Pluimveehouderij

Nieuws

EU voorziet daling export pluimveevlees

Brussel - De Europese Unie voorziet voor 2014 een daling van de export van pluimveevlees. Oekraïne neemt minder vlees af en streeft naar meer zelfvoorziening.

Ook de politiek onzekere situatie rond dit land en de devaluatie van de Oekraïense munt drukt de export naar dat land. Ook de export naar Rusland staat onder druk. In de eerste vier maanden van dit jaar was er wel een lichte opleving van de export naar Rusland als gevolg van de importstop van varkensvlees.

De EU heroriënteert zich op andere markten en slaagt daar gedeeltelijk ook in. Er wordt meer afgezet in Zuid-Afrika en Benin, maar dit compenseert niet de gedaalde exporthoeveelheden naar Hongkong, Saoedi-Arabië en Oekraïne.

Aan de importkant is de import uit Brazilië gegroeid en die uit Thailand gedaald. De verminderde importen uit Thailand zijn volgens de EU toe te schrijven aan de politieke onrust in dat land.

De Europese productie van pluimveevlees groeit al jaren gestaag. De EU verwacht is dat die groei nog wel even doorgaat. Wel verwacht de EU dat die groei kan vertragen op het moment dat de varkens- en rundvleesproductie herstelt.

De consumptie per hoofd zal naar verwachting toenemen tot 21,6 kilo per hoofd van de bevolking in 2014 naar 21,7 kilo in 2015. De zelfvoorzieningsgraad dan de EU is iets minder dan 104 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.