Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Britse bond wil uitstel snavelkapverbod

Londen – De British Free Range Egg Producers Association (BFREPA), de bond van producenten van scharreleieren, wil dat het verbod op snavelkappen niet zoals gepland in 2016 wordt ingevoerd.

De bond komt met dat verzoek nadat twee van de drie proefbedrijven waar de overheid het verbod wilde uitproberen daarmee moesten stoppen. In één geval was de schade die de kippen elkaar toebrachten zo groot dat alsnog in allerijl alle snavels geknipt moesten worden.

''Het verbod moet niet ingaan voordat een werkbare oplossing is gevonden voor de geconstateerde problemen,'' aldus directeur Robert Gooch. Hij wil dat het plattelandsministerie Defra ook niet wacht tot volgend jaar, zoals tot nu toe gepland, voordat het de resultaten van de proefbedrijven verder gaat bekijken. Gooch denkt dat die resultaten nu al duidelijk genoeg zijn om conclusies te kunnen trekken. ''Er ligt voldoende bewijs op tafel om te beslissen dat een verbod op snavelkappen op dit moment niet juist zou zijn.''

Laatste reacties

 • zon

  Zou leuk zijn als Dijksma deze resultaten ook zou zien.

 • wbakker

  Jazeker Zon, we zien ook in de zware moederdieren dat er veel haviksnavels zijn einde opfok, vooral als de hennen niet gekapt zijn. Vooral in plastieke voerpannen kan het probleem heel erg zijn en kunnen de hennen en hanen niet meer normaal water en voer drinken in productie met duidelijke hogere uitval omdat de hennen verhongeren en verdorsten. De haviksnavel is goed voor roofdieren die dode dieren opruimen en ze in stukken trekken. Deze situatie willen we echter niet in onze stallen en pikkerij word in landen zonder het snavelkappen ook meer en meer gezien. Men zou kunnen zeggen dat het snavelkappen juist een welzijns procedure is zodat er vrede heerst en dieren onbelemmert kunnen eten en drinken.

 • Joerissen

  Zouden we kunnen afspreken van 'snavelbehandeling' te spreken! Komt meer overeen met de werkelijkheid. Overigens pikte ik (toepasselijk!) vandaag een term op uit het Duits; 'entschaerfen des Schnabels' die erg bruikbaar is. Nu nog een goede Nederlandse vertaling vinden.

 • bankivahoen

  Welzijnsbehandeling !

 • Broederijbrok

  Voorzorgsmaatregel

 • Momfer

  snavelcorrectie.

 • gerjan slingenbergh

  Free range is wat anders dan scharrel. Als redacteur van de Boerderij zou je dat toch moeten weten,

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.