Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Binnenkort Initiative Tierwohl voor vleespluimvee

Bonn - Het welzijnsinitiatief – Initiative Tierwohl – voor de Duitse vleespluimveehouderij staat in de steigers. Dat meldt het Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG), naast ketenbeheerder QS en de grootgrutters één van de partners in het project, dat wordt opgezet in navolging van een soortgelijk initiatief voor de varkenshouderij.

Een achttal nieuwe eisen op het gebied van de ruimte per dier en stalinrichting voor vleeskuikens en kalkoenen dient het welzijnsniveau in deze sector Duitsland-wijd op te krikken. Naarmate de pluimveehouders aan de eisen voldoen worden zij daarvoor uit een door de grootgrutters in het leven geroepen fonds extra betaald. De partners bekijken de komende tijd nog nader hoe een en ander organisatorisch zo gladjes mogelijk in de praktijk kan worden gebracht. Daarna moet de mededingingsautoriteit zich er nog over buigen, om te beoordelen of het vanuit karteloogpunt toelaatbaar is.

Laatste reacties

 • Fermer

  Als het gaat net zo gaat als een soortgelijk initiatief voor de varkenshouderij, zoals Kees van Doornen in zijn blog:' verwacht geen initiatief van de supers'beschrijft, mag je nog wel eens nadenken of je als producent hier aan mee wilt gaan doen. De NVV maakte toen kritische kanttekeneningen met betrekking tot de inkoopvoorwaarden van de nederlandse supers. Er zou geen enkele garantie voor vergoeding en afname voor het vlees zijn. LTO daarentegen had al ingestemd. Dat geeft toch te denken.

 • j.verstraten1

  emerei, de NVV wil(de?) heel graag initiatieve tierwohl in NL invoeren naar het voorbeeld van de duitsers. Wel je huiswerk doen.

 • Fermer

  @j.verstraten1, dat begrijp ik ook , ze vinden het een goed in initiatief, maar maakten blijkt nu, terecht kanttekeningen, dat bedoeld ik. De LTO stelde zich daarin minder kritisch op. Het belang van de boer behoort voorop te staan, zoals de NVV voor ogen heeft hierin.

 • j.verstraten1

  Emmerei, LTO niet kritisch tov initiatieve Tierwohl? LTO ziet en zag het helemaal niet zitten! Omdat een andere productiewijze geanonimiseerd versneden met het gangbare verkocht wordt. ( ik zelf denk er trouwens genuanceerder over) Elke belangenorganisatie stelt het belang van haar leden voorop, tenminste daar is men zelf van overtuigd .

 • Fermer

  @j.verstraten 1, 'In tegenstelling tot LTO stemde de vakbond NVV NIET in met de inkoopvoorwaarden van de Nederlanse supermarkten'.Blog 8 mei 2014, Kees van Dooren: Verwacht geen initiatief van de supers. Of deze blog klopt niet, reageer daar dan op, of je weet meer dan mij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.