Pluimveehouderij

Nieuws 21 reacties

'Westerse landbouw moet duurzamer'

Lettele – De Westerse landbouw moet duurzamer. Het is volgens de in Amerika beroemde veehouder Joel Salatin te gek voor woorden dat dieren worden aangepast aan het systeem, terwijl de natuur de blauwdruk geeft van hoe het zou moeten zijn.

Als voorbeeld geeft hij zijn 'buitenkippen'. Net als in Nederland staan in de Verenigde Staten de vrijeuitloopkippen onder druk vanwege de mogelijke verspreiding van dierziektes via wilde vogels. Salatin is niet bang dat dit bij zijn kippen gaat gebeuren, ondanks het feit dat zijn buren hem een bio-terrorist noemen. Het probleem is volgens de Amerikaan dat de 'industriekippen' na jaren van medicatie en vaccinatie geen afweer meer hebben. Als kippen over een goed immuunsysteem beschikken, is er geen risico. Dat is volgens hem te realiseren door de kippen voldoende beweging, frisse lucht en groenvoer aan te bieden en door de dieren niet de hele dag op hun eigen uitwerpselen te laten staan. Zelf weidt hij zijn kippen met behulp van mobiele eierstations, op percelen waar daarvoor het vleesvee is geweid.

Salatin verwierf grote bekendheid met zijn rol in 'Food Inc', een documentaire over de 'industriële' landbouw en veeteelt in de Verenigde Staten. Time Magazine riep Salatin, die bekend staat om zijn totaallandbouw, in 2011 uit tot meest innovatieve boer. Momenteel bezoekt hij Nederland en geeft diverse lezingen. Volgende week (21 mei) staat er een interview met Salatin in Boerderij.

Laatste reacties

 • Fermer

  De enige weg. Natuurlijk, de menselijke en dierlijke maat. Kwaliteit, geen overproductie, duurdere producten en duurzamer. Eindelijk weer volle melk in de winkel, niet van die uitgeklede. Zie het programma keuringsdienst van waarde, en deze ervaring heb ik hier ook op de boerderij: een burger weet niet half hoe lekker echte volle melk smaakt. Verkoopt men dit in de winkel, dan kun je een eerlijke, goede prijs vragen. Komt er ook gelijk gebrek aan lactose, kan die prijs ook omhoog. Ook minder verwerkingskosten, dus blijft er meer van de koek over voor de boer. Ook geldt dit voor het momenteel vol met water en zout gepompte varkens en kippenvlees. Echte kilo's vlees, veel lekkerder. Dieren die tijd van groeien hebben. Beesten gevoed met natuurlijke voeding en niet volgepropt met industrieel afval, o.a. overgebleven levensmiddelen, restproduct voedingsbranche e.d.,waar de boer momenteel nog voor betaald ook. Geen kleine, elkaar beconcurerende 'conceptjes', maar een algehele, toekomstgerichte natuurlijke boerenpraktijk.

 • red

  orakels met een grote mond hebben altijd veel emotionele volgers.
  Vroeger had je de bagwan etc. Diverse dieeten niet te vergeten maar dit sterft allemaal een langzame dood jammer dat er nu zo veel aandacht aan wordt besteed.
  Als de journalisten op je hand zijn kan je zelfs een regering omverwerpen, dat wil nog niet zeggen dat je gelijk hebt.
  Slim op gevoelens inspelen (zie waker dier) bereik je meer dan eerlijk en op recht zijn .

 • somporn

  Hoezo de westerse landbouw,wat dacht je hoe de kippen in het verre oosten worden gehouden,ook gewoon in grote kippenstallen en zeker ook geen vrije uitloop.Maar ja dat is een ver van mijn bed show voor de meesten zal ik maar zeggen.Kijk maar eens bij bedrijven als CP Thailand.
  Maar ja wat van ver komt hoeft natuurlijk niet aan de belachelijke NL regels te voldoen,want dan kijken ze wel door de vingers.
  Hoe schijnheilig kan men zijn.

 • Fermer

  @somporn, fijn dat je jezelf vergelijkt met de uitgeknepen onderbetaalde werknemer uit Thailand, wiens moeder of zus noodgewongen in de prostitutie zit. Ik dacht dat we moesten proberen een veehouderij te ontwikkelen waarin we als boer weer zelf het heft in handen krijgen, en ons niet zoals de werknemer in Thailand, die echt geen keus heeft, laten misbruiken door de multinationals.
  @red, onze 'orakels', de deskundigen uit Wageningen met het LTO voorop, onze Nederlandse en Europese politici, deze mensen hebben ons landbouwers, alsmede alle inwoners, veel voorspoed gebracht? Allemaal onder de duim van de bank laten we ons kapotmaken, steeds meer schuld, zonder toekomst of visie om ooit weer onafhankelijk te worden.

 • Mozes

  Het gemak waarmee Salatin problemen ontkent en wegwimpelt wekt bij al de nodige argwaan.

 • aarthamstra1

  Welke problemen Mozes.

 • leo,s vriend

  Ik heb even op de site van Salatin gekeken en bij de beelden stel ik me een heleboel vragen.
  Daarom ben ik het eens met mozes.

 • kalkar

  Inderdaad, schaalvergroting is een doodlopende weg. Varkens , kippen, garnalen, tomaten enz brengen geen kwartje op. Wel torenhoge schulden voor de stomme boer die in deze val getrapt heeft. Koeien gaan dezelfde kant op. Quotering is de oplossing voor alle problemen. Alleen willen de stomme boeren en de industrie dit niet. Zelfs het verlies wordt elkaar niet gegund. Triest maar waar.

 • Mozes

  @aarthamstra, de vatbaarheid voor vogelgriep. Daarnaast de onzin verklaring dat vaccinatie de weerstand ondermijnt.

 • joannes

  Het is de eeuwenoude discussie tussen diegene die in de door de mens bedachte uitvindingen en oplossing voor overleven geloven en diegene die het niet vertrouwen en kiezen voor een natuurlijke evolutie. Eeuwenoud is relatief want de versnelling is sinds de industialisatie periode. De periode waar de voordelen van schaalgrootte en efficientie zich manifesteerden. Helemaal terug naar die tijd daarvoor zal niet lukken maar het signaal dat schaalvergroting ook vergroting van risico´s brengt staat buiten kijf. Wanneer er nu een fabriek sluit is een heel dorp werkloos of wanneer er een dierziekte uitbreekt worden ineens alle dieren preventief in directe omgeving gedood. Zo worden we gevoeliger voor schaalgrootte en dat geeft tegenreacties! Reacties die natuurlijk niet in de absolute kunde van mensen geloven en denken dat we teveel risico nemen met innovaties.

 • W Geverink

  Het heeft allemaal zijn voor en nadelen. Laat je een zootje bio kippen een paar hectare uitloop onder schijten ben je duurzaam. Als een regulier bedrijf de zelfde hoeveelheid stront met de mestwagen op een hectare uitrijdt krijgen ze als ze pech hebben een dikke bekeuring. Dat vaccineren werkt is door de jaren heen wel bewezen. Kinderen die niet gevaccineerd zijn voor polio bijvoorbeeld hebben kans dat ze polio oplopen. Hier in Canada komt het regelmatig voor dat bij bepaalde groepen polio uitbreekt. Aan de andere kant is Food inc een ogen openende documontaire die het bekijken (youtube) zonder meer waard is.

 • GCK

  Ik heb respect voor mensen die het lef hebben om zo van gebaande wegen af te gaan en dat vervolgens ook vervolgens langjarig weten vol te houden. Ik vind wel jammer , dat dhr. Salatin nergens cijfers noemt, technisch of financieel, die zijn verhaal onderbouwen. Ik denk omdat het geheel drijft op goedkope stagaires, vrijwilligers en behulpzame instellingen, die er wat in zien. Mooi voorbeeld, maar verre van commercieel.

 • pinkeltje

  Die meneer heeft alle gelijk van de wereld. Daar hoort dan ook een totale wereldbevolking bij die minimaal halveert. Vraag me alleen af of hij ook met een zeilschip de plas is overgestoken? Dat is nl ook heel duurzaam en zou onderdeel moeten zijn van het totale systeem. Hij zal zichzelf met zijn manier van boeren en alle theater dat hij er omheen maakt wel redden en dat mag ook allemaal. Moeten we alleen niet gaan denken dat de rest van de wereld ook zo kan gaan boeren en dat het dan allemaal goed komt.

 • agratax2

  pinkeltje. Meneer is d eplas over gevlogen vrees ik. Maar dat neemt niet weg dat wij met onze Westerse industrie landbouw (monoteelten) op een weg zitten, die de bodem geweld aan doet. Ik wil over het milieu niet spreken, de bodem is ons onvervangbare en zo niet belangrijkste productie middel. Onze methode van boeren, doet de structuur jaar na jaar dalen en laat het vochtvasthoudend vermogen dalen en doet de ziekte druk en chemie gebruik stijgen. Hier heb ik enkele duidelijk kosten verhogende aspecten genoemd, die aan verbetering toe zijn. Dhr. Salatin probeert in ieder geval met zoveel natuurlijke middelen dit probleem aan te pakken en wij 'modene' boeren weten maar een oplossing -de telefoon-. Bel de desbetreffende dealer en hij levert tegen vele $$$$$$$$ zijn oplossing en we weten zeker dat we over enkele jaren weer bij hem te rade moeten om het door deze oplossing veroorzaakte probleem te tackelen.

 • alco1

  Er zijn bevolkingsgroepen in Nederland die over vaccinaties bij mensen net zo denken als Salatin

 • joannes

  W Greverink, een zootje Biokippen op een paar hectaren zal natuurlijk ook niet de oplossing zijn; het ene risico voor een ander, misschien wel groter, inruilen. Dat komt omdat we nog steeds in schaalgrootte werken wanneer het een rendabele onderneming moet worden. Met impleciet veel extra deeltaken die óók hun effecten op millieu en ¨duurzaamheid¨ hebben. Denk aan transport over langere afstanden en verpakkingen en tussenhandel akties en middelen tot en met conserveringen. De grote vraag is of we terug kunnen, maar eigenlijk zouden we veel regionaler moeten gaan werken waardoor veel van die zogenaamde schaal efficienties ineens gewoon niet meer nodig zijn. In de US is het ¨stads tuinen¨ , met scharrel kippen in de mode wat een voorbeeld is in terug naar produceren op kleine lokale schaal. Een schaal waarbij consument en producent elkaar weer kennen. Als je dit doordenkt zijn er natuurlijk ook risico´s maar ze zijn voor zowel de burgerij als de producent begrijpelijker.

 • Koen Franken

  Laten we eerst maar eens dat gat dicht maken zodat er geen kooieieren meer Europa binnenkomen welke geproduceerd worden onder omstandigheden welke geproduceerd worden onder omstandigheden wat absoluut niet duurzaam genoemd mag worden , als we dit niet kunnen betekent dit een strijd voor de pluimveesector welke we altijd gaan verliezen

 • l coumans

  ben benieuwd wie Joe heeft betaald om hier te komen

 • melkveehouder .

  Los van wat ik van de visie van Salatin vind, ben het helemaal eens met de opmerkingen van # 4 emmerei. We laten ons rondleiden als een circuspaard in de tredmolen door die witteboordencriminelen.

 • Jan van het Zand

  Wat denk je van de schaalvergroting van Nederland? Het aantal mensen gaat nog verder omhoog naar 18 miljoen. Kunnen die allemaal in een welzijnsvriendelijke huisvesting met vrije uitloop een plekje vinden. Hebben de mensen daar wel genoeg geld voor?

 • koestal

  dus er kan geen kip meer bij

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.