PluimveeNieuws

Legsector zucht onder lage eierprijs

Doetinchem – Het gaat niet goed in de leghennenhouderij. De sector kampt al sinds maart vorig jaar met te lage eierprijzen en lage saldo’s. Bedrijven komen in liquiditeitsproblemen. Er is niet veel perspectief op een snel herstel van de eierprijzen.

De laatste vier weken daalde de NOP-richtprijs van witte en die van bruine kooieieren (over alle gewichtsklassen) met bijna 16 procent. De NOP-richtprijs (gemiddeld over alle gewichtsklassen) van witte scharreleieren is de laatste vier weken met 12 procent gedaald, die van bruine scharreleieren met bijna 9 procent. Het enige lichtpuntje is dat de voerprijs tot nu toe duidelijk lager is dan vorig jaar. De gemiddelde LEI-notering voor legmeel 1 en 2 is tot nu toe iets meer dan €4 per 100 kilo lager dan gemiddeld over heel 2013. “Het mag er iets beter uitzien dan vorig jaar”, zegt NOP-voorzitter Eric Hubers, “Maar de financiële buffers bij de pluimveehouders zijn weg na deze lange periode van lage prijzen.”

Een belangrijke oorzaak van de huidige moeilijke situatie voor de legsector ligt in de omschakeling in 2012 naar scharrelhuisvesting. Zo’n 65 procent van de hennen zit nu in een scharrelsysteem. Er is sprake van overaanbod van scharreleieren. Door de omschakeling op diervriendelijker huisvestingssystemen in Europa zijn overal nieuwe stallen gebouwd. Daardoor is er een stuk flexibiliteit uit de markt verdwenen. Eierhandelaar Leon Clemens van Omega Food in Bergeijk: “Vroeger kozen hennenhouders met een oudere afgeschreven stal gemakkelijk voor een periode van leegstand. Door die effecten verdween dan vrij snel het overaanbod en herstelde de markt sneller. Nu is dat niet meer zo. De pluimveehouder blijft produceren om zijn variabele kosten te kunnen dekken.”

Het overschot scharreleieren moet voor een belangrijk deel in de regel worden weggezet in de industrie. “De eieren worden voor de prijs van kooieieren, dus met fikse verliezen afgezet. Er is nauwelijks vraag naar specifieke scharreleieren in de industrie”, aldus Eric Hubers van de NOP.

Hubers hoopt voor dit seizoen dat de eierprijs weer wat aantrekt na de schoolvakanties. Clemens verwacht dat ergens in 2015 er een omslagpunt komt. “Het kan niet eeuwig zo voort blijven duren.”

Goedkoper voer houdt sector overeind

Alleen doordat het voer enkele euro’s goedkoper is dan vorig jaar, weet de legpluimveehouderij tot nu toe dit jaar een licht positieve bruto marge te behalen. Tot nu toe dit jaar is de gemiddelde LEI-notering voor legmeel 1 en 2 iets meer dan € 4 per 100 kilo lager dan gemiddeld over heel 2013. Dit blijkt uit cijfers die het vakblad Pluimveehouderij elke maand berekent en publiceert.

In de eerste zeven maanden van dit jaar was de berekende bruto marge per witte kooikip 55,4 cent en die van een bruine scharrelhen 76,3 cent. De maandelijkse bruto marge is de opbrengst van eieren en slachtkip minus de voerkosten en de aankoop jonge hen, berekend bij actuele maandprijzen voor een hele productieperiode en teruggerekend per maand. Van die bruto marge moeten nog tal van kosten en de afschrijvingen worden betaald. Die 55 of 76 cent per kip zijn dan snel op. De inkomens van de legpluimveehouders staan dan ook zwaar onder druk. En volgen ook nog eens op een jaar met negatieve marges.

Bij bruine scharrelhennen is de berekende bruto marge van 76,3 cent in de eerste zeven maanden van dit jaar meer dan de negatieve bruto marge in 2013 van 56,5 cent per hen. Bij witte kooikippen is de berekende bruto marge bij witte kooikippen tot nu toe dit jaar niet genoeg om de negatieve bruto marge in 2013 van 89,4 cent te compenseren.

2012 was een jaar met goede marges. In dat jaar zaten veel legpluimveebedrijven in omschakeling naar een diervriendelijker huisvestingsysteem en hadden ze in dat jaar of in een deel ervan geen of minder kippen.

Beheer
WP Admin