Pluimveehouderij

Nieuws 11 reacties

Reclame voor Hollandse kip aangepast

Amsterdam – Supermarktketen Albert Heijn mag de 'Hollandse kip' in reclame-uitingen niet als 'verantwoord' aanduiden. Dat besliste de Reclame Code Commissie (RCC) na een klacht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Ook mag de supermarkt niet spreken over 'goede leefomstandigheden'. Albert Heijn heeft inmiddels aangegeven zich te houden aan de uitspraak en deze woorden niet meer te gebruiken in relatie tot de Hollandse kip. De retailer noemt het teleurstellend dat de discussie niet over dierenwelzijn gaat, maar over een woordenspel in een advertentie.

Wakker Dier heeft ook een klacht ingediend tegen de uiting van Albert Heijn dat alleen verantwoorde soja wordt gebruikt. De afspraken die voor soja zijn gemaakt in het kader van Round Table on Responsible Soy (RTRS), zijn nog maar een eerste stap richting een verantwoorde sojateelt. Bovendien stimuleert RTRS weliswaar duurzame sojateelt, maar is het geen garantie dat de kippen daadwerkelijke deze soja hebben gekregen. Het is eenzelfde model als bij groene stroom. Ook daarvoor stelt de RCC de dierenorganisatie in het gelijk.

De Hollandse kip is een variant op de Kip van Morgen. Dat is het resultaat van afspraken tussen de pluimveesector en supermarkten over de productie van kippenvlees met een aantal aangescherpte eisen op het gebied van onder andere de bezettingsgraad in de stal en groei.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  toch wel een beetje raar dat de clubjes zoals wakker dier van de RCC altijd gelijk krijgen, ook als ze zelf met leugens komen wordt dit goedgekeurd

 • bankivahoen

  Zij hebben de juiste mensen op de juiste plek zitten Schoenmakers@ (tenminste om hun idealen te bereiken ), iets wat de agrarische sector helaas nooit zal lukken.

 • trijnie

  Och, och, och, het mooiste weer van de wereld en wie klaagt en zeurt en moppert weer.....

 • PetervanKempen

  Het is wel waar dat deze actie clubs gewoon beter zijn georganiseerd en een betere aanpak en PR strategie hebben, boeren belangen organisaties en ook andere platteland gezinde groeperingen schieten hierin tekort.
  het resultaat is er dan ook naar:
  Hier zien we als voorbeeld van de eenzijdigheid van gelijk hebben , dat geheel volgens wettelijke kaders geproduceerde Kip niet mag worden aangeprezen met woorden waarvan deze groeperingen blijkbaar het alleenrecht op gebruik claimen. Hetzelfde zie je met natuur. Alleen Natuurorganisaties schijnen te mogen bepalen wat natuurlijk en wat natuur is en wee de boer die zelf een stukje natuurbeheer wil doen, dat kan 'natuurlijk' niet, Daarom is de subsidie voor boeren die aan natuurbeheer willen doen de nek omgedraaid. (Sorry de nekwervels gedislokeerd) en willen de natuurclubs eigenlijk ook al get GLb geld krijgen want 'dat kunnen wij beter besteden'.
  Tsja

 • Schaapje

  Misschien kan Appie op bovenzijde etiket de herkomst schrijven. Nederland. Kan de consument zelf beslissen wel of niet kopen. We weten dat de agrarische sector van Nederland onder de strengste regels van de Wereld moeten produceren. Hiermee hebben we de beste producten die we kunnen wensen. Domme clubs om zich zo af te zetten tegen eerlijke producten in tegenstelling tot van de overige landen. Ja ze willen niet verder kijken...

 • koestal

  de kip wordt volop gegeten,waar moet de consument dan naar toe ?

 • alco1

  We krijgen steeds meer de situatie van 'De beste stuurlui staan aan wal'
  Het is zo gemakkelijk commentaar te geven, maar zelf niets presteren. Ze hebben het niet in de gaten, maar ze zijn er de oorzaak van dat de overblijvende ondernemers steeds meer de ikke cultuur na gaan leven.

 • november1966

  rcc en wakker dier spelen onder een hoedje,beide zijn criminele bendes

 • Jan van het Zand

  Gezouten kip uit Zuid Amerika. Die is pas verantwoord geproduceerd. Wat jullie van Wakker Dier. Kost een beetje en het zout zit er gratis op. Of wat dachten jullie van een verantwoord schoongemaakte gechloreerde kip uit de USA. Jammie. Nee, die kip uit Nederland daar mankeert van alles aan. Dat kan ook niet anders want de regelgeving in Nederland is de strengste ter wereld voor de vleeskuikenhouders. En de NVWA controleert met de ogen dicht. Je zal maar lid zijn van Wakker Dier. Dan wordt je toch spontaan vegetariër.

 • Dilia3101

  Doorgaan met vleeskuikens veel vraag niks aan de hand.
  Wakker Dier zijn wel zo dom haha

 • trijnie

  Wakker Dier pakt anders de import van ''verkeerde eieren'' wel aan.
  Er wordt nogal wat geld in gestopt.
  Albert Hein belazert de consument met deze kippen een stempel op te plakken dat de lading niet dekt en dat is niet goed en moet aangepakt worden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.