Pluimveehouderij

Nieuws 2506 x bekeken 14 reactieslaatste update:14 aug 2014

Kwetters kiest managementsysteem Lay-Insight

Eierhandel G. Kwetters een Zn. B.V. in Veen (N.-B.) gaat met het programma Lay-Insight zijn contract-legbedrijven (15 bedrijven op voergeld) in de gaten houden en bijsturen. De komende twee maanden worden de Kwetters-bedrijven op Lay-Insight aangesloten. Het wordt de grootste order in Nederland voor Porphyrio, een spin-off bedrijf van de KU Leuven in België.

Lay-Insight is een geavanceerd managementsysteem, dat dagelijks automatisch alle technische resultaten en het stalklimaat analyseert. Het verzorgt het complete diermanagement. Als er iets fout loopt in de stal wordt de legpluimveehouder daarvan direct op de hoogte gesteld.
Volgens Kwetters geeft Lay-Insight de pluimveehouders als de eierhandel een zeer goed overzicht op de situatie in alle stallen. De informatieverzameling en de interpretatie en doorstroming ervan gebeuren uiterst efficiënt en daarvan profiteert de hele organisatie, van pluimveehouder tot de logistieke afdeling.
De ontwikkelaar van Lay-Insight, Porphyrio, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van slimme managementsystemen voor de optimalisatie van het operationele management. Daarbij ligt de focus op de ontwikkeling van vroege waarschuwingssystemen. Naast Lay-Insight voor de eiproductieketen (moederdieren, opfok- en leghennen) ontwikkelde het bedrijf Broiler-Insight voor de pluimveevleesproductie (moederdieren en vleeskuikens). Beide zijn sinds vorig jaar commercieel beschikbaar.

Laatste reacties

 • Momfer

  gefeliciteerd, de volgende stap is een camera die registreert hoeveel tijd de pluimveehouder besteed aan de kippen en het verzorgloon zal daar op gebaseerd worden. daar is een woord voor, MODERNE SLAVERNIJ !

 • zon

  Als er cooperatieve voerleveranciers bij betrokken zijn,zouden deze aangesproken moeten worden op deze ongewenste ontwikkelingen.
  Het komt er toch vaak op neer dat de betrokken boeren zo uitgemergeld worden.

 • bankivahoen

  Je moet er maar zin in hebben om hieraan mee te doen , of zouden die 15 al met de rug tegen de muur staan en zelf geen enkel besluit meer kunnen of mogen nemen ? 7 dagen in de week , 24 uur per dag klaar staan voor een baas ga er maar aan staan!

 • John*

  wat maakt het nu allemaal uit als de keten er sterker door wordt is het toch prima? als we nog ergens rendement willen halen is dat door het verlagen van de faalkosten over de keten heen. iedere schakel optimaliseert al jaren voor zichzelf terwijl er nog grotere stappen zijn te maken door samen te werken in de keten.

  kwetters heeft hier de hele keten in 'bezit' waardoor implementatie makkelijk is.

 • bankivahoen

  Ik noem het geen 'keten' meer als 1 schakel de dienst uit maakt. Je bent gewoon werknemer op je ( eigen ? ) bedrijf. Als dit je ambitie is ook prima.

 • John*

  dat een ander de dienst uitmaakt heeft niets met het managementsysteem te maken maar met de keuze om op verzorging te werken. Ik denk dat deze bedrijven een hele goede keuze hebben gemaakt in deze marktomstandigheden. Daarnaast krijgen de ondernemers ook inzicht in de verzamelde data die ze kunnen benutten als een volgend koppel wel op eigen rekening is.

 • kuiken007

  het is precies hetzelfde als in de kalverhouderij
  klein loontje/geen risico/nergens van wakker liggen, als er boeren zijn die daar van houden is het mooi voor diegene als iemand het aanbied, niet voor de vrije ondernemers

 • Momfer

  in de meeste gevallen is het pure armoede als je overgeleverd bent aan de eierhandel.

 • mr X

  X

 • mr X

  Beste John, helaas word je niet begrepen . Wel jammer.

 • Wian

  John, In de keten waar jij over spreekt is er maar een die er sterker van wordt en dat is de eierhandel. Er is een spreek woord verdeel en heers, in deze keten is heers en (ver)deel heel weinig.

 • mr X

  Wian, het is helemaal gemakkelijk om de vinger richting eierhandel te wijzen. Het ligt allemaal toch complexer. Toen de aanvoer van eieren gering was, heeft de eierhandel voor goede prijzen gezorgd. Op dit moment hebben de pluimveehouders zoveel stallen omgebouwd en er is zoveel capaciteit met idem dito veel eieren. Nu heeft de eierhandel de ondankbare taak om de eieren duur te verkopen. Dat lukt natuurlijk helemaal nooit. Ik zou zeggen om de druk van de markt te halen; verander de eu-wetgeving en plaats 8 ipv 9 dieren/m2 leefoppervlak. Helemaal geen gek idee toch, vooral nu de kippen niet meer gekapt mogen worden.

 • Wian

  Howe, de Eu Commissie heeft helemaal geen belang bij betere opbrengst prijzen voor de producent het enige wat de politiek wil is goed koop voedsel voor de burger daar kan men mee scoren. De wet veranderen zodat de producent een betere prijs krijgt is een utopie dit gat nooit gebeuren, Als er wat gedaan wordt zal de producent het moeten doen de rest is bezig zijn zakken te vullen.

 • John*

  dit management is er bedoeld om risico's te beheersen en dat betekent kostprijsverlaging en daarmee rendement. Als er nog boeren zijn die denken het te kunnen redden door alles voor zichzelf te houden wens ik ze veel succes maar die tijd is geweest!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.