Pluimveehouderij

Nieuws 4409 x bekeken

Mogelijke verkoop Plukon

Wezep – Gilde Buy Out Fund besluit na de zomer of het kippenslachterij Plukon verkoopt. De Amerikaanse bank JP Morgan adviseert het private-equityhuis over de waarde van Plukon, die door analisten wordt ingeschat op circa €500 miljoen.

Deze waardering is gebaseerd op een in de branche gebruikelijke 5,5 tot 6 keer het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen.
Plukon heeft dertien vestigingen in Nederland, België en Duitsland, waaronder negen slachterijen. Het bedrijf claimt op zijn website een wekelijks slachtvolume van ruim 6,8 miljoen kippen, waarmee het een van de grootste Europese spelers is op de markt voor pluimveevlees. Het bedrijf realiseert een omzet van circa €1,4 miljard en een bedrijfsresultaat van net onder €90 miljoen.
Gilde kocht Plukon vijf jaar geleden van Cebeco.
Na de overname groeide Plukon in omzet met €600 miljoen, mede door een reeks overnames. In 2013 nam Plukon bijvoorbeeld in België kipverwerker Verbinnen en slachterij Lintor over. Plukon-topman Peter Poortinga maakte in de agribusiness naam als topman door bedrijven na overnames snel en efficiënt te integreren. Het bedrijf kocht niet alleen maar nam gericht op de kernactiviteiten ook afscheid van de kalkoendivisie.
Het Financieele Dagblad, dat het nieuws over de mogelijke verkoop het eerst bracht, schrijft dat er volgens waarnemers gezonde belangstelling bestaat. In Nederland zijn op het eerste oog weinig gegadigden. Vleesconcern Vion zou in navolging van een aantal Amerikaanse en Braziliaanse concurrenten zijn afhankelijkheid van varkensvlees kunnen verminderen. Vion zag vijf jaar geleden echter bewust af van een overnamepoging en als het nu al geïnteresseerd is, ontbeert het naar alle waarschijnlijkheid de financiële middelen.

Private-equityhuizen investeren privaat geld in niet-beursgenoteerde bedrijven. Vaak wordt geparticipeerd in bedrijven met als doel na een efficiëntieslag deze met winst door te verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.