkaar beconcurreren hier en daar worden eieren onder de kostprijs verkocht via huisverkoop.Daar naast zou ik haast denken dat je eierhandelaar bent als je denkt dat dit de oplossing is. Ik kreeg afgelopen weken al twee keer de opmerking van pakstation dat het voor ons wel mee zou vallen met de slechte eierprijs ze merkten langs neus en lippen op als je 10000 eitjes aan huis verkoopt per week moet je het wel mee kunnen recht brijen. Dit zijn overigens grote pakstation houders.Als of die paar honderd euro het goed kunnen maken??
  Die zelfde week hoorde ik dat 1 van deze heren alle inkopers van de retail had opgebeld met het verhaal dat in 2015 de eierprijs zeker niet hoger hoeft te zijn dan 2014 dus hogere prijzen hoeven we zeker niet te verwachten ze gaan de eitjes weer spot goed koop aanbieden volgend jaar over de rug van de pluimveehouder.

 • zeelander

  Beste Anton 1937
  U zegt eier verkoop via automaat is de redding
  Rekenvoorbeeld als je 2000 eieren aan huis verkoopt zijn 200 doosjes per week
  Je telt het doosje er vanaf de investering van de automaat stroomkosten
  Bij veel automaten worden 10 eieren aangeboden tussen de een euro en een euro twintig
  Heb je met al je werk gedaan 30 euro extra in de week
  En daar wil jij de macht van AH en jumbo mee breken
  Als ze dit verhaal van u lezen lachen ze der een slag in de ronden met zulke ideeën
  Er zijn te veel kippen dat is het euvel
  En Leon Clemens dat is van mij nog een oude bekende
  Als Leon zijn verhaal doet
  Gaan ze in China de pispotten buiten zetten

 • Peerke1

  Als de voerprijzen zakken dan krijgen de akkerbouwers het weer zwaar teverduren. De oplossing is so simpel as wat en zorg simpelweg voor tekorten op alle fronten. Een klein tekort doet al grote wonderen. Neem de babyvoeding maar als voorbeeld. De melkveehouderij profiteert er nog dagelijks van.

 • Joseph,de man

  Allemaal eigen schuld en ook de RABO is hier debet aan.
  Iedereen kon aan zijn klompen aanvoelen dat die enorme expansie verkeerde gevolgen moest hebben.
  De melkveehouderij is het volgende slachtoffer.
  De varkenshouderij weet hier al jaren alles van.

 • MVonk

  Bij AH, Jumbo en de rest lachen ze zich inderdaad een slag in de ronden. Maar niet zozeer omdat ze de pluimveehouders wijs gemaakt hebben dat er te veel kippen zijn, maar meer omdat ze weten dat er door de omschakeling in 2012 veel pluimveehouders zijn die niet meer de keuze hebben om leeg te staan door de hogere afschrijving. Inderdaad is de omschakeling dus schuld aan de lage eierprijs.

 • aarthamstra1

  In 1966 vertelde de leraar op de landbouw school dat wij zo goed waren en de tijd ver voor uit in de kippen sector,Vol trots vertelde hij dat wij onze kennis over de wereld verspreiden .Noemde daarbij als voorbeeld Israël ,dat wij Hollanders daar vele broedmachines en fok martiaal naar exporteerde .Op onze onnozele vraag en als ze het dan daar voor elkaar hebben wat doen ze dan met al die kippen en eieren ,De leraar lachte de wereld is zo groot er is zoveel honger .20 jaar later verwerkte de eierenfabriek in Nunspeet (Holland) alleen eieren uit Israël.
  Nog altijd is er honger . Of je het nu over eieren varkens os koeien hebt
  de productie is blijft word hoger dan de mens aan kan. Zoals vandaag op tv Breda heeft vele winkels leeg staan en toch gaan ze er een nieuwe winkel centrum bij bouwen.

 • aarthamstra1

  Groot is onze welvaart . Maar we zijn hard bezig het kapot te produceren.
  van ei tot auto, van gebouwen tot snacks,vol rond en over vet meer en meer. En dan hard lopen om het weer kwijt te raken. Waar zijn die geleerden om het in goede banen te leiden, Nee Multinationals hebben ze bedacht ,Philips heeft nu een apparaat die je met je gedachte kunt sturen om de tv aan te zetten delen ze mee , Mijn vraag aan de leraar zou zijn en dan, Kan hij dus ook al je gedachte lezen EEN VERSCHRIKKING VOOR DE MENSHEID, Denk daar eens over na of je die kennis welvaart je kinderen toewenst.

 • gjcamps

  Het lage prijzen probleem van de eieren zit hem niet in de tafeleieren die bij Jumbo, AH of Aldi gekocht worden. Het zit hem zoals in het artikel staat in de industrieel verwerkte eieren. Boeren hebben geïnvesteerd op basis van EU regels betreffende diervriendelijke huisvesting. De EU moet nu ook ballen hebben en de grenzen dichtgooien voor kooieieren of eiproducten. Verder zal het voer alleen maar duurder worden als de toeslagen afgebouwd worden. Akkerbouwers kunnen niet toveren

 • hans1961

  Ik heb al vaker in een van mijn reacties gezegd dat m.i. de koek iets beter verdeeld zou moeten worden, nu is het verschil tussen wat wij beuren voor onze eieren en waar deze voor te koop liggen in de winkel erg groot.
  enkele centen verschuiving in onze richting zou veel oplossen.
  verder sluit ik me aan bij #10, hetzelfde speelveld en dus ook dezelfde regels.

 • Eierboer Zuid

  Volgens dhr Hubers is er nauwelijks vraag naar specifieke scharreleieren in de industrie. Dat verbaast mij. Wanneer ik kooieieren aanbied aan de industrie zeggen ze mij dat ze bijna alleen nog maar vraag hebben naar scharreleiproduct.

 • yongone

  Alles keurig geanalyseerd zoals zo vaak en we deden een plas en alles bleef zoals het was.

 • De Waard

  Ondertussen heeft de consument voedsel voor spotprijzen, en gaat 5 x per jaar op vakantie, en 52 x per jaar uit eten. Wat een crisis is er gaande!!!

 • mwhjanssen5

  Juist Hans 1961 Het eierschap in de winkel zijn de best betaalde vierkante meters voor de grootgrutters. Als ze het doosje eieren 10 cent duurder maken en die geven aan de diegene flink geinvesteerd hebben in dieren welzijn en dagelijks het risico lopen, zou dat wel zo fair zijn.Hun marge blijft gelijk en voor de consument is het een extra uitgaven van 3 euro per jaar. Die cent maakt voor velen het verschil tussen leven of dood.
  zoniet koude sanering en zal er op termijn minder eieren komen zodat ze vanzelf weer duurder worden voor de overblijvers dan. De enigste manier om dit zelf te keren als boeren is in heel europa iedereen op een lijn te krijgen en 10% minder dieren ophokken zal voor alle boeren in de EU betere prijzen tot gevolg hebben. Misschien is hier nu wel de tijd rijp voor om dit is te gaan proberen te bewerkstelligen nu het vuur de boer na aan de schenen wordt gelegd!! Of verdienen ze in de rest van europa nog wel veel geld aan het houden van kippen??

 • Wian

  mwhjansen5, Is een goed idee,minder opzetten is middel dat heel goed kan werken toch heb ik een kant tekening er zijn enkele bedrijven in Nederland die bij de omschakeling niet hebben uitgebreid er zijn er enkele die flink zijn gekrompen. Wij hebben. 20% van onze hennen in geleverd bij de omschakeling je kan nu moeilijk verwachten dat we nog eens 10% inleveren.Het neemt niet weg dat we wel wat moeten doen met zijn allen.Europees gezien word dit moeilijk. Er zijn meer mogelijkheden om wat te doen. We hebben naast eerste soort eieren ook een % of 5 tweede soort we zouden kunnen overwegen deze niet meer mee te geven naar de handel. Je kan deze vernietigen of je kan deze laten verwerken tot veevoer,op deze manier haal je toch 5% eieren uit de markt dit is volgens mij minder pijnlijk dan minder kippen op zetten. Als dit niet genoeg is kan je ook altijd de productie van de eerste weken van een koppel hier in mee nemen deze eitjes brengen vaak heel weinig op maar zijn wel kg ei product die je uit markt neemt.

 • mwhjanssen5

  Wian hoezo minder pijnlijk eieren produceren met een x kostprijs en die vervolgens weggooien is pijnlijker dan gewoon 10 % minder dieren ophokken dit is ook maar tijdelijk en ik denk als heel europa mee zou doen dan is 5% ook al genoeg alleen het zal wel een verplichting moeten worden en gecontroleerd wil het werken!! produkt weggooien is bovendien niet te controleren als ze aan trekken zullen ze toch weer gewoon geleverd gaan worden en dan werkt het niet kippen die er niet zijn leggen ook geen eieren!! Je moet het goed doen of niet doen!

 • zon

  Zolang er in de EU nog volop kippen zitten in legbatterijen,is het dweilen met de kraan open.De prijsdruk hierdoor is groot.

 • Khalid en zijn maten

  Je gunt het niemand,maar een uitbraak van een kippenvirus in andere EU landen bijvoorbeeld waar nog legkippen in kooien zitten zou al een verhoging van de eierprijzen kunnen tewerkstellen.

 • Wian

  mwhjanssen5, eieren produceren met een x kostprijs en die vervolgens weg geven tegen een prijs ver onder de kostprijs is dat dan niet pijnlijk. Men praat over een overschot aan eieren dit is onzin al de eieren die geproduceerd worden worden verwerkt voor consumptie ,als je overschot hebt moet er ergens eieren blijven staan vergeet het alles gaat weg.Het geen dat jij voorstelde om 10% minder opzetten heeft pas effect over 2 jaar ,niemand gaat vroegtijdig een gedeelte van zijn kippen opruimen je kan dat op zijn vroegst bij nieuwe opzet doen door wetgeving tegen die tijd zijn de meeste pluimvee bedrijven omgevallen. Daarbij komt je krijgt dit nooit voor elkaar in Europa.( we kunnen nu nog niet hand haven op het batterij verbod laat staan op vermindering van productie)Tweede soort ver waarden als veevoer kan op korte termijn je zal dan minder krijgen of misschien wel niks voor deze 5% eieren. Als die andere 95% dan voldoende opleveren wat maakt het dan uit. Ja als de prijs aantrekt zal men deze eieren weer gaan gebruiken voor consumptie maar als de prijs weer extreem zakt kan je weer schakelen naar veevoer. Verdeel en Heers.

 • mbpluimvee

  t

 • joannes

  De relatief plotselinge investeringsgolf (1 a 2 jaar) is de grote oorzaak van deze eier golf. Een ieder die investeerde, investeerde in nieuwbouw maar ook in efficientie. En daarmee in schaalgrootte! Nu wanneer dat olv de EEG regeling in enkele jaren gebeurd, krijg je zoiets als we nu ervaren. Teveel capaciteit voor te weinig klanten! Daarbij óók zo´n ¨prima¨ gecoördineerde overheids regeling om importen wat ruimer toe te staan en de rapen zijn gaar. Gefinancieerde nieuwbouw in overcapaciteit in een verzadigde markt, mede dankzij ruimere importregelingen. Wie kan je hiervoor ter verantwoording roepen? Precies die Overheden! Die hebben er een janboel van gemaakt over de ruggen van leghennen houders. Te veel principele Politiek die totaal geen rekening meer houdt met de gezondheid van de bedrijfstak.

 • John Claessens

  Geen pluimveerechten bij drukken en geen eieren toelaten die niet aan de gestelde EU-normen voldoen . Voldoen ze niet dan maar naar Rendac of zo iets dergelijks . Er worden nog teveel eieren geimporteerd ! Kijk maar naar de U.S.A de laatste jaren,daar is nog nooit zoveel geld verdiend in de legsector keten .

 • FrankRooijakkers

  Willen we allemaal wel opletten dat iedere bakker, koekjesfabriek, supermarkt e.d. uit deze artikelen en reacties sterk het idee krijgt dat z'n huidige inkoopprijs voor eieren gelijk gaat blijven.
  Welke branche (buiten de agrarische sector) kiest er succesvol voor om te roepen dat iedereen medelijden moet hebben? Als je verwacht dat de overheid ons nu zal gaan helpen zijn we goed bezig. Maar ga niet verwachten dat, na aanleiding van deze reacties, dat eierinkopers het belang van de eiersector nu belangrijker gaan vinden dan hun inkooppositie.
  je eigen ruiten ingooien heet dat.

 • Zents beheer

  #24 FrankRooijakkers, juist opgemerkt.
  Pluimveehouders produceren een (klein) overschot en zullen het zelf moeten oplossen. Dus koppen bij mekaar, visie en daadkracht daar komt het nu op aan. Toeleveranciers horen bij aan te schuiven of anders reorganiseren. Het alternatief is een koude sanering met forse krimp. Dan gaat het nog een ronde duren omdat de meeste deze keer nog net kippen konden financieren, althans ze zitten in opfok of zijn al geleverd.
  #23 John Claessens, inderdaad pluimveerechten kunnen we zeker nu nog even niet missen .

 • zon

  #24,
  Het heeft niet met medelijden te maken maar met onrecht.
  In EU is batterijverbod,toch zitten er nog vele,
  Tevens is er import van batterijeieren uit niet EU landen.
  Het is niks meer dan normaal om over dit soort dingen aan de bel te trekken.
  De overheid moet helpen om deze praktijken te stoppen.

 • John Claessens

  Waar blijft de NOP en NVP ! Als het over melk gaat dan word er meteen actie genomen . Actie graag!!!!!!!!

 • Momfer

  De bestuurders van de Nop en nvp hebben geen last van de lage prijzen, die hebben, toevallig, de eieren allemaal net op tijd verkocht voor vaste prijzen.

 • koestal

  gewoon een poosje de hokken leeg laten staan tot de prijs weer aantrekt

 • zon

  #27,
  Verwacht van NOP nog het minste,Ze worden door LTO tegengewerkt.
  Hoe is het anders mogelijk dat NOP van het voorjaar nog de rechten eraf wou hebben,terwijl de LTO kennelijk al een lange tijd wist dat NL een fosfaatquotum heeft van de EU.Met daarbij voor de koe een plafond en voor het varken en kip ook.
  Conclusie:bij voorbaat was al duidelijk dat de rechten er niet afgingen.

 • Barneveldsei

  Ben 100% gekrompen, heb ook geen inkomen, draai liever 50% met een inkomen. Duidelijke. iedereen kan nu 50 % opzetten Niet op een paar kippen boeren er voor op latere draaien.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.