Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

'Marges pluimveesector krimpen'

Utrecht – Wereldwijd krijgt de pluimveesector te maken met krimpende marges in het tweede kwartaal van dit jaar. Oorzaken zijn de gestegen graanprijzen vanwege de onrust in Oekraïne en het fenomeen El Niño. Ook de recente uitbraken van vogelgriep in China en de zwakkere Aziatische economie drukken de marges in de pluimvee-industrie. Dit voorspelt Rabobank in een rapport over de wereldwijde pluimveesector.

De Rabobank houdt rekening met 10 tot 15 procent hogere voerprijzen dan aanvankelijk gedacht. Het komend kwartaal verwacht de bank grote verschuivingen in de handelsstromen van pluimveevlees. Zo zou Zuid-Afrika importheffingen willen gaan invoeren voor pluimveevlees uit landen als Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland om 'dumping' tegen te gaan. Zuid-Afrika wil voorrang verlenen aan vlees uit de Oekraïne. Voor de EU is Zuid-Afrika de grootste exportmarkt voor pluimveevlees, namelijk 11 procent van het totale exportvolume.

Alleen over de pluimveevleesmarkt in de Verenigde Staten is de Rabobank positief. De marges voor de pluimveesector zullen daar gaan toenemen. Oorzaak is dat het aanbod van ander vlees afneemt. Als gevolg van het PED-virus in de varkenssector sprak de bank eerder al de verwachting uit dat de productie van varkensvlees in de VS met zes tot zeven procent gaat afnemen. Dit is de grootste afname in meer dan dertig jaar. Ook het aanbod van Amerikaans rundvlees is aan het krimpen, waardoor de prijs ervan zal stijgen. Consumenten zullen daarom meer pluimveevlees gaan consumeren is de verwachting.

Laatste reacties

 • HesselBouma

  Vreemde reactie van de Rabobank. Enerzijds stellen ze dat de voerprijzen in het tweede kwartaal zullen stijgen en tegelijkertijd zeggen ze dat de tarweprijs gaat dalen. Terwijl tarwe een hoofdbestanddeel van de voerprijs is. Aan zulke mooiweerprofeten heb ik geen behoefte.

 • mr X

  De rabobank is helemaal de weg kwijt, in alles. Ze kunnen zich beter onthouden van schattingen tav de tarwe/voerprijzen. Hun verwachtingen/adviezen kloppen aan geen kant.

 • probe14

  Rabobank sectorvisies komen meestal uit als de tijden weer anders worden. Totaal achterhaald en dus van 0 en generlei waarde.

 • red

  Maar ja hoe moeten ze anders laten zien dat ze toch wat doen in hun duur betaalde tijd. Ze gaan weer terug naar het baby zijn en zuigen alles uit hun duim. Dure baby's bij de rabo.

 • jehanvankroaks

  Houd allen in gedachten wat de banken bobo's als argument aanhaalden toen ze tot verantwoording werden geroepen door de vaste kamer cie !
  Wij hadden dit niet kunnen voorzien ............
  wie had ooit kunnen denken dat het zo zou lopen .......
  Als wij hadden geweten dat de risico's zo groot waren geweest hadden wij het zeker niet gedaan.........
  KOTSMISSELIJK WORD IK ERVAN !
  MOETEN WIJ EENS ZULKE ACHTELIJKE ARGUMNTEN GEBRUIKEN TIJDENS DE BANK GESPREKKEN !!!!!

 • jehanvankroaks

  bovenstaande naar aanleiding van het ontstaan vd banken crisis.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.