PluimveeNieuws

Beplanting kippenuitloop nuttig tegen risicovogels

Driebergen – Beplanting van kippenuitlopen heeft een belangrijke functie om de aanwezigheid van AI-risicovogels te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut naar de aanwezigheid van wilde vogels in en rondom kippenuitlopen en de aanwezigheid van bomen en bosjes.

Voor het onderzoek zijn de wilde vogels ingedeeld in drie categorieën: hoogrisico-vogels, zijnde watervogels ganzen, eenden, zwanen, reigers, weidevogels en meeuwen. Laag-risicovogels, roofvogels en kraaiachtigen. Niet-risicovogels, alle overige vogels. Voor het onderzoek zijn drie freiland- en zeven biologische bedrijven bezocht. Het percentage opgaande beplanting (bomen, struiken en miscanthus) van de uitloop varieerde van 0 tot 90 procent. Er is ook gekeken naar de openheid van landschap.

Hoe opener het landschap, hoe meer hoog-risicovogels in of bij de uitloop werden gezien. Bovendien werden minder niet-risicovogels geteld. Ook als een opgaande beplanting ontbreekt worden significant meer hoog-risicovogels gezien.

Bij laag-risicovogels is geen verband gevonden met de beplanting of openheid van het landschap. Die zitten dus overal. Voor roofvogels geldt: hoe meer bomen en bosjes, hoe meer roofvogels in de uitloop.

Beheer
WP Admin