PluimveeNieuws

Sombere vooruitzichten legpluimveehouderij

Zoetermeer – De legpluimveehouderijsector gaat uit van een economisch slecht derde kwartaal. Daarom zijn op verzoek van de pluimveesector nieuwe liquiditeitsuitgangspunten opgesteld voor het komende halfjaar, schrijven de Productschappen Vee vlees en Eieren.

Het verwachte saldo met kooi-eieren komt deze maand uit op €1,77 per hen per ronde, volgende maand op €2,03 en bedraagt in september €2,29 per hen per ronde. De langjarige saldoverwachting van het Handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij (KWIN) bedraagt €3,16 per hen per ronde, exclusief vleesopbrengst en rente.

In het laatste kwartaal van dit jaar wordt uitgegaan van een saldo boven het langjarig gemiddeld met kooieieren: €3,33 per hen per ronde. De verwachte opbrengstprijs van kooi-eieren stijgt vanaf oktober met een kwart cent tot 5,25 cent per ei, exclusief btw. Dat komt overeen met 84 cent per kilo ei. Tevens daalt de voerprijs. Deze licht in het laatste kwartaal van dit jaar een €1 per 100 kilo lager dan deze maand.

Het saldo in de scharrelhouderij stijgt de komende maanden ook, maar blijft dit jaar onder het langjarig gemiddeld steken van €3,63 per hen per ronde, zo blijkt uit de prognose.

Als gevolg van lage eierprijzen en duur voer kampt de legpluimveehouderij al sinds maart vorig jaar met lage saldi, waardoor bedrijven in de financiële problemen komen. Over de periode van januari 2013 tot en met juni 2014 bedroeg het (berekende) saldo -€ 1,16 per zeventienweekse hen bij de productie van kooi-eieren en -8 cent bij de productie van scharreleieren.

Beheer
WP Admin