Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

2 Sisters in opspraak

Birmingham – Het Britse kippenbedrijf 2 Sisters, dat ook in Nederland vestigingen heeft en eigenaar is van Storteboom, is in opspraak geraakt na onthullingen van enkele klokkenluiders.

Bij 2 Sisters en een ander kippenbedrijf, Faccenda, zou sprake zijn van wijdverbreide misstanden bij de verwerking van kip waardoor een groot risico zou bestaan op de verspreiding van campylobacter. 2 Sisters noemt de berichten in een verklaring onjuist en misleidend.

De onthullingen en de daarbij horende foto's en video's zijn eerst gepubliceerd in The Guardian maar inmiddels overgenomen door de meeste andere media in Groot-Brittannië. Volgens de verhalen wordt regelmatig op de grond gevallen kip teruggegooid op de productielijn, gebeurt datzelfde met grote partijen afval die opnieuw worden verwerkt en wordt ook spoelwater soms enkele dagen achtereen niet verschoond. The Guardian meldt daarbij dat de regering ernstig in verlegenheid is gebracht door de affaire, waarbij de vrees bestaat dat rond kip een soortgelijk schandaal ontstaat als dat van jaren geleden met salmonella in eieren.

2 Sisters stelt in de verklaring de beschuldigingen sterk te ontkennen en zich ook te zullen verdedigen. ''Er is geen vervuiling met campylobacter of andere probleem in onze fabrieken, zoals door veelvoudige externe audits en ons eigen rigoureuze testen is bevestigd. Ons bedrijf is diep geworteld in de kippensector. We doen meer dan enig ander bedrijf bij het aanpakken van de belangrijkste zaken waarmee onze sector geconfronteerd wordt en lopen voorop bij het bepalen en handhaven van beste praktijken.'' 2 Sisters stelt dat het nog geen inzicht heeft in de details van de rapportages maar daar in een later stadium alsnog op zal reageren.

De verhalen hebben er wel toe geleid dat Tesco, Sainsbury's en Morrisons, drie van de grootste Britse supermarkten, met spoed een eigen onderzoek hebben ingesteld naar de herkomst van door hen verkochte kip en de omstandigheden waaronder dat is verwerkt. De winkelbedrijven hebben daarover echter tot nu toe niets naar buiten gebracht. Tegelijk heeft de voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency juist deze week besloten de namen van bedrijven waar veel campylobacter wordt geconstateerd niet naar buiten te brengen zoals eerder wel het plan was. Corr

Eén reactie

  • red

    Het is schijnbaar goedkoper om mensen in dienst te nemen om bij de mesters langs te sturen met allemaal actie plannen en proefjes dan de slagerij te moderniseren. Dit leid tevens mooi de aandacht af van de interne problemen. Daarom ook hun reactie dat ze het meeste doen aan het BEPALEN en handhaven van de beste praktijken. Net zo als in Nederland hebben we de verplichte watermonster mede aan hun te danken. Onder het motto zo lang ze naar de mester kijken zie je ze niet bij ons.
    En laat de pluimveehouder onze hersenspinsels maar betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.