Pluimveehouderij

Nieuws 37 reacties

’Slacht de hennen en ga op vakantie’

De verklaring voor de aanhoudende malaise op de eiermarkt is even eenvoudig als confronterend. ,,We maken 106 procent hennen en produceren dus ook 106 procent eieren. Dat deden we vlak voor het kooiverbod ook. Na de omschakeling naar scharrel leek het even goed te gaan, maar helaas. Waar zijn we eigenlijk me bezig?’’, dat was de spiegel die Servé Hermans, managing director van legfokbedrijf ISA, de pluimveehouders en sectorgenoten voorhield, donderdag tijdens het Lage Landen Pluimveecongres op VIV Europe in Utrecht.

Toch is de oplossing ook heel eenvoudig volgens Hermans: ,,Mijn advies aan alle leghennenhouders is; slacht die hennen en ga op vakantie.''Een advies dat ook gegeven werd door Dick Veerman van het voedselblog Foodlog. Veerman: ,,Dat advies heb ik al vaker gegeven, maar ze luisteren niet. De sector is technisch failliet, alleen verkeert deze nog in een ontkennende fase.''
Dat erkende ook Hermans. Hij vervolgt enigszins gekscherend: ,,Als je pluimveehouders bij elkaar zet en hierover discussieert, dan zijn ze het roerend met elkaar eens. Eenmaal buiten de vergaderzaal bellen ze meteen met de broederij en bestellen ze voor het volgende koppel het maximale aantal hennen, erop gokkend dat de rest wel zal gaan ruimen.''

Hat weerhield Hermans niet om te pleiten voor het creëren van consensus onder pluimveehouders om in actie te komen. ,,Er zijn voorbeelden in de wereld dat het kan. Nu op dit moment ontvangen de pluimveehouders in Engeland 9 cent voor een ei. Dat is een paar uur zwemmen hier vandaan. In Oostenrijk beuren ze 12 cent en in de Verenigde Staten wordt al 7 jaar structureel goed geld verdiend doordat ze er gezamenlijk voor zorgen dat er krapte op de markt is. Daar komen alle uitgeleverde kuikens in de database van de broederij en op basis daarvan wordt een toekomstige prijs berekend, anderhalf jaar vooruit.''
Volgens Hermans is de consumptie van eieren in Europa vrij constant en goed voorspelbaar. Waarom dan toch te veel productie, vroeg hij zich af.

In een discussie met de zaal werd één en ander nog enigszins aangescherpt. LTO/NOP voorzitter Eric Hubers, zelf legpluimveehouder, bracht de discussie weer met beide benen op de grond: ,,Zolang ik het voer en de variabele kosten betaald krijg, ga ik mijn kippen natuurlijk niet ruimen. Al zou ik dat willen, ik heb ook mijn financiële verplichtingen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn bedrijf, niet voor het bedrijf van mijn buurman.''
Maar toch. ,,Er moet nu iets gebeuren. Moeten we de boel eerst laten klappen en dan van voorbeelden uit het buitenland leren?'' Veerman: ,,De oplossing ligt in het bedenken van goede concepten en in het bouwen van sterke en korte ketens, met de bijbehorende vraag-aanbod-regie. Pas dan kan er grof geld worden verdiend.''  Die kennis kan volgens hem ook te gelde worden gemaakt door deze te exporteren.

Fabian Brockotter

Laatste reacties

 • minasblunders1

  En daar hebben we de welbekende Hollandse arrogantie weer. Eerst wat voorbeelden van landen waar het wél goed gaat; in Nederland gaat het dus duidelijk NIET goed, maar wij zullen de kennis wel weer eens even exporteren.

 • John*

  in dit gevoel moet er kennis geimporteerd worden i.p.v. geexporteerd..

 • Momfer

  Als ze dit verhaal op een bijeenkomst van de ANEVEI vertellen worden ze eerst keihard uitgelachen en daarna afgeschoten. De eiermaffia zal er alles aan doen om te voorkomen dat er evenwicht op de eiermarkt zal zijn.

 • Barneveldsei

  Sinds 07-01-2013 staan mijn 2 stallen leeg werk mij te pleuris buiten de deur, en kom elke maand veel geld te kort om de hypotheek af te lossen.
  Hoe kun je zonder geld op vakantie? Wie geeft mijn gezin dit uitstapje?

 • Almagro

  Zolang leg pluimveehouders met hun bestuurders blijven geloven in die ene Europesche markt, en dat je het kunt redden wanneer je de laagste kostprijs hebt , zolang zal dit doorgaan. De laagste kostprijs én de laagste opbrengst prijs. Het lijkt een economische wetmatigheid dat wanneer je meer dan 300 % produceert en je overschot als bulk moet afzetten , dat dan de langjarige opbrengst prijs nooit boven de kostprijs komt. Zolang blijven we opzetten , de bank financiert dan nog net.

 • Eierboer Zuid

  In Nederland worden inderdaad 300% eieren geproduceerd. In Europa 106 en dat is al te veel. Het wordt tijd dat de Nederlandse leghennenhouders wakker worden : het buitenland wil de Nederlandse eieren niet meer. Minder produceren is de boodschap.

 • crisismanager

  ik zou graag op vakantie gaan maar heb geen geld meer.heeft iemand van jullie al handelaars over de vloer gehad, die zeggen sorry jongen wij kunnen met jou eieren niet weg.dat is natuurlijk het verhaal wat de handel wil ophouden,dat er teveel productie is.om zo de prijs bij de boer laag te houden en zelf graaien.de macht van de eiermaffia noemen ze dat.

 • rob01

  geloof maar niet dat eieren in oosterijk 12 cent kosten ,terwijl er goedkoperen uit nederland/polen komen. voor mij ook geen vakantie

 • chris65

  allemaal 10% minder hennen opzetten , dan zijn we er
  maar ja , dat gaan we toch niet met z,n allen doen
  het is zo simpel
  waarom doen we het dan niet
  wie wil ?
  eigenlijk iedereen ?
  kom op denk even na .
  wie pakt de handschoen op

 • zuidema-zwiers

  chris65 Super idee en ik wil nu direct wel mee doen.Wat mij betreft zou ik zeggen regel het maar. Groet marco zuidema legpluimveehouder met een groot probleem.

 • farmer135

  gaat het met de melkveehouderij ook zo na 2015 ?
  productiebeheersing lijkt mij dan de juiste oplossing.

 • mwhjanssen5

  Chris 65 Dit roep ik al jaren geef onze dieren 10 % meer ruimte misschien kunnen we dit ook nog uitnutten in een marktconcept het liefst 10 % minder in heel europa. Als je dit een keer massaal doet zul je zien dat de volgende keer het alleen zeggen al voldoende is om de handel te dwingen betere prijzen te betalen maar zolang ze er teveel is en ze iedereen tegen mekaar uit kunnen spelen betalen de pluimveehouders het gelach!! Een feit is dat je de neuzen nooit dezelfde kant inkrijgt jammer maar als dat zou lukken kunnen we alle problemen opgelost krijgen.

 • zon

  Hubers wou kiprechten eraf hebben,dus nog meer kippen.En nu spreken op een bijeenkomst over dat er teveel eieren zijn.

  Laat de concurrentie maar weer eens op gang komen,de handelaren hebben onderling hun akkoordjes gemaakt.
  Ze gaan niet neuzen bij klanten van de concurrent,zo weet de pluimveehouder dat ze nergens anders met de eieren heen kunnen.dit drukt de prijzen.

 • Koen Franken

  Geloven jullie dit nou echt , het buitenland lacht zich rot als wij 10% minder kippen zouden gaan houden , we zijn nog niet in staat om overal in de EU dezelfde de kippen uit de oude batterijen te krijgen en dat die eieren vervolgens wel verwerkt worden bij onze industrie . Level playing field !!!

 • peter1939

  hier ligt dus duidelijke taak voor NOP, LTO en NVP, gewoon aanbod bundelen beginnen in nederland...nop kom op....

 • caddy

  We moeten de gedachten uit ons hoofd zetten dat en ons bedrijf steeds groter en groter willen maken. Eerst een goede afzet zoeken voor het bouwen van een nieuwe stal.

 • massy

  We moeten eerst zorgen dat al die hengnekken van onze rug afvallen dan zal de prijs ook wel anders worden .ze lullen alle kanten op behalve de goeie.

 • Evert1

  zolang er elke week nog kooieieren uit andere europese landen komen zal het niks helpen.
  en het gebeurt nog steeds leve 1 europa

 • yongone

  Ik heb liever het franse systeem gewoon een inkomen van de staat een goed koop produkt in het schap ook goed voor de inflatie.
  Zolang er in andere lidstaten verkapte steun wordt gegeven gaat het nooit werken.

 • kalkar

  A. C Braak, ik wil jou gezin wel een uitstapje bezorgen. Zeg maar hoe je contact wil.

 • Momfer

  een werkvakantie in Balkbrug !

 • l coumans

  melkertje 1 helemaal top zouden meer mensen moeten doen

 • kalkar

  Cookie, doe eens wat aardiger,kost niks meer. Geven geeft veel voldoening
  i. p.v. altijd maar nemen.

 • a.vdijk2

  Eieren zijn voor het overgrote deel nog steeds een commodity, aanbod en kostprijs gestuurd. Zolang dit niet verandert, is er maar één stuurknop: productieniveau. Zeker voor Nederland als de grootste exporteur in de EU. Zonder een effectieve ketenregisseur, die bevoegd is om de stuurknop te bedienen, zal er gemiddeld genomen geen fatsoenlijk ondernemersinkomen verdiend worden.

 • Almagro

  #.vdijk2, helder en duidelijk, zo werkt dat. Nu nog wachten tot de rest het ook gaat snappen.

 • wilcovanlaar1

  Beste van Dijk en Zents,
  Bij deze meld ik me aan ! Wij hebben naast scharrelkippen ook vleeskalveren. En vorig jaar werd er veel geld verloren, door te veel aanbod. Het aanbod is beperkt door langere leegstand. En er wordt weer verdiend ! Hoe gaan we dit Europees regelen voor de eieren ?.

 • Almagro

  Beste Wilco, voordat we ons ergens aan gaan melden moet er wel iets zijn waar dat kan. Hiervoor zul je op zoek moeten naar commitment binnen de legkolom. In de vleeskalverenkolom is een duidelijke regisseur, in de legkolom niet. Toch kun je veel bereiken wanneer je een win-win relatie als vertrekpunt houd en gewin op korte termijn kunt loslaten. Het zal moeten beginnen bij de pluimveehouders. Die zijn het meest belanghebbend en lijden nu de meeste pijn. Maar ook afnemers, toeleveranciers en banken zijn zeer gebaat bij een nieuwe gezonde eierkolom. Let wel niet iedereen hoeft mee te doen, een voldoende grote ( nog gezonde) groep van gelijkgestemden is een prima vertrekpunt. Als men zich steeds blijft realiseren dat men verplichtingen heeft naar elkaar toe en ieder op langere termijn gaat profiteren is er veel mogelijk. Daarna komt invulling naar bv. deelmarkten in eigen land en daar buiten.
  En dan nog dit: onmogelijkheden zijn er zat, op zoek naar die schaarse mogelijkheden is veel boeiender.

 • Wian

  @zentsbeheer, Een goede gedachte wat mij betreft zeg ik doen. Je zal het niet moeten zoeken in leegstand van bedrijven maar in lagere bezetting. Als je leegstaat en de prijs word goed heb je nog niets voor je dan weer een volle stal hebt zijn de prijzen waarschijnlijk alweer gedaald. Het voordeel is hier ook bij wanneer iedereen gewoon kippen in zijn stal heeft met een lagere bezetting er kunnen dan plotseling ook geen grote aantallen kippen bij komen.

 • maartje gussinklo

  Als je het koppel nog niet hebt terug verdient, zit slachten en op vakantie gaan er nog niet in!

 • wilcovanlaar1

  Er is op dit moment een tekort aan bruine scharreleieren. Dus het lijkt de goede kant op te gaan !

 • l coumans

  beste maartje maar je moet ook eerlijk tegen jezelf zijn als je jonge hennen besteld. ik geef toe dan moet je wel ver vooruit kijken, maar je moet wel want de de mensen na jou die doen niet meer mee als het tegen zit, en dan zit jij met de gebakken peren

 • Koen Franken

  Beste Coumans het lijkt erop dat u iemand bent die wel ver vooruit kan kijken , geeft u dan eens aan hoe de eierprijzen zullen gaan verlopen

 • heico1

  prima idee 10% minder opzetten of 10% lagere bezetting. Ook wij hebben vorig jaar al gedeeltelijk leeggestaan en ook dit jaar zullen wij van de zomer niet vol zitten.
  Ik zie alleen niet gebeuren dat NVP of NOP dit gaat stroomlijnen. Daar ligt een schone taak voor onszelf... hoeveel kippen / boeren kunnen we bij elkaar krijgen?

 • l coumans

  beste iemand laat je afnemer voouit kijken als hij het niet kan hoef ik er niet aan tebeginnen. maw eerst eieren verkopen en dan pas maken. mijn motto veel voor weinig en niks voor niks

 • agratax2

  Hoe kom je tot minder legkippen en dus minder eieren? Geef de kip meer ruimte (zal de politiek behagen) en zet stop op bouw kippenhokken. Nu een goed concept van lievekip ei o.i.d. en de prijs zou wel eens boven de kostprijs uit kunnen komen. Zo krijg je en geld en kun je tijd kopen voor die vakantie. Door de hokken leeg te zetten ben je niet van de vaste lasten verlost en het geeft de blijvers de kans jouw dieren op te zetten om hun kosten te drukken en hun verlies hopelijk te verminderen. De sector verdient er geen beter belegde boterham mee.

 • Bart Thybaut

  Mischien moeten we net als de fransen, wanneer die denken dat ereen auto teveel tomaten, wijn oid uit italie, spanje komt dan kieperen ze bij de grens zo alles op straat, maw een paar autos met eieren uit polen lostrekken wanneer deze de grens passeren
  .

 • joannes

  Wat Veerman vertelt is de de ¨boom bust¨ cyclus doorbreken! Het huidige overaanbod heeft waarschijnlijk alles te maken met het optimisme in de sector in het voorjaar van 2012 <>
  Het probleem is dat Pluimveeboeren hun verdiende centen direct in uitbreiding en optimalisatie investeren met overcapaciteit tot gevolg. In een van nature Exportland gaat het extra goed wanneer het Buitenland even achter loopt bij een nieuwe regeling, maar zodra eea corrigeert, valt dit extraatje weg en moeten de investeringen met véél lagere prijzen terug verdient worden.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.