Pluimveehouderij

Nieuws 3840 x bekeken 9 reacties

Sombere vooruitzichten legpluimveehouderij

Zoetermeer – De legpluimveehouderijsector gaat uit van een economisch slecht derde kwartaal. Daarom zijn op verzoek van de pluimveesector nieuwe liquiditeitsuitgangspunten opgesteld voor het komende halfjaar, schrijven de Productschappen Vee vlees en Eieren.

Het verwachte saldo met kooi-eieren komt deze maand uit op €1,77 per hen per ronde, volgende maand op €2,03 en bedraagt in september €2,29 per hen per ronde. De langjarige saldoverwachting van het Handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij (KWIN) bedraagt €3,16 per hen per ronde, exclusief vleesopbrengst en rente.

In het laatste kwartaal van dit jaar wordt uitgegaan van een saldo boven het langjarig gemiddeld met kooieieren: €3,33 per hen per ronde. De verwachte opbrengstprijs van kooi-eieren stijgt vanaf oktober met een kwart cent tot 5,25 cent per ei, exclusief btw. Dat komt overeen met 84 cent per kilo ei. Tevens daalt de voerprijs. Deze licht in het laatste kwartaal van dit jaar een €1 per 100 kilo lager dan deze maand.

Het saldo in de scharrelhouderij stijgt de komende maanden ook, maar blijft dit jaar onder het langjarig gemiddeld steken van €3,63 per hen per ronde, zo blijkt uit de prognose.

Als gevolg van lage eierprijzen en duur voer kampt de legpluimveehouderij al sinds maart vorig jaar met lage saldi, waardoor bedrijven in de financiële problemen komen. Over de periode van januari 2013 tot en met juni 2014 bedroeg het (berekende) saldo -€ 1,16 per zeventienweekse hen bij de productie van kooi-eieren en -8 cent bij de productie van scharreleieren.

Laatste reacties

 • info36

  Het voer is niet duur, de eierprijs is door alle schaalvergrotingen nog lager dan 100 jaar geleden!

 • kuiken007

  dit is prognose van de bank
  die heeft toch nooit gelijk gelukkig!!!!

 • Nee gewoon droog brood blijven eten en voor de bulk blijven produceren en de winst lekker bij de handel stallen dan maar die prognose in je achterhoofd houden .

 • zon

  Het is allemaal diefstal van wat een redelijke prijs zou moeten zijn.
  Er zijn teveel illegale eieren in Europa,de invoer van niet EU eieren gaat ook gewoon door .
  En toeleveranciers in NL houden de produktie te hoog door schadelijke steun aan legbedrijven die het eigenlijk niet meer kunnen bolwerken en
  belasten die extra kosten door aan de rest.

 • Momfer

  was het alleen maar het derde kwartaal , er zullen er nog vele volgen met dank aan de bankenmaffia, broedmaffia, voermaffia en eiermaffia.

 • l coumans

  Cookie maar het zijn toch allemaal partners die we als producent zelf uitzoeken of niet soms alleen de fiscus die kies je niet zelf!!!!

 • zon

  cookie heeft gelijk,de genoemde bedrijven hebben teveel macht en zorgen toch altijd eerst voor zichzelf.
  Van de coöperaties kan ik niet begrijpen waarom ze meegaan met het financieren van bedrijven die het niet bolwerken kunnen.
  Veel kosten van het niet betalen van het voer komen bij de anderen bij op.
  Heeft het bestuur te weinig tegen de directeuren in te brengen?

 • trijnie

  Actie van WD tegen kooieieren.
  http://www.wakkerdier.nl/kooi-ei-campagne

 • Momfer

  Ik zeg kooieieren tegen Wakker Dier.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.