Pluimveehouderij

Nieuws 1937 x bekeken 9 reacties

Beplanting kippenuitloop nuttig tegen risicovogels

Driebergen - Beplanting van kippenuitlopen heeft een belangrijke functie om de aanwezigheid van AI-risicovogels te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut naar de aanwezigheid van wilde vogels in en rondom kippenuitlopen en de aanwezigheid van bomen en bosjes.

Voor het onderzoek zijn de wilde vogels ingedeeld in drie categorieën: hoogrisico-vogels, zijnde watervogels ganzen, eenden, zwanen, reigers, weidevogels en meeuwen. Laag-risicovogels, roofvogels en kraaiachtigen. Niet-risicovogels, alle overige vogels. Voor het onderzoek zijn drie freiland- en zeven biologische bedrijven bezocht. Het percentage opgaande beplanting (bomen, struiken en miscanthus) van de uitloop varieerde van 0 tot 90 procent. Er is ook gekeken naar de openheid van landschap.

Hoe opener het landschap, hoe meer hoog-risicovogels in of bij de uitloop werden gezien. Bovendien werden minder niet-risicovogels geteld. Ook als een opgaande beplanting ontbreekt worden significant meer hoog-risicovogels gezien.

Bij laag-risicovogels is geen verband gevonden met de beplanting of openheid van het landschap. Die zitten dus overal. Voor roofvogels geldt: hoe meer bomen en bosjes, hoe meer roofvogels in de uitloop.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • JHeerkens

  Niet direct een heel verrassende uitkomst, maar een objectief gemeten bevestiging is altijd goed om een onderbouwde dialoog over dit onderwerp te kunnen hebben met de verschillende partijen.
  Maar uiteindelijk moeten de pluimveehouders dus eigenlijk kiezen uit 2 kwaden. Veel bomen en hoge bomen met een verlaagd risico op AI, maar wel groter verlies door predatie. Of weinig bomen en minder predatie, maar verhoogde kans op AI (waarbij men uiteraard alle hennen kwijt is bij een uitbraak).
  Tevens voor het beeld naar de consument toe straalt een uitloop met beplanting/bomen meer uit. Momenteel lopen er ook meerdere onderzoeken hoe de uitloop nog efficiënter te gebruiken met bepaalde beplanting om zo tevens een extra opbrengst (of energie-besparing) te kunnen genereren.

 • ongedierte

  Maar hoe zit het dan met vossen,ratten en muizen of marterachtigen die hierin een mooie schuil gelegenheid hebben

 • M. Bestman

  Voor roofvogels maakte het niet uit hoe de uitloop ingericht was (met of zonder bosjes en bomen), maar of er bosjes en bomen in het landschap waren, dus in de omgeving van de uitloop: hoe geslotener het landschap, hoe meer roofvogels in de kippenuitloop.
  Het goede nieuws hieraan is dat je als pluimveehouder niet hoeft te kiezen tussen twee kwaden. Het jammere hieraan is dat je als pluimveehouder in een meer bebost landschap nauwelijks iets kunt doen tegen roofvogels.

 • Burnetti

  Bedenk dat de kans op insleep van AI bij een buitenuitloop houderij 12 keer groter is dan bij een traditionele pluimveestal.

 • alco1

  Ik ben benieuw wat @ Broes hiervan vindt?

 • Momfer

  veel bladverliezende beplanting in de uitloop geeft een hogere concentratie dioxine in de eieren.

 • joostslingenbergh

  Zo zie je maar weer @ cookie dat de norm ( van de eu) gebasserd is op het haalbare waardes bij kooihuisvesting, niet past bij vrije uitloop.

 • Mr Y

  Zeg slingenbergh, iets teveel dioxine binnen gekregen?

 • joostslingenbergh

  nee hoor, vorige week toevallig controle gehad van de ncae, uitslag oke ! 0,78/1,2 netjes toch


Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.