Pluimveehouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:6 jun 2014

'Wetgeving ingesteld op bestaande ideeën'

Groenekan – Wetgeving is ingesteld op bestaande ideeën en onvoldoende op nieuwe concepten. Het Rondeel-concept voor de productie van duurzame eieren levert daarom niet meer dan de classificatie 2 op voor scharreleieren. Dat zei directeur Peter Koelewijn van Rondeel tijdens de Agri Food Top.

Rondeelstallen zijn zo ontworpen en ingericht dat alle kippen aan hun natuurlijke behoeften kunnen voldoen. Hierbij ook rekening houdend met het feit dat lichamelijke ingrepen, zoals het behandelen van de snavels, bij de kippen achterwege gelaten kunnen worden. De gedachte is volgens Koeleman eenvoudig: "je moet het een leek makkelijk kunnen uitleggen. Uiteindelijk wil die een zo natuurlijk mogelijke situatie."

Volgens Koelewijn past innovatie soms niet in het keurslijf dat bestuurders scheppen. Zo kennen eieren vier classificaties en staat op Rondeel-eieren een 2 voor scharreleieren. "In werkelijkheid zitten in het Rondeel-concept ook belangrijke elementen van het vrije-uitloopconcept en de biologische sector, maar uiteindelijk komt er één nummer op het ei en moet je het dus anders naar de consument vertalen, zoals via verpakking."

Volgens de planning zouden in 2014 al zes Rondeel-stallen in Nederland prijken. Maar zover is het nog niet, vooral door moeizame vergunningverlening. Eind 2013 stonden in Nederland drie Rondeelstallen. In 2015 worden er twee opgeleverd, maar de onderneming zoekt verder naar pluimveehouders. De afzet van eieren loopt weliswaar goed, toch er is volgens Koelewijn een bepaald volume nodig om het systeem succesvol te maken.

Rondeel kijkt volgens Koelewijn ook naar nieuwe eiproducten en het opwaarderen van vlees van uitgelegde leghennen. Het naar Afrika verschepen van derderangs ingevroren kippenvlees, zoals dat soms in de ogen van mensen gebeurt, is volgens hem 'geen goed verhaal'.

Laatste reacties

 • Momfer

  beste meneer Koelewijn , kan u mij vertellen wat er duurzaam is aan rondeel eieren?

 • Albert Hoekerswever

  Beste Cookie. Die meneer heet Koeleman en wat is de relevantie van deze vraag met betrekking tot bovenstaand artikel?

 • Almagro

  Beste Albert. Die meneer heet Koelewijn.
  Een Rondeel stal is net zo duurzaam en diervriendelijk als al die andere volière stallen, eventueel met wintergarten. Het verschil zit voornamelijk in de vorm, de een is rond de meeste andere langwerpig. Om die ronde stal lopen overigens wel zoveel lui omheen om een graantje mee te pikken dat de prijs van het ei verdere expansie danig in de weg staat.

 • Elevage

  ik las in de gauwigheid als titel:wetgeving ingesteld op waanideeën.
  Zat ik er niet eens zover naast..................

 • withaag1

  Nu moeten dus ineens de coderingen ook nog eens aangepast worden om het rondeelei verder te kunnen uitbuiten. Nog meer verschillende codes, en de consument snapt er helemaal niks meer van. Probleem met rondeel is precies wat Zents beheer schrijft. Een scharrelei met een iets ander jasje aan.. Als iedereen daar eenmaal doorheen geprikt heeft , verkopen ze geen ei meer. Miljoenen subsidies weggegooid, waar er maar één beter van geworden is!,.................. en dat is niet die kip.

 • bertes

  snavels worden toch ook behandelt, maar het systeem heeft een andere naam. dus ze worden niet meer bekapt. klopt als een bus.

 • FarmerNL

  Het fimpje op Food-Nutition.nl even kijken, als dat waar is wat daar over het Rondeel beweert wordt, zijn wij toch allemaal maar stomme boeren.

 • jinkehes

  Als meneer Koelewijn het aantal Rondeelstallen in Nederland wil uitbreiden zal hij toch iets moeten doen aan de uitstoot van fijnstof, want op dat punt verdient dit concept niet het predicaat duurzaam.

 • jehanvankroaks

  <>

  Erg mooi verhaal dat doorweekt is van Antropomorfisme !!
  ( betekenis: menselijke eigenschappen toeschrijven aan dieren)
  Zo'n verhaal gaat er bij de massa in als koek !
  En bla bla bla bla.... een lekker marketing verhaal voor het ronddeel concept.
  Ordinaire reclame dus..... om de subsidie stroom maar op gang te houden....... valse concurrentie!
  En de uitstoot van fijnstof daar hebben we het dan maar ff niet over.................


 • b.brink1

  Idd Jehan, zoals bij zoveel zaken gaat het hier niet om welzijn, milieu, diervriendelijk of wat wat voor kul-predicaat. Telkens gaat het om geld en onze instanties trappen overal in en schuiven met geld. Helaas zal hierin geen verandering komen, want de mens is egoïstisch en denkt enkel aan individuele belangen.

 • birdiepeter

  ik heb even deze discussie bekeken en kom tot de volgende conclusie
  mensen hebben altijd de neiging om negatief naar zaken te kijken en zijn het hier dan al snel met elkaar eens (zie hierboven) zonder dat zij zich hier in wensen te verdiepen of de kennis bezitten om die info op waarde te schatten.
  Jammer, gemiste kans heren. Het rondeel geeft kippen wetenschappelijk gezien een beter leven dan vrije uitloop en biologische kippen. De snavels zijn heel en toch bezitten ze een goed verenkleed ook op latere leeftijd. wellicht goed om eerst eens gedegen onderzoek te doen naar wat er werkelijk waar is van een verhaal zoals door meneer Koelewijn verteld alvorens weer de negatieveling uit te hangen. de wereld zou er een stuk beter van worden
  en dat boeren daar hun geld mee verdienen valt alleen maar te waarderen en zou veel meer navolging verdienen

 • zon

  In de wetenschap hebben we de laatste tijd na alle schandalen nog al vertrouwen in!!.
  Bij dit soort wetenschap is de uitkomst van tevoren al duidelijk.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.