PluimveeNieuws

‘Britse salmonella-vergiftiging door import eieren’

Londen – Een hardnekkige uitbraak van salmonella-vergiftiging in Groot-Brittannië, die voor zover bekend ruim 150 mensen heeft getroffen, is volgens de eierproducenten te wijten aan uit het buitenland aangevoerde eieren. De British Egg Industry Council (BEIC) raadt consumenten daarom aan alleen eieren te kopen met het Britse handelsmerk Lion.

Volgens BEIC gaat het om een variant van salmonella, Salmonella enteritidis PT14B, die in Britse eieren niet wordt aangetroffen. Wel is dezelfde soort eerder verantwoordelijk geweest voor uitbraken van salmonella op de Britse eilanden. Volgens de dienst voor de volksgezondheid Public Health England PHE zijn niet alleen gevallen vastgesteld in Groot-Brittannië maar ook in Frankrijk en Oostenrijk. De gevallen hebben zich tijdens een reeks maanden voorgedaan, waarbij sommige Britse zijn teruggeleid naar twee restaurants.

Hoewel de gezondheidsdienst nog niets heeft meegedeeld over de producten die verantwoordelijk zouden zijn voor de besmetting, denkt BEIC te weten dat het om ingevoerde eieren gaat. Voorzitter Andrew Joret stelde tegenover Farmers Weekly, het Britse zusterblad van Boerderij: ”Het is ongelofelijk dat Britse consumenten nog steeds worden blootgesteld aan de risico’s die buitenlandse eieren met zich mee brengen. De Britse sector heeft via ons Lion-merkje veel geïnvesteerd om er voor te zorgen dat men veilig eieren kan kopen maar dat wordt telkens weer ondermijnd door eieren uit het buitenland die niet geschikt zijn voor de consumptie.”

Beheer
WP Admin