Pluimveehouderij

Nieuws 1909 x bekeken 7 reacties

Duitse experts pleiten voor chloorbehandeling kip

Mainz- Voedselexperts van het Bundesinstitut für Risikiobewertung (BfR) in Duitsland pleiten ervoor kip net als in de Verenigde Staten uit overwegingen van voedselveiligheid te behandelen met chloor.

Dit standpunt ventileerde deze overheidsinstantie dinsdagavond in een actualiteitenprogramma van de omroep ARD. "Duitse kip is in geen geval gezonder dan de Amerikaanse chloorkip. Integendeel, we moeten helaas constateren dat we een groot kiemenprobleem met Duits pluimveevlees hebben," zei BrF-deskundige professor Lüppo Ellerbroek.

Volgens de hoogleraar is er geen enkele reden te bedenken om chloorbehandeling achterwege te laten. "Ook al is de maatregel voor ons ongebruikelijk en we eraan moeten wennen, is het een maatregel  waarmee we de consument kunnen beschermen." De Europese voedselveiligheidsbewaker Efsa heeft eerder al in diverse rapporten te kennen gegeven dat chloorbehandeling geen risico's met zich meebrengt.

Laatste reacties

 • Kuykenhouder

  Bullshit Denk na!!!.......Dit verkondig je toch niet....Mevrouw, we gaan vanaf vandaag de broccoli met formaldehyde behandelen.........Beste consument van af vandaag is uw bakje aardbeien behandeld met Natronloog.....

 • joannes

  @Kuykenhouder, je eigen idee over chloor zit je in de weg. In de US is het normaal en verplicht, en, voorzover ik weet, hebben Rusland, de Ukraine en Het Midden Oosten deze critera óók (over)genomen. Die professor Lüppo Ellerbroek heeft gelijk!

 • W Geverink

  Beste Kuykenhouder. Ik zie het probleem totaal niet. In een zwembad zit ook chloor. Ik voeg chloor toe aan mijn bronwater om ijzerbacterien te doden. Daarna gaat het water via een koolstof filter het huis in. Soldaten krijgen chloortabletten mee voor in de veldfles. Hele steden voegen chloor toe aan hun leidingwater en dat is te proeven ook. In dit geval wordt het chloorwater niet gebruikt om in te zwemmen maar om na het slachten de buitenkant van de kip te ontdoen van potentieel dodelijke bacterien.

 • l coumans

  en toch ben ik het met kuikenhouder eens doont f#k met kip

 • Fokke-Jan

  Met deze zin: 'Ook al is de maatregel voor ons ongebruikelijk en we eraan moeten wennen, is het een maatregel waarmee we de consument kunnen beschermen' Bedoelen ze eigenlijk: 'Europa moet klaargestoomd worden voor het vrijhandelsakkoord dus gaan we onder het mom van'voedeselveiligheid' maar even de chloorbehandeling er doordrukken zodat USA ongestoord hun goedkope gechloreerde zwembadkip (ja, ze worden gekoeld in een grote chloorwaterkoeler, ipv luchtkoeling, wat normaal is in EU en omstreken) kunnen dumpen op de Europese markt'

  Joannes, zo te horen ben jij de expert hier, afgaande op je uitspraken waar overal wel geen chloor wordt gebruikt, weet je dit omdat je dit zelf hebt gezien/geroken of zijn dit aannames omdat je een keer ergens iets met een half oor gehoord hebt en dit nu napraat?

 • Kuykenhouder

  @Grevink en Joannes,
  Wel eens de mogelijkheid gehad om ZELF een slachterij in NL met die VS te vergelijken?
  Wat men in de VS daar doet staat niet in vergelijk met een beetje chloor zoals zij dat gebruiken en kennen, vergelijk het met een was middel zoals men biotex gebruikt, en niet met een middel om de bacteriële druk te verlagen op een product dat al schoon is.

 • Khalid en zijn maten

  @ Joannes,jij noemt daar ook al een aantal landen op waarbij ik qua hygiëne gebruiken in,en buiten het slachthuis al grote vraagtekens zet. Als je al ziet hoe de kleine boeren in die landen hun geproduceerde (vlees) producten op marktpleintjes verkopen bij vaak te hoge temperaturen zonder koeling of iets in die aard. En natuurlijk willen die landen ook graag wat pluimveevlees exporteren en zal dat de reden zijn dat zij hun kippenvlees behandelen op dezelfde vreemde manier als die (luie,gemakzuchtige) slachterijen in de VS. Ik ben het dus met Kuykenhouder meer dan eens.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.