Pluimveehouderij

Nieuws 2094 x bekeken 3 reactieslaatste update:15 jul 2014

Frans kippenbedrijf wankelt weer

Guerlesquin – Het Franse kippenbedrijf Tilly-Sabco lijkt opnieuw op omvallen te staan.

De coöperatie Triskalia, naar eigen zeggen de enige leverancier van vleeskuikens aan Tilly-Sabco, weigert nog langer te leveren omdat de rekeningen niet betaald worden.

Tilly-Sabco is één van de kippenvleesbedrijven in Bretagne die zwaar zijn getroffen door het wegvallen van de EU-restitutie op de export van diepvrieskip naar derde landen. Door dat besluit lijdt Tilly-Sabco nu 300 euro per ton verlies terwijl het bovendien niet meer kan concurreren tegen de goedkopere kip uit Brazilië. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar aan faillissement aan te zullen vragen maar kwam daar later op terug. Nu lijkt het doek echter toch weer te vallen.

''Ze hebben een enorme betalingsachterstand en niets wijst er op dat nieuwe facturen wel snel voldaan zullen worden,'' aldus een woordvoerder van Triskalia. Volgens de coop wordt een honderdtal kippenfokkers door de problemen getroffen. Zij hebben geen nieuwe kuikens meer opgezet waardoor de toevoer binnen een paar weken tot stilstand zal komen.

De 320 werknemers van Tilly-Sabco, die voor een deel van de week al 'technische werkloos' zijn, hebben afgelopen week al een actie gehouden bij het regiobestuur in Rennes en hebben nu voor dinsdag opgeroepen tot een grote demonstratie voor de poort van de vestiging in Guerlesquin. Zowel Tilly-Sabco als Triskalia dringt er bij de Staat op aan te hulp te schieten. De landelijke en regionale overheid hebben onlangs al 3,5 miljoen overgemaakt maar stellen niet verder te kunnen gaan vanwege de eisen die de EU stelt op het gebied van staatssteun. De hoop is nu gevestigd op een mogelijke overnemer uit het Midden-Oosten, zoals ook bij concurrent Groupe Doux is gebeurd, maar tot nu toe is nog niemand komen opdagen.

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Beetje vervelend voor de toeleveranciers maar verder zou ik zeggen laat maar lekker omvallen. Helemaal niet zo erg dat giga groot het niet redt.

  • kuiken007

    lang leve de schaalvergroting!!!! afz. RABOBANK

  • red

    Creatief boekhouden en jaren zakken vullen zorgt er vaak voor dat ze faillissement moeten aanvragen. Vaak reden van slecht ondernemerschap en te zware top. En Jan met de pet op is de dupe want de top heeft al genoeg gestolen afgelopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.