Pluimveehouderij

Nieuws 1968 x bekeken

‘Staken voergift niet altijd goede oplossing’

Vleeskuikenhouders kunnen een aantal maatregelen treffen om problemen door hittestress te voorkomen. Een ervan is het staken van de voergift tijdens de warmste periode van de dag. Zo is te voorkomen dat de kuikens het voer omzetten in extra lichaamswarmte. Sible Westendorp van Pluimveedierenartsenpraktijk West Nederland waarschuwt voor een mogelijk averechts effect van het staken van de voergift.

Op het moment dat een kuiken voer opneemt, wordt na vertering bloedsuiker in het lichaam opgenomen. Deze suikers komen terecht in de lichaamscellen. Deze cellen bevatten eigen 'energiecentrales', de zogenoemde mitochondriën, die de suikers omzetten in energiepakketjes, ook wel aangeduid als ATP. Wanneer de voergift tijdelijk wordt gestaakt, wordt de bloedsuikerspiegel van het kuiken niet aangevuld. Om toch energie te kunnen verdelen schakelen de mitochondriën dan van suikers over op vetzuren. "Dat gaat heel vaak goed, maar het kan ook een averechts effect hebben", aldus Westendorp.
De pluimveedierenarts legt uit: "Het kan voorkomen dat de vetzuren niet goed worden omgezet in ATP-energiepakketjes maar in warmte. Daardoor stijgt de lichaamstemperatuur juist. Dan gaat het bij tropische temperaturen snel mis. De lichaamstemperatuur kan oplopen tot meer dan 45 graden en bereikt zodoende het kritieke punt." Het kan volgens Westendorp ook gebeuren dat de dieren aan de diarree raken. Er gaan dan suikers verloren. Het strooisel wordt nat en de kans op broei stijgt.
De pluimveedierenarts heeft de afgelopen jaren meerdere malen meegemaakt dat het staken van de voergift op deze manier verkeerd uitpakte. "Het is een nogal ingewikkeld verhaal", vertelt Westendorp. "Het heeft waarschijnlijk te maken met de samenstelling van de aanwezige vetzuren, de aanwezige mycotoxinen en de anticoccidiose middelen. Maar we kunnen er nog niet de vinger op leggen."
Opvallend was dat bij de keren dat het probleem zich voordeed, telkens dezelfde mengvoerbedrijven betrokken waren. "Ik noem geen namen, maar ik raad sommige pluimveehouders uit mijn klantenbestand nadrukkelijk aan om het voer op warme dagen gewoon in de pan te houden en energietoevoegingen aan het drinkwater achter de hand te houden", aldus Westendorp.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer reikt vleeskuikenhouders veel tips en trucs aan om problemen door hittestress te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.