PluimveeNieuws

Albert Heijn van start met ‘Kip van Morgen’

Zaandam – Supermarktketen Albert Heijn laat weten dat sinds maandag de nieuwe Hollandse kip in hun winkels ligt. Het betreft vooralsnog alleen kipfilet (één stuk), filetblokjes en diverse botproducten.

Uiterlijk eind volgend jaar wil Albert Heijn dat alle kipproducten in hun winkels voldoen aan de criteria van de de ‘Kip van Morgen’, zoals februari vorig jaar overeengekomen tussen supermarktkoepel CBL, de pluimveesector en Natuur en Milieu. In het vorig jaar gesloten akkoord is 2020 overeengekomen als einddatum voor invoering van de ‘Kip van Morgen’.

Omdat in de productie de omschakeling naar de nieuwe Hollandse kip tijd kost, start Albert Heijn met de verkoop van de drie genoemde producten. Deze producten voldoen wél aan alle criteria uit het vorig jaar bereikte akkoord. Het vlees is afkomstig van een ras dat drie dagen langer groeit dan de gangbare rassen en waarbij de stalbezetting 10 procent lager ligt. Het vlees van de nieuwe Hollandse Kip is 5 à 10 procent duurder dan gangbaar, meldt Albert Heijn. Om de vierkantsverwaarding te verbeteren, stijgen veel verkochte producten relatief meer in prijs dan de minder gangbare producten.

Voor Wakker Dier vormt het nieuws van Albert Heijn reden om naar de Reclame Code Commissie te stappen wegens misleiding door de retailer. Wakker dier vindt het onterecht dat Albert Heijn spreekt van een ‘100 procent verantwoorde kip’ terwijl die met negentien op een vierkant meter wordt gehouden en maar drie dagen langer leeft. Albert Heijn zegt het jammer te vinden dat aandacht uitgaat naar Wakker Dier, terwijl zij juist zo’n mooie stap maken.

Beheer
WP Admin