PluimveeNieuws

Aanscherping van controle pluimveeketen

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het toezicht en de controle op de pluimveeketen aanscherpen. Daartoe is besloten op grond van het onderzoek naar de pluimveeketen, dat het afgelopen jaar is uitgevoerd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma dat bedrijven in de pluimveeketen onvoldoende rekenschap geven van hun verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn bij het vangen en vervoeren van pluimvee.

Uit een steekproef bij 39 vrachtwagens met slachtkuikens bleek dat gemiddeld 3 procent van de kuikens omvangrijk vleugelletsel heeft, terwijl de grenswaarde 2 procent is. De NVWA constateerde ook het gebruik van kapotte en niet-gereinigde containers.

De geconstateerde gebreken zijn voor de staatssecretaris het aantal controles in de pluimveeketen op te voeren. Daarbij wordt gericht gecontroleerd bij transport of vangen van pluimvee.

Tegelijk gaat de staatssecretaris met de pluimveesector in gesprek over de naleving van de regels. Zij denkt ook aan het aanscherpen van de regels op gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Maatregelen waaraan zij denkt zijn de verbetering van de klimaatbeheersing op de transportwagens, het verplicht gebruik van een GPS-systeem waarmee transportmiddelen kunnen worden gevolgd en de verbetering van transportcontainers.

Beheer
WP Admin