PluimveeNieuws

Agromix voorziet meer vraag naar witte hennen

Nederweert – De vraag naar witte eieren neemt toe en daarmee ook de vraag naar witte kippen. Dat voorziet Agromix Broederij en Opfok in Lunteren. Dit zei directeur Hans Groot Koerkamp, dinsdag in Nederweert tegen een groep pluimveehouders uit Zuid-Nederland.

Zij hadden Agromix uitgenodigd om hen te informeren over de prestaties van de H&N Super Nick, een witte kip die de broederij en opfokorganisatie sinds vorig jaar in haar verkooppakket heeft.

Groot Koerkamp ziet in Duitsland, Nederlands grootste afnemer van tafeleieren, de zelfvoorzieningsgraad stijgen. Daarnaast signaleert hij een toenemend protectionisme in Duitsland, Frankrijk en Engeland ten aanzien van eieren. Als de export van tafeleieren naar Duitsland (verder) onder druk komt te staan en er weinig alternatieve exportbestemmingen zijn voor die  eieren, is produceren voor de eiproductenindustrie een alternatief. Daarvoor lenen witte legsters zich beter dan bruine, omdat de productie van witte eieren goedkoper is, aldus Groot Koerkamp.

Agromix heeft met de Super Nick een goede kip voor de productie van witte eieren. De eerste legkoppels laten goede productieresultaten zien: een prima piek en eigewicht, een normale, goede voeropname, en een lage uitval (tot 36 weken, de leeftijd van de oudste legkoppels). Daarnaast is de Super Nick makkelijk in de omgang, heeft ze goed nestgedrag, weinig buitennesteieren en een goede bevedering.

Door sturing in de opfok komen de eerste eieren wat later, maar dat halen de hennen al snel in. De hennen (een halve week) later in productie laten komen is een bewuste keuze. Agromix wil hiermee de opfokhennen meer gelegenheid geven uit te groeien voor ze aan de leg komen (iets hoger hengewicht, volgens Groot Koerkamp ‘een hen met body’) en zo het doorlegvermogen te verbeteren. Langer aanhouden van de hennen verlaagt de kostprijs van de eieren. Met het langer aanhouden stijgt het belang van de opfok, het gewicht en de uniformiteit van de opfokhennen. Ook in de opfok toont de Super Nick zich een sterke hen met zeer weinig uitval in de eerste tien dagen en een uitval beneden de norm over de gehele opfokperiode.

De Super Nick zit zowel op bedrijven met koloniehuisvesting als in volièrestallen.

Beheer
WP Admin