Pluimveehouderij

Nieuws 766 x bekeken

Franse productie pluimveevlees daalt

Parijs - De Franse pluimveevleesproductie daalt. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de statistische afdeling van het Franse ministerie van landbouw.

Gerekend over de eerste vijf maanden van 2014 is de Franse pluimveeproductie 7 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat resulteert in een 4,7 procent lagere productie karkasgewicht. Bij kip is de productiedaling het grootst. Het aantal geslachte dieren is 8,7 procent kleiner. De kalkoenproductie is 0,4 procent kleiner. In de eerste vijf maanden was de productie 309 miljoen slachtkuikens (zo'n 64 miljoen kuikens per maand) en 18 miljoen kalkoenen.

De productie van slachteenden daalde met 1,6 procent, maar werd ruimschoots gecompenseerd door de productie van dieren voor de foie gras-productie. Daarvan was de productie groei 4 procent in de eerste vijf maanden.

Een belangrijke oorzaak voor de terugvallende productiecijfers ligt in de dalende exportcijfers van de Franse pluimveesector. Dat vindt zijn oorzaak in de afbouw van restituties voor de export door de Europese Unie.

De export van de Franse pluimveesector is dan ook in de eerste vijf maanden van dit jaar met 15,4 procent gedaald. Die van kip is zelfs met 15,7 procent gedaald. Vooral de export naar derde landen is fors teruggevallen. In de eerste drie maanden ging er 25.000 ton kippenvlees minder naar derde landen. Vooral Saoedi-Arabië de grootste afnemer van Frankrijk kocht veel minder kippenvlees. Ook Rusland nam minder af.

Of registreer je om te kunnen reageren.