Pluimveehouderij

Nieuws

Crisis weerhoudt Fransen niet van eten foie gras

Het mag dan nog altijd zwaar crisis zijn in Frankrijk, de Fransen laten hun ganzen- en eendenleverpaté, ofwel foie gras, er niet voor staan. In de eerste jaarhelft is weer 12 procent meer van de dure lekkernij verkocht, terwijl de omzet in euro’s dankzij opnieuw hogere prijzen met 17 procent omhoog ging.

In totaal ging er in de eerste helft van 2014 2.103 ton foie gras over de Franse toonbank, 220 ton meer dan een jaar eerder. Dat is relatief weinig omdat foie gras vooral iets is voor de kerstdagen. Bovendien zijn de verkopen in restaurants niet meegeteld. 
Volgens de beroepsorganisatie van ganzen- en eendenhouders die zich in de productie van de elders nog altijd fel omstreden lekkernij specialiseren, de Cifog, gaat het in de eerste zes maanden maar om een kwart van de jaaromzet. "We zien dat meer gezinnen foie gras kopen en dat er per aankoopmoment ook meer gekocht wordt. Die halfjaaromzet alleen al vertegenwoordigt een waarde van €87,5 miljoen vergeleken met €75 miljoen vorig jaar", stelt Marie-Pierre Pé.
De Fransen eten lang niet alle daar geproduceerde foie gras zelf. Vorig jaar kwam de productie uit op 19.200 ton waarmee Frankrijk het overgrote merendeel van de wereldproductie van 25.000 ton voor zijn rekening neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.